1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Jyväskylän kärjistynyt koronatilanne heijastuu maskikauppaan – tehokkaampien maskien kysyntä moninkertaistui, kun laajat tartuntaketjut paljastuivat, sanoo Prismajohtaja

Erilaisia kasvomaskeja on toistaiseksi kaupoissa pääosin hyvin saatavilla.

Kasvomaskeja on tällä hetkellä hyvin saatavilla, mutta tilanne voi muuttua esimerkiksi tehokkaampien hengityssuojaiten osalta, jos niiden kysyntä kasvaa merkittävästi. Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväskylän nopeasti pahentunut koronavirustilanne näkyy myös kasvomaskien kysynnässä.

Esimerkiksi Seppälän Prismassa tehokkaampien, FFP2-luokiteltujen hengityssuojainten kysyntä lähes kymmenkertaistui heti sen jälkeen, kun kaupungin laajat tartuntaketjut tulivat julki, kertoo Seppälän Prisman johtaja Joonas Heiskanen.

Heiskasen mukaan piikin jälkeen kysyntä on jonkin verran rauhoittunut, mutta perusmaskejakin ostetaan nyt Jyväskylässä paljon.

FFP2-luokiteltuja hengityssuojaimia on Heiskasen mukaan toistaiseksi saatavilla, mutta toimituksiin voi tulla viiveitä, jos kysyntä räjähtää.

Heiskanen sanoo, että ihmiset reagoivat ostokäyttäytymisellään uutisiin koronavirusepidemiasta nykyään paremminkin tuntien kuin päivien sisällä.

Osuuskauppa Keskimaa ei ole Heiskasen mukaan toistaiseksi keskustellut siitä, asettaako se ostorajoituksia tietyille maskeille, jos kysyntä nousee merkittävästi.

Yliopiston apteekista kerrotaan, että sen Jyväskylän toimipisteessä asiakkaat eivät ole erityisesti kysynet FFP2-maskeja. Muiden maskien osalta kysyntä on ollut apteekissakin melko suurta jo useampien viikkojen ajan.

Lue myös:

Korona-asiantuntijat vastaavat: Pitäisikö hengityssuojaimien käytön olla Suomessa pakollista yleisillä paikoilla?

Maskeista on tulossa uusi tupakantumppi – kaduilla lojuu nyt maahan heitettyjä kasvomaskeja, joiden maatuminen voi kestää jopa 500 vuotta