1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lomautus

Kokkola luopuu henkilöstön lomautuksista – alijäämä katetaan lisälainalla

Lomautuksilla haettiin 2,5 miljoonan euron säästöjä.

Vuoden 2021 aikana Kokkola ei lomauta henkilöstöä. Seuraavan vuoden taloussuunnittelussa lomautukset otetaan uudestaan harkintaan. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Kokkola peruu täksi vuodeksi aiotut henkilöstön lomautukset.

Aiemman päätöksen pyörtäminen kasvattaa talousarvion alijäämää 2,5 miljoonalla eurolla kaikkiaan 4,3 miljoonaan euroon.

Lovi katetaan ottamalla lisää lainaa. Henkilöstöä myös kannustetaan pitämään palkattomia vapaita ja vaihtamaan lomarahoja vapaiksi.

Lomautuksia joudutaan todennäköisesti harkitsemaan uudestaan ensi vuodeksi. Voimassa olevassa taloussuunnitelmassa on myös ennakoitu tuloveron korottamista.

Lomautuksista päätettiin aiemmin

Kaupunginhallitus oli jo aiemmin päättänyt, että kaupungin henkilöstö lomautetaan 14 päiväksi ja tuntipalkkaiset 10 päiväksi. Osa henkilöstöryhmistä oli rajattu lomautusten ulkopuolelle. Päätöksen mukaan lomautukset olisi voinut välttää vapaaehtoisella 10 päivän palkattomalla lomalla tai vaihtamalla osan lomarahoista vapaiksi.

Kokkola lomauttaa henkilöstöä 2021

Kaupunginjohtaja Stina Mattila esitti kuitenkin lomautuksista luopumista. Perusteluissa todetaan, että koronaepidemia ei heikentynytkään alkuvuodesta, joten 2021 joudutaan vielä loiventamaan sen vaikutuksia.

Perusteluissa mainitaan, että raskaiden lomautusten pitäisi olla kaikille henkilöstöryhmille tasapuolisia. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi toteaa, että esimerkiksi hän on saanut yhteydenottoja opettajilta ja muilta työntekijöiltä, ja että keskusteluissa on tullut esiin monia eri näkökantoja lomautuksista.

Kaupunginhallituksessa lomautuksia käsiteltäessä kokoomuksen Janne Jukkola esitti pitäytymistä kaupunginhallituksen aiemmassa lomautuspäätöksessä, mutta hän ei saanut kannatusta esitykselleen ja se raukesi.

Perussuomalaisten Timo Sillanpää esitti kaupunginhallituksen kokouksessa, että lisälainan ottoa mietitään tarvittaessa syksyllä. Lisäksi hänen mukaansa lomautusten tuomat säästöt voitaisiin korvata työllisyyden kuntakokeilun tuomista säästöistä ja Soiten konserniohjausta tehostamalla. Sillanpään esitys sai kolme ääntä (Sillanpää, Jukkola, Timonen) ja kaupunginjohtajan esitys yhdeksän (Anderson, Hentelä, Herlevi, Orjala, Paloranta, Peltomaa, Pohjola, Rahkola ja Salo).

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi on toiveikas sen suhteen, että koko lomautuksista luopumisen synnyttämää lovea ei tarvitse kattaa lainalla. Hän uskoo, että henkilöstön lomarahojen vaihdosta ja palkattomista vapaista kertyy todennäköisesti iso potti. Lisäksi kaupungin talousryhmä etsii vielä muitakin säästöjä.

Herlevin mukaan valopilkkuna on myös vuoden 2020 talouden hyvä tulos. Se syntyi toki koronatukien ansiosta, mutta myös yllättävän hyvästä verotulokertymästä.

Kokkola otti aikalisän henkilösäästöistä tehtyjen oikaisuvaatimusten käsittelyssä

Kokkola aloittaa yt-neuvottelut: kaupunginhallitus ei nostaisi veroja, mutta henkilöstöstä on löydettävä 2,5 miljoonan säästö