Hyppää sisältöön

Janakkalan kunta ei saa lunastaa Onnenlantti-tonttia Turengista

Kunnanhallitus keskustelee ministeriön päätöksestä maanantai-illan kokouksessaan.

Janakkalassa on noin 16 500 asukasta, joista Turengissa asuu noin 7 660. Onnenlantin kiinteistö on keskeinen keskustan kehittämisen kannalta. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Ympäristöministeriö ei myöntänyt Janakkalan kunnalle lupaa lunastaa maata Turengin keskustasta. Ministeriö hylkäsi kunnan lunastuslupahakemuksen niin sanotusta Onnenlantin tontista Keskuskujan varrella.

Tontilla on sekä asuntoja että liiketiloja.

Ympäristöministeriö katsoi, että hakemus ei täyttänyt maankäyttö- ja rakennuslaissa määritettyjä edellytyksiä lunastamiselle. Kiinteistö on jo voimassa olevan asemakaavan mukaisessa käytössä, eikä yleisen tarpeen voitu katsoa vaativan kiinteistön lunastamista kunnalle.

Kunta on pyrkinyt yhteistyöhön maanomistajan kanssa jo pitkään Turengin keskustan kehittämiseksi.

Kunnassa mietitään vaihtoehtoja

Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala kertoo, että asiasta keskustellaan maanantai-illan kunnanhallituksen kokouksessa.

– Vaihtoehtona tontin lunastamiselle on, että kunta kutsuu koolle Turengin keskustan yrittäjät ja katsotaan sitten yhdessä, miltä tilanne nyt näyttää ja miten mennään eteenpäin.

Turengin keskustan kehittäminen on ollut Janakkalassa tapetilla jo vuosikausia. Kunnanjohtajan mukaan yrittäjillä on tarvetta laajentaa keskusta-aluetta.