1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taksiliikenne

Taksit saivat jo maksetuista Kela-kyytien välityspalkkioista yllättävän lisälaskun – nyt Pro-keskus selvittää, miksi rahaa karhutaan jälkikäteen

Taksinvälityskeskus Pron toimitusjohtaja kuuli tulkintakiistasta median kautta.

taksiliikenne
Taksi-kyltti.
Taksiautoilijoiden maksamia palkkioita koskevasta kiistasta ei koidu haittaa Kela-kyytien käyttäjille. Kuvituskuva. Jouni Koutonen / Yle

Keski-Suomen ja Itä-Suomen Kela-kyytejä hoitavien taksiautoilijoiden tietoon tuli vuodenvaihteessa, että heidän maksamansa palkkion laskentaperusteita muutetaan autoilijoille epäedullisempaan suuntaan.

Taksiautoilijat maksavat ajamistaan Kela-kyydeistä provisiomutoisen palkkion. Käytännössä palkkion perii välityskeskuksen maksuliikennettä hoitava alihankkija.

Taksiautoilijoiden mielestä kyseessä on uusi sopimustulkinta kesken sopimuskauden. Uuden tulkinnan myötä taksiautoilijoilta olisi peritty myös takautuvasti lisää rahaa, jopa kymmeniä tuhansia euroja. Tämä tyrmistytti taksiyrittäjiä. Yle uutisoi asiasta maanantaina.

Välityskeskus Pro irtisanoutuu alihankkijansa, maksuliikennettä hoitavan Savon Taksidatan toiminnasta asiassa.

– Pro-keskus on vahvistanut maksuliikenneprovision prosentin ja sen laskentatavan. Kyydit ajetaan Kelan vahvistamilla ja kilpailuttamilla hinnoilla. Savon Taksidata huomasi tehneensä laskentavirheen, ja lähti korjaamaan tätä heidän tekemäänsä virhettä jälkikäteen, toteaa toimitusjohtaja Jukka Kuusisto Pro-keskuksesta.

Liikennöitsijöiden ja Savon Taksidatan välinen maksuliikennesopimus on ollut Savon Taksidatassa tehdyn jälkiperintäpäätöksen perustana. Kuusisto sanoo alihankkijan toimineen itsenäisesti Pro-keskuksen tietämättä.

– Jälkiperintä on täysin heidän päätöksensä. Pro-keskus ei ole tehnyt tällaista päätöstä, korostaa Kuusisto.

Kuusisto kertoo, että kuuli tulkintakiistasta median kautta. Jyvässeudun taksiautot Oy on vastikään hakenut Pohjois-Savon käräjäoikeudesta turvaamistoimen, jolla käräjäoikeus kieltää 50 000 euron suuruisen uhkasakon uhalla välityskeskusta muuttamasta palkkion perimiskäytäntöä.

Kuusisto toteaa, että Pro-keskus ja Savon Taksidata käyvät tilanteesta keskustelua.

Kiistasta huolimatta Kela-kyydit ajetaan tavalliseen tapaan.

Savon Taksidata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Reittu ei vastannut Ylen haastattelupyyntöön.

Lue myös:

Taksiautoilijat riitautuneet Pro-välityskeskuksen kanssa rahasta – ovat eri mieltä Kela-kuljetuksista perittävistä välityspalkkioista

Lue seuraavaksi