Hyppää sisältöön

YK:n turvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen Myanmarin vallankaappauksen vuoksi

Pääsihteeri Guterres kutsuu Myanmarin sotilasvallankaappausta "vakavaksi iskuksi demokraattisille uudistuksille".

Poliiseja liikenteessä Yangonissa Myanmarissa maanantaina. Kuva: AOP

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo käsitellä Myanmarin sotilasvallankaappausta tiistaina. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres luonnehtii sotilasvallankaappausta kovaksi iskuksi maalle.

Myanmarin armeija ilmoitti maanantaina nousseensa valtaan sen jälkeen, kun asevoimat oli pidättänyt maan johtajan Aung San Suu Kyin sekä presidentti Win Myintin. Myanmariin julistettiin poikkeustila.

Armeijan johto ei hyväksynyt maan vaaleilla valitun johtajan Suu Kyin puolueen NLD:n marraskuun parlamenttivaaleissa saamaa murskavoittoa. Armeija ilmoitti vallan siirtyneen armeijan komentaja Min Aung Hlaingille.

YK:n edustaja Stephane Dujarric sanoi järjestön pelkäävän, että asevoimat saattavat heikentää maan 600 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvan tilannetta Rakhinen alueella.

Myös YK:n korkein ihmisoikeusjohtaja Michelle Bachelet on ilmaissut syvän huolensa Myanmarin tilanteesta. Hän vaatii kymmenien pidätettyjen välitöntä vapauttamista.

Bachelet sanoo lausunnossaan, että on pelko siitä, että maassa käytetään väkivaltaa vastustajia kohtaan. Hän painotti, että armeijan tulisi pidättäytyä käyttämästä tarpeetonta ja kohtuutonta voimaa.

– Kehotan kansainvälistä yhteisöä solidaarisuuteen Myanmarin kansaa kohtaan, Bachelet sanoi. Hän myös vetosi valtioihin, että ne pyrkisivät estämään hauraan demokratian romahtamista Myanmarissa.

Lue lisää:

.
.