1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajien enemmistö luottaa koronarokotuksissa asiantuntijoihin – vain Ano Turtiainen tyrmää rokotteen

Vain yksi yhdestätoista Ylen kysymykseen vastanneista olisi valmis rokottamaan ensin siellä, missä koronatartuntoja on enemmän.

Ano Turtiainen jättää koronarokotteen ottamatta. Kuva: Petri Vironen / Yle

Ylen kyselyssä Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajilta kysyttiin, pitäisikö koronaviruksen leviämisvaiheessa olevien alueiden saada rokotukset ennen muita.

Vaalipiirin 17 kansanedustajasta 11 vastasi. Ainostaan yksi vastaaja, Perussuomalaisten Sheikki Laakso katsoo, että rokotuksia tulisi kohdistaa leviämisvaiheen alueille.

– Tällä estetään paremmin, ettei virus leviä muualle, Laakso perustelee.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu ja yhden edustajan ryhmän muodostanut Ano Turtiainen puolestaan sanoo, ettei rokotuksia pitäisi tehdä laisinkaan.

– Rokote on niin uusi ja pikaisesti kehitetty, että sen mahdollisia haittavaikutuksia ei vielä tiedetä. Sen vuoksi tällainen keskustelukin on jo vastuutonta, koska se siirtää huomion pois kyseenalaisesta rokotteesta.

Turtiainen korostaa, ettei ole yleisesti rokotevastainen vaan kritiikki kohdistuu nimenomaan koronarokotteisiin.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä puolestaan luottaa viranomaisten päättämään rokottamisjärjestykseen.

– Rokotteen vaikutus tulee vasta viikkojen kuluessa tehosterokotteen myötä. Viikoissa voi lisäksi tapahtua suuriakin muutoksia eri alueiden tartuntamäärissä. Aiemmin perusvaiheessa ollut alue voi huonossa tapauksessa olla viikoissa leviämisvaiheessa.

Hoitajat ja riskiryhmäläiset ensin

Myös SDP:n Sirpa Paatero toteaa, että tilanteet eri alueilla vaihtelevat hyvinkin nopeasti.

– Jo nyt väestömääräisesti suuri osa suomalaisista asuu leviämisalueella. THL:n rokotestrategian mukainen eteneminen on perusteltua niin että ensin rokotetaan koronaa hoitavat ja sen jälkeen riskiryhmät.

Saman puolueen Anneli Kiljunen, Niina Malm ja Paula Werning ovat myös virallisella rokotuslinjalla.

– Rokotusjärjestyksen tulee perustua vankkaan tutkimustietoon. Tämänhetkinen suunnitelma rokotejärjestyksestä perustuu julkaistuun tietoon virustaudin riskitekijöistä, muun muassa WHO:n ja eri maiden priorisointisuosituksiin ja THL:n tekemään riskianalyysiin, Kiljunen kirjoittaa perusteluissaan.

Muunlainen linjaus olisi hankala tehdä

Kokoomuksen Jukka Kopra on niin ikään Suomen viranomaisten asiantuntemuksen takana. Vihreiden Heli Järvisen mielestä järjestyksestä poikkeaminen olisi käytännössä hankalaa.

– Leviämisvaihealueet vaihtelevat jatkuvasti, joten tämänkaltainen linjaus on haastava tehdä. Olennaista on, että riittävän moni suomalainen saadaan rokotettua mahdollisimman nopeasti.

Keskustan Ari Torniainen ja Hanna Kosonen kannattavat voimassa olevaa rokotusjärjestystä, jossa hoitajat ja riskiryhmäläiset rokotetaan ensin alueesta riippumatta.

– Maassamme ei ole sisäisiä rajoja estämässä taudin leviämistä. Tauti leimahtelee eri puolilla maata ja on hyvin vaikea ennustaa, minne tautiryppäät milloinkin osuvat, Hanna Kosonen perustelee.