Hyppää sisältöön

Ugandan oppositiojohtaja vie presidentinvaalituloksen oikeuteen

Bobi Wine sanoo, että hänellä on todisteita laajasta vaalivilpistä ja opposition kannattajien pelottelusta.

Oppositiopoliitikko Robert Kyagulanyi Ssentamu, joka tunnetaan paremmin taitelijanimellään Bobi Wine, piti tiedotustilaisuutta kotonaan Kampalassa 26. tammikuuta. Kuva: EPA

Ugandassa oppositiojohtaja Bobi Wine riitauttaa äskeisten presidentinvaalein tulokset oikeudessa.

Suosittu laulaja Robert Kyagulanyi Ssentamu, joka tunnetaan paremmin taitelijanimellään Bobi Wine, haastoi tammikuun vaaleissa Ugandaa vuodesta 1986 itsevaltaisin ottein hallinneen Yower Musevenin.

Virallisten tulosten mukaan Museveni voitti vaalit 59 prosentin ääniosuudella, kun taas Wine sai 35 prosenttia äänistä.

Bobi Wine on syyttänyt vaaleja villpillisiksi ja väkivaltaisiksi. Winen NUP-puolueen asianajaja George Musisi sanoi, että puolue haluaa tuloksien kumoamista ja uusia vaaleja.

– Tapahtui suoranaista vaaliuurnien täyttämistä, NUP:n virkailijoiden ja kannattajien pelottelua, joitakuita pidätettiin jo ennen vaaleja, äänestyslipukkeita oli merkattu ennalta, Musisi luetteli.

– Vaadimme vaalien mitätöintiä. Emme halua Musevenin osallistuvan tuleviin vaaleihin, toinen Winen asianajaista Medard Sseggona sanoi Kampalan oikeustalolla, jossa hän jätti vetoomuksen oikeudelle.

Wine: Kampanjoidessa oltiin kuin sotavyöhykkeellä

Wine houkutteli vaaleissa taakseen erityisesti nuoria äänestäjiä.

Wine kuvaili tilannetta kampanjakiertueellaan "sotavyöyhykkeeksi", sillä hän joutui pitämään luotiliivejä ja kypärää. Viranomaiset hajottivat voimatoimin Winen kampanjatilaisuuksia, ja poliitikkoa ei päästetty radion keskusteluohjelmiin.

Ugandan korkeimman oikeuden pitää ratkaista Winen vetoomus 45 päivän sisällä.

Wine sanoo, että hänellä on laajat todisteet vaalivilpistä ja äänestäjien pelottelusta. Museveni puolestaan sanoi vaalien olleen maan historian puhtaimmat.

Ugandan korkein oikeus on aiemmilla kerroilla hylännyt vaatimukset Musevenin voittamien vaalien tulosten mitätöimisestä.

Tuomarit totesivat vaaleissa esiintyneen epäselvyyksiä, mutta ei niin suuressa määrin, että se olisi muuttanut vaalitulosta.

Aiheesta aiemmin:

.
.