Hyppää sisältöön

Helsinkiläinen valokuvaaja kokeili ilmaista etätyölomaa Savossa – Suonenjoki tarjosi hotelliyöt, työtilan ja harrastusmahdollisuudet

Kahdeksan kunnan markkinointitempaus houkuttelee diginomadeja maaseudulle.

Kim Öhman ajoi viime vuonna lähes 40 000 kilometriä pitkin Suomea. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Miltä kuulostaisi etätyö uudessa ympäristössä? Yöpyminen hotellissa, oma työhuone, mahdollisuus kokeilla fatbikea ja Suomen kauneimmaksi valittu latu.

Näin houkutteli Suonenjoen kaupunki ennen joulua kokeilemaan ilmaista etätyölomaa Savossa.

Kyseessä on kahdeksan pohjoissavolaisen kunnan markkinointitempaus, jossa etätyölomalle valitut ihmiset voivat testata ilmaiseksi muutaman päivän ajan, miten töiden tekeminen etänä onnistuu maaseudulla.

Samalla voi kokeilla myös erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Viime vuoden loppupuolella somessa kampanjoitu tempaus herätti huomiota enemmän kuin etukäteen uskottiin. Hakemuksia tuli yhteensä 300. Perimmäinen tarkoitus on houkutella kuntiin uusia asukkaita.

Paikka, jossa pääsee lämpimään suihkuun, voi tehdä töitä ja tavata ihmisiä kiinnostaa minua, Kim Öhman kertoo. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kunta uusin silmin

Valinnassa painottuikin halukkuus muuttaa asumaan alueelle pysyvästi. Myös hakijan sometaidot olivat puntarissa.

Etätöihin tulija sitoutuu somettamaan omista kokemuksistaan. Samalla kunnat odottavat saavansa arvokasta palautetta.

– Tämä pakottaa näkemään kunnan muualta tulevan silmin, sanoo Kehitysyhtiö Savogrown projektipäällikkö Ville Keränen.

Helsinkiläinen valokuvaaja Kim Öhman testasi etätöiden tekemistä tammikuun lopussa Suonenjoella. Ympäri Suomen paljon ajava reissupakumies ei tuntenut paikkakunnasta etukäteen kuin mansikat.

Välillä Kim Ohmanin matkat ulottuvat Norjan puolelle, mutta pääosin kohteet ovat Suomessa. Tässä hän ottaa kuvaa pakusta Suonenjoen rannassa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Öhman tarttui tilaisuuteen, koska Suonenjoki osuu usein reitille. Tien päällä ollessaan hän asuu pakettiautossaan, mutta tarvitsee aina välillä yöpymiseen autoa paremmat puitteet.

"Viihdyn ruuhka-Suomen ulkopuolella"

Kuudennen polven helsinkiläisellä on helsinkiläisyys syvällä juurissa, mutta Öhman viihtyy todella hyvin pääkaupungin ulkopuolella. Siellä hän kokee olevansa aikaansaavampi ja luovempi kuin ruuhkaisessa Etelä-Suomessa.

Valokuvaajaa ajaa eteenpäin loputon uteliaisuus ja hän kokee kohtaavansa reissuillaan aidon Suomen.

Suonenjoelle Öhman saapui iltakuuden jälkeen. Vastassa oli pimeä, luminen ja hiljainen pikkukaupunkitaajama.

– Oikein miellyttävää. Menin hotellille, jätin kamat sinne, hain evästä kaupasta ja vietin rauhallisen illan, Öhman kertoo.

Kim Öhman työskenteli muutaman tunnin ajan myös etätyölomapakettiin kuuluvassa työtilassa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Muun muassa mainoskuvia ottavan valokuvaajan työkeikat ovat Etelä-Suomessa, mutta muun kuvaamiseen liittyvän työn hän voi tehdä missä vain. Suonenjoella Öhman aloitti hommat ensin hotellilla. Tämän jälkeen hän vieraili Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

Kansallispuistosta otetut kuvat löytyvät Öhmanin Instagram tililtä (siirryt toiseen palveluun). Öhman myös tubettaa (siirryt toiseen palveluun) ja esittelee videoilla paikkoja, joissa on käynyt reissupakullaan.

