Hyppää sisältöön

Konkurssihakemusten määrä liki kolminkertaistui tänään viime viikosta – tuomioistuinvirasto pelkää ruuhkautumista lähiviikkojen aikana

Konkurssilain väliaikainen muutos päättyi eilen. Se rajoitti merkittävästi velkojien mahdollisuutta hakea yrityksiä konkurssiin.

Konkurssilain väliaikainen muutos on päättynyt, ja konkurssihakemusten määrän pelätään kasvavan merkittävästi. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Konkurssisuojan päättymisen pelättiin jo ennakolta johtavan konkurssihakemusten vyöryyn. Osin näin näyttää nyt käyneenkin, kun konkurssilain väliaikaisen muutoksen voimassaolo päättyi eilen sunnuntaina.

Konkurssien vireilletuloja on tänään kirjautunut oikeusrekisterikeskuksen tietojärjestelmään liki kolminkertainen määrä viime viikkoiseen verrattuna. Kello 16.30 mennessä hakemuksia oli ilmestynyt maksukyvyttömyysrekisteriin 20 kappaletta, kun niitä viime viikolla kirjautui järjestelmään keskimäärin seitsemän hakemuksen päivätahtia.

Vuosi sitten helmikuussa konkursseja pantiin vireille keskimäärin 8–10 hakemuksen päivävauhtia. Normaalivauhtikin on siis ylitetty tänään reilusti.

Lähes puolet tänäisistä hakemuksista on jättänyt verohallinto. Yhden takana on eläkeyhtiö ja yhdessä pankki. Noin kolmasosassa hakemuksia velalliset hakevat itse itseään konkurssiin.

Hakemusten kertymistä ja sisältöjä voi seurata oikeusrekisterikeskuksen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Maksuaikaa lisää

Konkurssilain väliaikainen muutos rajoitti merkittävästi velkojien mahdollisuutta hakea yrityksiä konkurssiin, mikä käytännössä siirsi lukuisten konkurssien toimeenpanoa viime vuodesta tämän vuoden puolelle.

Hakemustulva onkin tulossa. Mutta sitä osaltaan patoaa juuri voimaan tullut uusi väliaikainen muutos konkurssilakiin. Se pidentää velallisen maksuaikaa konkurssiuhkaisesta maksukehotuksesta 30 päivään normaalista viikon maksuajasta.

– On mahdollista, että niihin perustuvien konkurssihakemusten määrä kasvaa vasta useiden viikkojen jälkeen. Maksukehotukset ovat vasta 30 päivän maksuajan jälkeen esitettävissä konkurssihakemuksen perusteena käräjäoikeudessa, sanoo käräjätuomari Hannele Piisi Helsingin käräjäoikeudesta.

– Väliaikainen maksuajan muutos pehmentää tätä taitekohtaa, arvioi konkurssiasiamies Helena Kontkanen.

Väliaikainen laki on voimassa syyskuun loppuun asti.

Tuomioistuinten keskusviraston, tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola arvioi, että hakemusten määrä alkaa kasvaa jyrkemmin lähiviikkojen aikana.

– Pelkäämme, että konkurssihakemukset tulevat ruuhkautumaan ja siksi tuomioistuimiin tarvitaan lisäresurssia. Aiomme hakea lisärahaa valtion lisätalousarvion kautta keväällä, Jaakkola sanoo.

Jaakkolan mukaan tuomioistuimiin on jo aiemmin palkattu yhteensä kymmeniä tuomareita ja muuta kansliaväkeä purkamaan koronaruuhkia. Konkurssien ja muiden koronan vuoksi lisääntyneiden asioiden käsittelyyn tarvitaan vielä lisää väkeä.

Helena Kontkasen vetämä konkurssiasiamiehen toimisto saa keväällä lisää työvoimaa konkurssiasioihin. Kuva: Patrik Molander / Yle

Konkursiasiamies vahvistuu

Konkurssiasiamies Helena Kontkanen arvioi, että heidän tehtävissään kasvavat konkurssihakemukset alkavat näkyä enemmän maalis-huhtikuun aikana. Konkurssiasiamies on jo varautunut kasvavaan työruuhkaan.

– Saamme lisäresusseja 1. huhtikuuta alkaen, jolloin meillä aloittaa uusi konkurssiylitarkastaja ja toimistotyöntekijä. He ovat iso apu meille, Kontkanen sanoo.

Lue lisää:

.
.