1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Toinen testi tukee pikatestiä: Jyväskylässä ei riehu koronan virusmuunnos

Jyväskylässä odotettiin lähes kaksi viikkoa tietoa siitä, onko kaupungin koronaryppäissä virusmuunnosta.

koronavirus
Kahden metrin turvavälistä muistuttava kyltti Jyväskylän koronatestauspaikalla.
Jyväskylässä koronatartunnat kääntyivät tammikuun lopussa jyrkkään nousuun ja kaupunki on nyt koronan leviämisvaiheessa. Heli Kaski / Yle

Jyväskylän kaupunki kertoo, että sen yksityiseltä toimijalta tilaamissa koronanäyteanalyyseissä ei ole löytynyt koronan helpommin tarttuvaa muunnosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti jo maanantaina pikatestituloksista, joiden perusteella tutkittavaksi lähetetyistä positiivisista koronavirusnäytteistä ei löytynyt virusmuunnosta.

THL:n testien varsinaiset tulokset valmistunevat vasta loppuviikolla, mutta Jyväskylässä pidetään nyt saatuja yksityisen puolen testituloksia lopullisina.

Jyväskylän kaupungin terveydenhuollossa iloitaan hyvästä uutisesta.

– Jos kyse olisi ollut virusmuunnoksesta, olisi ollut selvää, että se olisi aiheuttanut runsaasti lisätartuntoja perhepiirissä ja asuinkunnissa. Riski siitä, että se olisi levinnyt jossain kohtaa myös karanteenien ulkopuolelle, olisi kasvanut, toteaa vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

– Nyt on kuitenkin toivoa siitä, että tämä pysähtyy asetettujen karanteenien sisälle.

Ilkka Käsmä muistuttaa, että koronaa sairastavia ihmisiä on nyt ennätyksellinen määrä eri puolilla kaupunkia. Asetetut karanteenit ovat Jyväskylässä laajat, neljän seinän sisällä on nyt prosentti jyväskyläläisistä.

– Juuri asetettuja uusia rajoituksia ei voida vielä missään nimessä purkaa, vaikka kaikilla on ollut pitkä ja uuvuttava taistelu. Väestössä on vielä laaja-alaista taudin leviämistä.

Jyväskylässä arvioidaan edelleen päivittäin koronatilannetta ja viimeksi tiistaina on lähetetty muunnosepäilyn johdosta näytteitä tutkittavaksi.

Näytteenotossa monta vaihetta

Tutkimustuloksia mahdollisesta virusmuunnoksesta odotettiin Jyväskylässä lähes kaksi viikkoa.

THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra kertoo, että muunnoksen tutkiminen on pitkä prosessi.

– Näytteen lähettämisessä menee pari päivää ja laboratoriotyössä menee muutama päivä. Sen jälkeen sekvensointiajo kestää 48 tuntia ja bioinformatiikka-analyysi vielä reilun päivän.

Sekvensoinnilla määritellään viruksen perimän emäsjärjestys ja sieltä etsitään aminohappomuutoksia, jotka paljastavat onko kyseessä tarttuvampi muunnos.

Virusmuunnosta on löydetty Suomesta pikku hiljaa lisää. Pääosa niistä liittyy matkailuun ja ensimmäiset löydökset paljastuivat joulukuussa rajavalvonnassa.

– Nyt meillä on muutamia tartuntaketjuja, joissa ei ole selkeitä linkkejä matkailuun. Nyt kartoitamme tarkemmin näiden varianttiketjujen osuutta, jotta selviää kuinka yleinen virusmuunnos on jo väestössä.

Virusmuunnos osoittautunut lievemmäksi

Savolainen-Kopra kertoo, että virusmuunnoksen ärhäkkyys on osoittautunut ensitietoja lievemmäksi.

– Englantilaiset arvioivat ensin, että se olisi 50-70 prosenttia tarttuvampi kuin aiemmat viruskannat. Englannin ja Tanskan uusien arvioiden mukaan se olisi 30-50 prosenttia tarttuvampi.

Vaihto-opiskelijoiden ravintolaillan kehittyminen koronalingoksi Jyväskylässä 21. tammikuuta on jäämässä osittain mysteeriksi. Paikalla olleista 150 opiskelijasta yli sata sai koronatartunnan.

– Tokihan siellä on ollut sopivat olosuhteet pisaratartuntana leviävälle virukselle, kun kenelläkään ei ole immuniteettiä tautia vastaan. Perusviruskin leviää henkilöstä toiseen erittäin herkästi, Ilkka Käsmä arvioi.

Jyväskylän kaupunki päätti selvittää virusmuunnoksen mahdollisuutta myös yksityisen palveluntarjoajan eli Mehiläisen testillä nopeuttaakseen tulosten saamista.

Virusmuunnos haluttiin selvittää, koska korona on levinnyt kaupungissa viime aikoina poikkeuksellisen ärhäkästi. Tartuntoja on ollut erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Kaupungissa on todettu muun muassa kaksi laajaa tartuntarypästä, joista toinen sai alkunsa kuntosalilta ja toinen opiskelijoiden ravintolaillasta. Molemmista tartuntaketjuista on tutkittu virusmuunnoksen mahdollisuutta.

Jyväskylässä uusia koronatartuntoja vahvistettiin viime viikolla ennätysmäärä, lähes 230. Alkuviikosta uusia tartuntoja on ilmennyt jo ainakin 27.

Lue myös:

Jyväskylässä pikatestien tulokset: Laajojen tartuntaketjujen näytteistä ei löytynyt koronan virusmuunnosta, lopullisia tuloksia odotetaan

Lue seuraavaksi