1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran toivoo EU:lta apua saadakseen Yhdysvallat takaisin ydinsopimukseen

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump veti maansa pois sopimuksesta vuonna 2018 ja määräsi Iranille uusia pakotteita.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif toivoo Yhdysvaltoja takaisin ydinohjelmasopimukseen. Kuva: AFP

Iran ehdottaa, että EU voisi avittaa sen ja Yhdysvaltojen paluuta ydinohjelmasopimukseen. Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif toivoo EU:n ulkopolitiikkaa johtavan Josep Borrellin määrittelevän toimet, joita molemmilta mailta vaaditaan sovun saavuttamiseksi.

Zarif kertoi asiasta yhdysvaltalaiskanava CNN:n haastattelussa maanantaina.

Iranin ydinohjelman rajoittamiseksi laadittu sopimus tuli voimaan vuonna 2015. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump veti sittemmin maansa pois sopimuksesta ja määräsi Iranille uusia pakotteita.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on viestinyt, että Yhdysvallat saattaa palata ydinsopimukseen. Tämän jälkeen osapuolet ovat pallotelleet sitä, kenen tulisi ottaa ensimmäinen askel.

Ydinsopimuksessa Iran sitoutui leikkaamaan rikastetun uraanin varastoja ja tuotantoa. Sopimus tähtäsi siihen, että Iranin on vaikea kehittää ja rakentaa ainakaan nopeasti ydinaseita. Vastineeksi luovuttiin Iranin ydinohjelmaan liittyneistä talouspakotteista, joita Trumpin hallinto otti käyttöön sopimuksen jättäessään vuonna 2018.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on sanonut, että aika sopimukseen palaamiselle ei kuitenkaan ole vielä, koska Iran rikkoo sopimuksen sääntöjä useilla rintamilla.