1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uurainen

Poliisi selvittää alaikäisten välistä epäiltyä väkivaltaa Uuraisilla ja Jyväskylässä – Pahoinpitely nimikkeenä kertoo, että ihan lievästä teosta ei ole kyse, sanoo rikosylikomisario

Epäillyt teot ovat tapahtuneet koulupäivien aikana tammikuussa.

Uurainen
Miehen nyrkki.
Kuvituskuva Petri Aaltonen / Yle

Poliisi tutkii alaikäisten tekemiä epäiltyjä pahoinpitelyjä Uuraisilla ja Jyväskylässä, vahvistaa Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Sakari Tuominen. Tapauksista uutisoi ensin Iltalehti.

Uuraisilla kolmen alle 15-vuotiaan oppilaan epäillään pahoinpidelleen (siirryt toiseen palveluun) (iltalehti.fi) alaikäisen koulukeskuksessa tammikuun 25. päivä.

Jyväskylässä puolestaan alle 15-vuotiasta epäillään ikätoverinsa pahoinpitelystä (siirryt toiseen palveluun) (iltalehti.fi) Kuokkalan yhtenäiskoulussa. Teon epäillään tapahtuneen välitunnilla 26. tammikuuta.

Uuraisten tapauksessa ilmeisesti Kukkulan kuningas -leikki olisi yltynyt tappeluksi.

Rikosilmoituksen Kuokkalan tapauksesta teki koulun rehtori ja Uuraisilta rikosilmoitus tuli siviililtä, toteaa rikosylikomisario Tuominen.

Tuomisen mukaan rikosilmoitukset alaikäisten väkivallasta eivät ole merkittävästi lisääntyneet eivätkä nyt tapahtuneen kaltaiset ole erityisen poikkeuksellisia nuorten välillä.

– Tässä on kyse alle 15-vuotiaiden välisistä tapahtumista kouluissa. Pahoinpitely nimikkeenä kertoo, että ihan lievästä pahoinpitelystä ei ole kysymys eli pelkkää kipua ei ole aiheutettu, mutta tarkemmin vammoihin en voi ottaa kantaa, sanoo Tuominen.

Tuominen arvioi, että kynnys rikosilmoitusten tekoon on saattanut madaltua, koska julkisuudessa on ollut viime aikoina esillä todella vakavia lasten väkivallantekoja.

Vakavien tapausten myötä myös muut tapaukset nousevat herkemmin otsikoihin ja keskusteluun.

– Yleinen keskustelu on tuonut ilmoituskynnystä alaspäin. Se on tietysti ihan hyvä, koska lastensuojelulliset toimet tässä on tärkeä huomioida ja että asiat tulee viranomaisten tietoon. Sitä kautta asiaan voidaan reagoida oikealla tavalla. Poliisi lähtee asiaan ennalta estävän toiminnan kautta. Sen tavoitteena on katkaista epätoivottu ja rikollinen käytös mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja varmistaa, että lastensuojelutoimet saadaan toteutettua, kuvailee Tuominen.

Saadaanko väkivalta poikki näillä toimilla?

– Kyllä aika usein saadaan. On monta esimerkkiä, että kun on oikeassa kohdassa saatu kontaktoitua nuori, niin sen jälkeen hänestä ei ole poliisissa enää kuultu, kertoo Tuominen.

Lue seuraavaksi