Luonnossa Öhman kuvaa mieluiten huonossa säässä. Hän ajattelee, etteivät aurinkoiset maisemakuvat herätä ihmisissä niin vahvoja tunteita kuin kuvat, joissa sää saattaa olla viileä ja kostea.

– Kun kuvan fiilis menee luihin ja ytimiin, olen onnistunut.

Reissupaku Etelä-Konneveden kansallispuiston parkkipaikalla. Kuva: Kim Öhman

Reissupakulla matka etenee huonommallakin tiellä

Öhman ei ole muuttamassa Suonenjoelle, mutta on tyytyväinen löydettyään kuntien kampanjan avulla paikan, jossa voi pysähtyä muutamaksi päiväksi.

Vapaa-ajan matkat hän ajaa mieluiten omalla autolla, koska se vapauttaa aikatauluista. Yksin matkaamisen hyvä puoli on, ettei mukana ole ketään, joka saattaisi hermostua jatkuvasta pysähtelystä. Öhman nimittäin ottaa kuvia vähän väliä.

Takana on nyt neljä aktiivista vuotta reissujen ja töiden yhdistämistä. Ensimmäisen matkan Öhman ajoi henkilöautolla, sen jälkeen asuntoautolla ja nyt pakettiautolla, johon hän on rakentanut pikkukeittiön ja makuupaikan.

Paku on matkailuautoa ketterämpi ajaa, ja paremman maavaran ansiosta sillä pääsee pienemmillekin teille.

Jäät pois tuulilasista ja Kim Öhmanin matka kohti pohjoista voi jatkua. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Vuonna 2019 Öhman aloitti oman valokuvaprojektin, postikortteja Suomesta, jossa hän kuvaa maaseudun katoavia pikkuliikkeitä.

Tässä suhteessa pääkaupunkiseutu on Öhmanin mukaan hajutonta ja mautonta. Samat suuret ketjut tulevat vastaan joka puolella. Sen sijaan pienemmiltä paikkakunnilta löytyy vielä persoonallisia liikkeitä.

– Niissä on sellaista minua kiehtovaa kaurismäkeläistä Suomi-romantiikkaa.

Öhman: "Tästä voin myös maksaa"

Kahden Suonenjoella nukutun yön jälkeen Öhman kiersi vielä Suonenjoen Pispalana tunnetun Iisveden Kolikkoinmäen asuinalueen. Seuraavaksi auton renkaat kääntyvät kohti Kuusamoa.

Etätyölomapaketti oli ilmainen, mutta Öhman on valmis myös maksamaan kulut itse.

Hotellimajoituksen osana markkinointitempausta kustantanut yrittäjä Tuija Kullaa uskoo, että etätyölomatempaus tuo näkyvyyttä, ja Suonenjoki nähdään potentiaalisena paikkana tulla tekemään töitä.

Öhman ei saanut vierailunsa aikana erityiskohtelua. "Perussetillä mentiin ja olen valmis ottamaan vastaan palautetta", sanoo yrittäjä Tuija Kullaa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kullaan mielestä Suonenjoen vahvuus matkakohteena on hyvä sijainti. Ysitienvarren pikkukaupunki on etelästä pohjoiseen matkatessa noin puolessa välissä.

Ongelma sen sijaan on se, ettei alueelta löydy erityistä matkailukohdetta, joka vetäisi ihmisiä puoleensa.

– Joka puolelta saa mansikoita, joka puolella on kauniita maisemia, Kullaa sanoo.

Savogrown Ville Keränen uskoo, että niin sanotut diginomadit kiertävät Suomea jatkossa vielä enemmän. Ajan henkeen kuuluu vapaus. Kampanjassa mukana olevat kunnat saavat, ellei uusia asukkaita, niin ainakin uusia säännöllisiä vierailijoita, Keränen ennustaa.

Suonenjoen lisäksi mukana ovat Vesanto, Leppävirta, Tervo, Rautalampi, Varkaus, Keitele ja Pielavesi.

Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskustelu on auki 4.2. klo 23:een asti.

Lue lisää:

.
.