Hyppää sisältöön

"Tämä on sydäntäsärkevää", kuvailee Suomessa asuva myanmarilainen maansa tilannetta – Vallankaappaus ei silti tullut yllätyksenä

Myanmarissa on nyt turvallisinta pysytellä kotona.

Myanmarilainen dokumentaristi Wai Mar Nyunt on asunut kaksi vuotta Suomessa.

Maanantaina suomalaiset heräsivät yllättävään vallankaappausuutiseen Myanmarista. Mutta Suomessa asuville myanmarilaisille ei tieto kenraalien esiinmarssi tullut yllätyksenä.

Järkytys oli silti suuri.

- Minä kuulin siitä noin neljän aikaan aamuyöllä täällä Suomessa, sanoo Wai Mar Nyunt puhelimitse Raaseporista.

– Olin varautunut siihen, että valta kaapataan. Tämä ei siis tullut yllätyksenä, mutta olemme silti sokissa. Tunteet ovat nyt hyvin sekalaiset. Tämä on sydäntäsärkevää.

Suomessa asuva Wai Mar Nyunt on työskennellyt kotimaassaan kymmenen vuotta dokumentaristina.

Ruokalähetti ohittaa sotilaspoliisien ryhmän Yangonissa Myanmarissa 2.2.2021. Kuva: Lyn Bo Bo / EPA

Hän kertoo, että Myanmarin asioita seuraavat olivat jo viikon verran panneet merkille asevoimien suunnalta kuullut viittaukset, väitteet ja uhkaukset.

Myös kansainvälinen lehdistö huomioi Myanmarin asevoimien uhkauksen. Lauantaina esimerkiksi Deutshe Welle uutisoi Myanmarin armeijan uhkauksesta (siirryt toiseen palveluun)ottaa valta käsiinsä marraskuun vaalien väitetyn vilpin vuoksi. Vielä tuolloin upseerien arvioitiin kuitenkin perääntyvän.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Wai Mar Nyunt kertoo kuitenkin, että merkit jännityksen kiristymisestä olivat nähtävillä jo ennen kaappausta. Myös toimittajat olivat hänen mukaansa joutuneet väkivallan kohteiksi viime päivien aikana.

"Sotilaat keskitettiin perjantaina kaupunkeihin"

Kuopiossa vastaa puhelimeen myanmarilainen aktivisti Nyein Chan Aung. Hän joutui jättämään maansa poliittisena pakolaisena, ja tie toi Suomeen jo parikymmentä vuotta sitten. Nyt hän työskentelee vuoroon tulkkina, vuoroon lähihoitajana.

Hänellekään vallankaappaus ei tullut yllätyksenä.

– Sitä ennen saattoi havaita eräitä merkkejä. Yksi niistä oli se, että sissejä vastaan taistelevat sotilaat vedettiin perjantaina maaseudulta kaupunkeihin. Ja sitten kun vallankaappaus tapahtui Suomen aikaan aamuyöllä, totesin, että se oli siinä, Nyein Chan Aung sanoo.

Suomessa asuva myanmarilainen demokratia-aktivisti Nyein Chan Aung. Kuva: Nyein Chan Aung

Vallankaappausuutisen huolestuttamat Suomessa asuvat myanmarilaiset ovat yrittäneet olla yhteydessä kotimaahansa. Se ei ole aina helppoa, sillä puhelinlinjat ja verkkoyhteydet ovat usein poikki.

"Ihmiset pysyttelevät nyt kotona"

Vallankaappaus on tuonut mukanaan tiedonvälityksen alasajon. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa liikkuu myös paljon valeuutisia tilanteesta, mainitsee Wai Mar Nyunt.

– Olen kuitenkin voinut olla yhteydessä ystäviini ja perheeseeni Myanmarissa, vaikka netti joskus toimii, joskus ei, kertoo Wai Mar Nyunt. – Nyt he eivät mene ulos vaan ovat kotona.

Sotilasvalta on julistanut ulkonaliikkumiskiellon. Moni katsoo muutenkin, että on paras pysytellä sisällä.

Wai Mar Nyunt kertoo ihmisten pelkäävän, että kaduille tulevat sotilasvallan kannattajat alkavat mellakoida syrjäytettyä hallitusta puolustavien kanssa.

Maan johtaja Aung San Suu Kyi, monet ministerit ja korkeat virkamiehet ovat nyt pidätettyinä tai kotiarestissa. Heidän tilanteestaan tai olinpaikastaan ei ole tietoa.

"Kaksi kaveriani on pidätetty"

– Kaksi kaveriani on pidätetty, opiskelijajohtaja ja kirjailija, kertoo Nyein Chan Aung.

Eräät piirteet saavat hänet kuitenkin kysymään, mistä oikein on kysymys ja millä perusteilla pidätettävät on valikoitu.

– Ihmettelen, miksi esimerkiksi varapresidentti Henry Van Thio ei ole tietojeni mukaan pidätettyjen joukossa. Jos armeija olisi toiminut perusteellisemmin, niin pidätyksiä olisi ollut enemmän.

Sotilasajoneuvoja maantiellä Mandalayssa Myanmarissa 2.2.2021. Kuva: AFP

Myös kotiarestiin joutuneen johtajan Aung San Suu Kyin rooli tuntuu olevan arvoitus myös Myanmarin demokratian puolustajille.

Nyein Chan Aung miettii, onko Nobelin rauhanpalkinnon aiemmin saanut ihmisoikeustaistelija joutunut tekemään sopimuksia upseerien kanssa.

Aktivisti muistuttaa, että Aung San Suu Kyin maine kärsi pahasti, kun hän puolusti armeijan toimia rohingya-kansaa vastaan YK:n kansainvälisen rikostuomioistuimen ICJ:n istunnossa joulukuussa 2019.

"Emme halua sovintoa sotilasjuntan kanssa"

Nyein Chan Aungia ihmetyttää myös kaappauksen nopea toteutus.

– Tämä on monimutkainen asia. Onko käynnissä oikea vallankaappaus? Pitää odottaa ainakin pari kolme päivää, jotta nähdään mihin tilanne kehittyy.

Sotilaita Yangonissa Myanmarissa hindulaisen temppelin edessä 2.2.2021. Kuva: AFP

Hänen omasta kannastaan ei kuitenkaan jää epäselvyyttä.

– Olen ollut aina mukana burmalaisten opiskelijoiden rintamassa, sanoo Nyein Chan Aung. – Me vastustamme armeijaa. Emme halua tehdä sotilasjuntan kanssa sovintoa.

"On aikaista arvioida kannanottojen tehoa"

Wai Mar Nyunt sanoo, että hänellä on omat kokemuksensa maan sotilasvallasta jo opiskeluajoiltaan.

Suomessa hän on asunut nyt kaksi vuotta työskennellen taideprojektien parissa.

Kansainvälinen tuomio Myanmarin kaappaukselle on ollut nopea. Monet valtiot, YK ja EU ovat vaatineet siviilivallan palauttamista. Viimeksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vaati Myanmarin armeijaa perääntymään vallankaappaushankkeesta ja uhkasi maata pakotteilla.

Wai Mar Nyuntin mukaan on vielä liian aikaista arvioida ulkovaltojen kannanottojen tehoa. – Mutta on se parempi kuin ei mitään, sanoo hän.

Lue lisää:

.
.