1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotarikokset

Julmista sotarikoksista syytetty ei peittänyt kasvojaan oikeudessa kuin maskilla: poikkeuksellinen oikeudenkäynti alkoi Tampereella

Sierraleonelainen Gibril Massaquoi kiistää syytteet Liberian sisällissodan aikaisista erittäin vakavista rikoksista.

sotarikokset
Poikkeuksellinen oikeudenkäynti alkaa - julmia sotarikoksia käsitellään Tampereella
Poikkeuksellinen oikeudenkäynti alkaa - julmia sotarikoksia käsitellään Tampereella

Tampereella alkoi keskiviikkoaamuna Suomen oloissa poikkeuksellisen oikeudenkäynnin pääkäsittely.

Yli kymmenen vuotta Tampereella asunutta miestä syytetään julmista sotarikoksista Liberian sisällissodassa. Sierraleonelainen Gibril Massaquoi vastaa syytteisiin muun muassa kymmenistä murhista ja kahdeksasta törkeästä raiskauksesta. Hänen syytetään myös käskeneen polttamaan elävältä lapsia ja olleensa itse läsnä tässä. Miestä syytetään myös tapahtuma-aikaan voimassa olleiden Suomen rikoslain mukaisista sotarikoksista. Väitetyt teot sisältävät myös kannibalismista.

Lue lisää syytteestä:

Syyttäjä: Tampereella asuva mies murhasi Liberian sisällissodassa kymmeniä, raiskasi useita, teetti ruokaa vangeista ja söi ihmisiä

Syytteet liittyvät Massaquoin väitettyihin tekoihin Liberian toisessa sisällissodassa 20 vuotta sitten.

Syytetty Gibril Massaquoi
Sotarikoksista syytetty Gibril Massaquoi saapui oikeuteen kuulemaan syytteet. Matias Väänänen / Yle

Syytetty Massaquoi on itse paikalla oikeudessa. Vastaaja istui rauhallisesti paikoilleen lukuisten kuvaajien kuvatessa häntä. Hän ei sanonut mitään eikä yrittänyt vältellä kuvaamista. Hänellä oli kasvoillaan kirurginen maski.

Yle julkaisee vastaajan nimen ja kuvan jo oikeudenkäyntivaiheessa, koska Massaquoita syytetään poikkeuksellisen vakavista rikoksista julkisessa tehtävässä.

Syytteen sisältö julki jo maanantaina

Keskiviikkona luetaan syytteet, ja puolustus vastaa syytteisiin. Syytteenluvussa ja puolustuksen vastauksessa ei ilmene uusia seikkoja, sillä haastehakemus ja puolustuksen kirjallinen vastaus tulivat julkisiksi jo maanantaina valmisteluistunnossa. Keskiviikon istunto oli ohi jo ennen puoltapäivää. Oikeudenkäynti jatkuu torstaina.

Massaquoi on kiistänyt syyllisyytensä.

Puolustusasianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan Massaquoi ei ole ollut Liberiassa kesäkuun 2001 jälkeen.

– Kyse on äärimmäisen vakavista asioista, ja syyttäjän esittämät tekoajat ovat hyvin, hyvin laajoja. Oikeudenkäynnissä on tarkoitus selvittää tätä tarkemmin. Tässä vaiheessa toteamme, että päämieheni ei ole ollut osallisena näissä tapahtumissa.

Syytetty Gibril Massaquoi
Oikeutta käydään Tampereella ja Afrikassa. Matias Väänänen / Yle

Oikeutta käydään myös Afrikassa

Syyttäjän teonkuvauksessa mainitut väitetyt rikokset ovat hyvin raakoja. Yle on kertonut raakuuksista vain sellaiset yksityiskohdat, jotka ovat väitettyjen tekojen vakavuuden ymmärtämiseksi tarpeellisia.

Syytetty oli näkyvässä roolissa Sierra Leonen ja Liberian konflikteihin osallistuneessa kapinallisarmeija Revolutionary United Frontissa (RUF).

Arviot Liberian sisällissodan uhrimäärästä vaihtelevat suuresti. Surmattujen siviilien määräksi on arvioitu 150 000–300 000.

Oikeutta käydään Tampereen lisäksi Sierra Leonessa ja Liberiassa. Tuomio on tarkoitus antaa syksyllä 2021. Oikeudenkäynnin pääkieli on suomi.

Täältä voit lukea lisää syytetyn taustasta:

Sotarikoksista syytetty ennakoi Suomen valtiolle katastrofaalista lopputulosta oikeudenkäynnistä – "Tulemme murskaamaan heidät"

Lue seuraavaksi