1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Eläkevuosiaan odottava Tuula Mäenpää hälytettiin antamaan koronarokotteita ikäihmisille: "Tämä on se etappi, jossa ei saa mokata"

Yli 80-vuotiaiden koronarokotukset alkoivat Hämeenlinnassa tänään.

koronarokote
Sairaanhoitaja Tuula Mäenpää antaa rokotetta yli 80-vuotiaalle Matti Hakaselle Tuuloksen terveysasemalla Hämeenlinnassa.
Sairaanhoitaja Tuula Mäenpää antoi Matti Hakaselle koronarokotuksen aamulla 2. helmikuuta.Ville Välimäki / Yle

Matti Hakanen tuntee helpotusta. Hän on juuri saanut ensimmäisten ikäihmisten joukossa koronarokotteen Hämeenlinnassa. Yli 80-vuotiaiden rokottaminen alkoi kaupungissa tänään. Toimenpide oli kivuton ja nopea.

– Kun on vuoden verran kärvistellyt, rokotteen tulo helpottaa. Vähitellen elämä alkaa palata normaaliksi, Hakanen toivoo.

Rokotteita annetaan 60 yli 80-vuotiaalle päivässä. Tänään tiistaina rokotetaan Lammin terveysasemalla. Tämän ja ensi viikon aikana rokotteita pistetään myös Kalvolan, Hauhon ja Rengon asemilla. Verkatehtaalla rokotukset alkanevat viikolla 7.

Seuraavan kerran Matti Hakanen tulee piikille tasan kolmen viikon päästä saamaan tehosterokotteen.

Hakaselle piikin antoi sairaanhoitaja Tuula Mäenpää. Eläkeaikojaan odottava Mäenpää kutsuttiin rokotusavuksi vuosilomalta.

– Koin, että tämä on velvollisuus.

Valmiita koronarokotteita Lammin terveysasemalla Hämeenlinnassa.
Sairaanhoitajat laimentavat ja sekoittavat rokotukset ennen niiden antamista.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinna ensimmäisten kaupunkien joukossa

Mäenpää on toinen kahdesta Hämeenlinnan rokottajasta. Työ on tarkkaa ja paljon muutakin kuin vain piikin antamista.

Työ alkaa aamulla, kun erikoiskuljetus tuo rokotteet terveysasemalle. Ensin hoitajat tarkastavat rokoteaineen lämpötilan ja ottavat tarvittavan määrän huoneenlämpöön. Sitten rokote laimennetaan ja sekoitetaan valmiiksi annoksiksi. Yhdestä pullosta saa kuusi annosta.

– Vastuuta on. Täytyy ottaa työ rauhallisesti ja ajatella, että tämä on se etappi, jossa ei saa mokata. Täytyy ajatella kanssaihmisiä.

Ikäihmisten koronarokotusten aikatauluissa on selviä eroja eri puolella Suomea. Hämeenlinna on ensimmäisten joukossa.

Myös Kanta-Hämeen sisällä tilanne vaihtelee. Hattulassa joukkorokotusten on määrä alkaa ensi viikolla, samoin Janakkalassa. Riihimäki on keskeyttänyt rokoteaikojen ajanvarauksen. Forssassa 85 vuotta täyttäneiden henkilöiden rokotusten arvioitiin alkavan tällä viikolla, mutta tarkkaa tietoa ei ole.

Sote-henkilöstön rokottamiset ovat jo tehosterokotevaiheessa suurimmassa osassa maata. Hoivakodeissa rokotukset ovat käynnissä laajalti.

Palvelupäällikkö: "Tässä mennään viikko kerrallaan"

Joukkorokotusten aloittaminen on ollut kankeaa rokotteiden heikon saatavuuden takia. Hämeenlinnassakaan ei voi tällä hetkellä varata rokotusaikaa rokotteiden vähäisyyden vuoksi. Tämä huolettaa Hämeenlinnan kaupungin palvelupäällikköä Heli Haapalaa.

– Tässä mennään viikko kerrallaan. Avaamme vapaita aikoja sitä mukaa, kun rokotteita saamme.

Haapala ei halua arvioida, milloin kaikki yli 80-vuotiaat halukkaat hämeenlinnalaiset on rokotettu. Hän kuitenkin toivoo, että ikäihmisten rokotteet olisi hoidettu kevääseen mennessä.

– Fiilis on jännittävä, mutta toivoa antava. Taudin nujertamisessa on päästy alkuun. Jokainen kuntalainen kyllä saa rokotteen, mutta rajoituksia täytyy vielä jaksaa.

Hämeenlinnan palvelupäällikkö Heli Haapala kuvattuna maski kasvoillaan Tuuloksen terveysasemalla.
Edelleen pitää suojautua, käyttää maskeja ja pitää turvavälejä, muistuttaa palvelupäällikkö Heli Haapala.Ville Välimäki / Yle

Loput hämeenlinnalaiset saavat rokotteen Suomen rokotestrategian mukaisesti. Yli 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien jälkeen rokotetaan 75–79-vuotiaat, seuraavaksi 70–74-vuotiaat ja sitten sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Viimeisenä rokotetaan muu väestö.

Lue myös: Rokottaisivatko hämäläiskansanedustajat pakolla? Poliitikkojen puntarissa itsemääräämisoikeus painaa enemmän kuin 100-prosenttinen kattavuus

Lue seuraavaksi