1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Jyväskylä sulkee koronan vuoksi myös nuorisotilat viikoksi – alakouluikäisten harrastustoiminnan rajoittaminen on herättänyt kaupunkilaisissa arvostelua

Yläkoulujen etäopetuksen jatkosta päätetään perjantaina.

Jyväskylässä nuorisotilat pidetään tämän viikon ajan suljettuina. Kuvituskuva. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Jyväskylän nuorisotilat suljetaan yläkoulujen tavoin kuluvan viikon ajaksi. Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän tekemä päätös koskee kaupungin nuorisotiloja, Ohjaamoa sekä Nuorten taidetyöpajaa.

Johtoryhmän eilen sunnuntaina tekemä päätös keskeyttää myös alakouluikäisten harrastustoiminta on herättänyt paljon kyselyitä, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Tartuntatilanne pyritään saamaan kaikin keinoin haltuun

Tiedotteen mukaan kaupunki ymmärtää, että tilanne tuntuu epäreilulta, etenkin kun lapsilla on ollut vain yksittäisiä tartuntoja. Päätöstä perustellaan sillä, että tartuntatilanne on nyt saatava hallintaan kaikin käytössä olevin keinoin. Kouluista asetettiin viikonloppuna yli 400 lasta ja nuorta karanteeniin. Taustalla oli myös liikuntaharrastuksissa saatuja tartuntoja.

– Kun eri puolilla kaupunkia tulee tartuntoja eri ikäryhmissä isoina määrinä, on riski siitä, että ne siirtyvät liikuntaharrastusten kautta nopeasti yhä laajempiin lapsiryhmiin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo.

Harrastuksissa saadut tartunnat leviävät pahimmillaan useaan kouluun tai päiväkotiryhmään ja siitä on Käsmän mukaan Jyväskylässä näyttöä.

– Siksi rajoitamme etupainotteisesti kontakteja kaikissa ikäryhmissä riippumatta siitä, onko siellä vielä ollut laajasti tautia vai ei. Tilanne on yksinkertaisesti saatava hallintaan ja se onnistuu vain kontakteja rajoittamalla, Käsmä toteaa.

Kaupungin liikuntapalvelut tiedottavat tarkemmin siitä lasten ja nuorten harjoittelutoiminnasta, jota kaupungin tiloissa voidaan jatkaa.

Poikkeusolojen johtoryhmä käsittelee koronatilannetta seuraavan kerran perjantaina. Samalla arvioidaan tarvetta jatkaa yläkoulujen etäopetusta. Mikäli tautitilanne rauhoittuu viikon aikana, yläkoulut palaavat jälleen lähiopetukseen ensi viikon alussa.

Tartuntojen määrä kasvoi viime viikolla voimakkaasti

Viime viikolla Jyväskylässä todettiin 228 uutta koronatartuntaa. Luku on laskenut sunnuntain ilmoitetusta, sillä luvussa oli mukana muutamia Jyväskylässä positiivisen näytteen antaneita mutta muilta paikkakunnilta kotoisin olevia henkilöitä.

Maanantaiaamuna positiivisia tuloksia on saatu 11. Ilmaantuvuusluku viimeiseltä 14 vuorokaudelta oli lopulta 186,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden osuus otetuista testeistä oli koko viikon osalta 6,9 prosenttia.

Laboratoriotuloksia mahdollisesta muuntoviruksesta ei ole vielä Jyväskylässä saatu.

Jyväskylä totesi sunnuntaina olevansa koronan leviämisvaiheessa. Tästä syystä yläkoulutus ovat tämän viikon ajan etäopetuksessa. Lisäksi 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin omissa tiloissa on kielletty kahden viikon ajan. Samoin kaupungin museot ja kirjastot ovat kiinni seuraavien kahden viikon ajan.

Lue myös:

Jyväskylän yläkoululaisille jaetaan tällä viikolla ruokakassit

Jyväskylässä lauantaina 53 uutta koronatapausta – tartuntoja etenkin kouluissa ja nuorten harrastustoiminnassa