Hyppää sisältöön

Turkin presidentti Erdoğan vihjaili uudesta perustuslaista

Lausunnon tulkittiin tarkoittavan sitä, että Erdoğan yrittää löytää tavan pysyä vallassa.

Recep Tayyip Erdoğan piti tiedotustilaisuuden Ankarassa maanantaina. Kuva: Adem Altan / AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantaina, että maahan saattaisi olla aika kirjoittaa uusi perustuslaki. Lausunnon tulkittiin tarkoittavan sitä, että Erdoğan yrittää löytää tavan, jolla hän voisi pysyä vallassa.

Erdoğan, 66, on hallinnut Turkkia vuodesta 2002 asti joko pääministerinä tai presidenttinä. Vuonna 2017 hän muutatti perustuslakia niin, että presidentin valta kasvoi ja pääministerin tehtävä lakkautettiin. Samalla presidentin toimikausien määrä rajoitettiin kahteen. Seuraavana vuonna hän voitti presidentinvaalit ja aloitti ensimmäisen kautensa.

Turkissa on määrä järjestää sekä presidentin- että parlamenttivaalit vuonna 2023. Nykyisen perustuslain mukaan Erdoğanin pitäisi luopua vallasta viimeistään vuonna 2028.

Erdoğanin suosio on laskenut viime vuosina hänen kovennettuaan otteitaan oppositiota kohtaan ja Turkin talouden ajauduttua kriisiin.

Lue lisää:

"Eurooppa valmistelee omaa loppuaan" – Erdoğan esiintyy ärhäkkänä muslimien puolustajana, mutta Turkin ystävät ovat harvassa

Yhdysvallat määräsi pakotteita Turkille ohjuskaupoista – Trumpin ja Erdoğanin ystävyys ei lopulta riittänyt suojakilveksi