1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Kaakkois-Suomen kansanedustajista suurin osa ei halua koronarokotetta pakolliseksi

Kaksi Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneista on pakollisen rokottamisen kannalla.

koronarokote
Koronarokote.
Pakollinen koronarokotus ei saa suurta kannatusta Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajissa. Kuvituskuva. Toni Pitkänen / Yle

Suurin osa Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajista ei laittaisi koronarokotetta pakolliseksi.

Ylen kansanedustajakyselyyn vastasi alueen 17:sta kansanedustajasta 11, joista vain kaksi kannattaisi pakollista rokotetta. He ovat keskustan Ari Torniainen ja kokoomuksen Jukka Kopra.

Torniaisen mukaan on kuitenkin tärkeää ensin varmistaa, ettei rokotteella ole vakavia sivuvaikutuksia.

– Tauti kukistuu kun sen leviäminen rokotteella estetään, Kopra kommentoi.

Muut vastaajat korostavat, ettei laki mahdollista pakollista rokottamista kuin äärimmäisessä hädässä. Edustajien mielestä pakottaminen rikkoisi myös kansan itsemääräämisoikeutta.

– Suomessa tärkeinä ja johtavina periaatteina sosiaali- ja terveydenhuollossa on perusoikeuksien ja itsemääräämisoikeuden toteutuminen. Mikäli koronarokotukset säädettäisiin pakollisiksi näistä periaatteista luovuttaisiin, kertoo keskustan Hanna Kosonen.

Pakottamisen sijaan kyselyyn vastanneet edustajat kannustivat rokotemyönteiseen viestintään ja yhteiskunnallisen vastuun korostamiseen.

– Pakottamista parempi keino on tehdä kaikki mahdollinen, että rokotteen ottaminen on vaivatonta ja helppoa, kokoomuksen Ville Kaunisto kommentoi.

Rokotepakkoa eivät kannattaneet myöskään. SDP:n Paula Werning, Anneli Kiljunen, Niina Malm ja Sirpa Paatero sekä perussuomalaisten Ano Turtiainen, Jani Mäkelä ja Sheikki Laakso.

Lue seuraavaksi