1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Kahta partiojohtajaa epäillään seksuaalirikoksista pääkaupunkiseudulla – uhreja poliisin tiedossa viisi, osa alaikäisiä

Poliisin mukaan rikosnimikkeinä ovat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen hyväksikäyttö.

seksuaalirikokset
Pitkospuut luontopolulla
Poliisi epäilee rikoksista kahta henkilöä. Kuvituskuva.Pyry Sarkiola / Yle

Helsingin poliisi tutkii tapausta, jossa kahta henkilöä epäillään lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista partiotoiminnassa. Uhreja on tässä vaiheessa poliisin tiedossa viisi, he kaikki ovat tyttöjä tai nuoria naisia.

Kyseiset henkilöt ovat toimineet partiossa johtaja-asemassa. Toinen epäillyistä on yli 20-vuotias ja toinen yli 40-vuotias.

Epäillyt rikokset on tehty usean viime vuoden aikana. Poliisin mukaan rikosnimikkeinä ovat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen hyväksikäyttö, sillä uhrit ovat joko alle 16-vuotiaita tai 16–18-vuotiaita.

– Kyse on ollut toistuvista ronskeistakin seksuaalisista puheista partiotoiminnan yhteydessä. Lisäksi epäilemme, että toinen epäillyistä on lähettänyt seksuaalisia viestejä asianomistajille. Tutkimme myös toisen epäillyn osalta raiskausta ja pakottamista seksuaaliseen tekoon, jotka ovat kohdistuneet yhteen asianomistajista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen.

Antikaisen mukaan on mahdollista, että uhreja on enemmänkin. Asiaa selvietetään esitutkinnassa.

Poliisi on tehnyt yhteistyötä Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n kanssa, joka on tiedottanut asiasta partiolaisille ja heidän huoltajilleen.

Asia lähti purkautumaan pari viikkoa sitten, kun yksi uhreista teki rikosilmoituksen. Tutkinnanjohtaja Antikaisen mukaan tapaukset ovat tulleet ilmi Helsingin alueella, mutta ei asianomistajien yksityisyyden vuoksi kerro tarkemmin.

Epäillyt on toistaiseksi siirretty pois partiolippukunnan toiminnasta.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry kertoo omassa tiedotteessaan, (siirryt toiseen palveluun) että järjestö on tietoinen poliisitutkinnasta. Yhdistyksen mukaan partiossa ei hyväksytä seksuaalista häirintää. Ryhmissä pyritään pitämään kahta johtajaa, ettei kukaan aikuinen ole ryhmän kanssa yksin. Jokaisessa lippukunnassa on oltava nimetty turva-aikuinen, joka vastaa turvallisuusasioita. Tapahtumissa puolestaan on häirintäyhdyshenkilöitä, jotka auttavat nimenomaan häirintätilanteissa.

Juttua on täydennetty 1.2.2021 klo 17.42 viimeisellä kappaleella.

Lue seuraavaksi