1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Viisivuotiaiden kaksivuotinen esiopetuskokeilu alkaa ensi syksynä

Pohjois-Savossa kokeilussa ovat mukana Joroinen, Kiuruvesi, Rautalampi, Suonenjoki ja Varkaus

varhaiskasvatus
Lapsi piirtää liiduilla kivetykseen
Kaksivuotista esikoulua kokeillaan viidessä pohjoissavolaisesa kunnassa. Kuvituskuva.Pyry Sarkiola / Yle

Viisivuotiaiden kaksivuotinen esiopetuskokeilu alkaa ensi elokuussa Joroisissa, Kiuruvedellä, Rautalammilla, Suonenjoella ja Varkaudessa.

Kunnat valikoitiin opetusministeriön kaksivuotiseen pilottiin satunnaisotannalla. Mukana on koko maasta 105 kuntaa.

Joroinen, Kiuruvesi, Suonenjoki ja Rautalampi kuuluvat kuntaryhmään, jossa kunnan kaikki esiopetuspaikat ovat kokeilussa mukana. Lisäksi osa kunnista on valittu kokeiluun niin, että vain osa niiden esiopetuspaikoista liitetään kokeiluun. Varkaus kuuluu tähän ryhmään eikä Varkaudessa vielä tiedetä, mitä yksikköjä kokeiluun on tulossa mukaan.

Viisivuotiaiden esiopetus on maksutonta ja perheille vapaaehtoista. Syksyllä alkavan kokeilun tarkoituksena on muun muassa saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksesta lasten kehitykseen, oppimiseen ja sosiaalisiin taitoihin sekä selvittää perheiden valintoja.

Leppävirta on ollut mukana parin vuoden ajan aiemmassa, viisivuotiaiden 20 viikkotunnin esiopetuskokeilussa ja viime syksynä kokeiluun liittyi myös Rautavaaran kunta. Iisalmi oli mukana viisivuotiaiden esiopetuskokeilun ensimmäisessä vaiheessa vuosina 2018–2019. Tämä kokeilu päättyy ensi kesänä.

Lue seuraavaksi