Hyppää sisältöön

Facebook sulki yhden Ruotsin suurimmista naisten kohtauspaikoista – tutkija arvelee, että lisää vastaavia keskusteluryhmien vaientamisia on luvassa

Pink Room oli liki kaksi viikkoa kiinni miesvihaväitteiden takia. Tiukentunut algoritmi sulkee nyt sivuja tiuhaan tahtiin.

Facebookin algoritmia on tiukennettu Yhdysvaltojen kärjistyneen poliittisen ilmapiirin seurauksena. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Viisi vuotta sitten Facebookiin perustettu Pink Room (siirryt toiseen palveluun) -ryhmä on kasvanut nopeasti yhdeksi Ruotsin suosituimmista “kaikkien ei-miesten” keskustelualustoista. Sillä on lähes 160 000 jäsentä.

Loppiaisen tienoilla ryhmän ylläpitäjille alkoi sadella varoituksia siitä, että ryhmässä julkaistu sisältö rikkoo Facebookin yhteisönormeja. Valitukset koskivat erityisesti miehiin kohdistuvaa vihapuhetta.

Ylläpito sai lopulta kolmen päivän kuluessa varoituksen sadoista julkaisuista ennen kuin Facebook sulki Pink Roomin. Ryhmän perustaja Roba Kadheim arvioi ruotsalaislehti Expressenissä (siirryt toiseen palveluun), että ryhmä joutui hyökkäyksen kohteeksi.

Ylläpitäjä huolissaan naisten vaientamisesta

Pink Room avattiin uudelleen 13 vuorokauden sulun jälkeen, mutta nyt sen vapaaehtoiset moderaattorit ovat nääntyä työtaakan alle. Kadheimin mukaan ryhmän toiminnan jatkuminen edellyttää julkaisujen tiukkaa seulomista, mikä ei tee hyvää keskusteluilmapiirille.

Facebook linjasi, että ruotsinkielen miestä ( ja ihmistä) tarkoittava man-sana ei saa enää esiintyä negatiivisessa yhteydessä. Ryhmään on lisätty avainsanavaroitus-toiminto, joka ilmoittaa ylläpidolle muun muassa sanojen mies tai viha käyttämisestä ja johtaa julkaisun tarkastamiseen.

Pink Roomin sulkemisjupakkaa on puitu myös Sydsvenskan (siirryt toiseen palveluun)-sanomalehdessä.

Facebookin Ruotsin-viestintäpäällikkö Lukasz Lindell totesi lehdelle, ettei mies-sanaa sinänsä ole kielletty, mutta vihamielinen sisältö on.

Pink Roomin perustaja Roba Kadhem on haastatteluissa kiitellyt somejättiä siitä, että tili saatiin neuvottelujen jälkeen avattua uudelleen. Hän on kuitenkin myös ilmaissut huolensa siitä, mitä ylenpalttinen kontrolli tekee sananvapaudelle ja mahdollisuudelle kyseenalaistaa miesten etulyöntiasema yhteiskunnassa.

– Naisten pitää voida ilmaista tunteitaan ja ajatuksiaan ilman, että meitä vaiennetaan. Facebook rakentuu demokratian perustalle, ja siihen kuuluu sananvapaus, toteaa Kadhem Sydsvenskanissa.

Facebook on kiristänyt algoritmiaan vihapuheen ehkäisemiseksi. Kuva: AOP

Tutkija: Pink Roomin tapauksen kaltaisia tulee lisää

Monimediaiseen uusoikeiston liikehdintään perehtynyt tutkijatohtori Niko Johannes Pyrhönen ei pidä Pink Roomin tapausta poikkeuksellisena.

Pyrhönen viittaa hiljattaiseen suomalaiseen tapaukseen, jossa Facebook poisti sovittelujournalistien ryhmän ja hävitti samalla kuuden ylläpitäjän profiilit. Syyksi sovittelujournalistien “bänniin” epäiltiin ilmoitusta lukupiiristä, jossa oli määrä käsitellä salaliittoteorioita. Sittemmin ryhmä palautettiin.

Vastaavia ryhmien ja yksittäisten ihmisten profiilien sulkemisia on tapahtunut Pyrhösen mukaan viime aikoina paljon, ja lisää on luvassa. Syyksi riittää hänen käsityksensä mukaan esimerkiksi QAnonin mainitseminen.

Facebookin algoritmia on tiukennettu Yhdysvaltojen kärjistyneen poliittisen ilmapiirin seurauksena, ja tekoäly nappaa herkästi kiinni sanoista, jotka järjestelmä katsoo tulenaroiksi.

– Kun Facebook ei ole osoittanut tarpeeksi manuaalista ihmistyövoimaa käymään läpi julkaisuja, niin seulaan jää materiaalia, jonka ei ole tarkoitus sinne jäädä. Algoritmin tarkoitus on estää esimerkiksi salaliittoteorioiden ja vihapuheen levittäminen, mutta automaation takia Facebookista poistetaan myös materiaalia, joka tähtää juuri samaan asiaan.

Pyrhösen mukaan ryhmiä ja profiileja suljetaan myös sabotointikampanjoiden seurauksena.

– Masinoidaan ilmoituksia, joissa esimerkiksi väitetään jonkin ryhmän sisältöjä rasistisiksi. Kun Facebookilla ei ole tarpeeksi väkeä tarkistamaan väitteitä, saatetaan sivu sulkea automaattisesti. Ylläpitäjien on usein vaikea saada tilannetta korjattua, tai saada edes kunnollisia perusteluja sulkemiselle.

Tiukentunut ja osin mielivaltainen linja saattaa Pyrhösen mielestä johtaa siihen, että tapahtumanjärjestäjät, aktivistit ja ryhmien ylläpitäjät alkavat itse rajoittaa julkaisemaansa sisältöä. Osa miettii, kannattaako enää kutsua Facebookissa vaikkapa tutkijajoukkoa keskustelemaan salaliittoteorioista. Algoritmin yliherkkyys tekee muun muassa tilaisuuksien markkinoinnista hankalaa.

– En silti näkisi Facebookin toimintaa varsinaisena sananvapauskysymyksenä. Se, millaisin perustein kaupallinen toimija kieltäytyy tarjoamasta alustaansa, on eri asia kuin valtiollisin toimin säädelty ilmaisunvapaus.

Lue myös: