Hyppää sisältöön

Viisi naista syyttää muusikko Marilyn Mansonia pahoinpitelystä ja seksuaalisesta väkivallasta – levy-yhtiö irtisanoutui yhteistyöstä

Evan Rachel Wood ja neljä muuta naista ovat julkisesti syyttäneet Marilyn Mansonina tunnettua Brian Warneria kidutuksen kaltaisesta henkisestä ja fyysisestä väkivallasta.

Amerikkalaisnäyttelijä Evan Rachel Wood on kertonut jo useita vuosia sitten joutuneensa raiskauksen uhriksi ja kokeneensa väkivaltaa parisuhteessaan, mutta on tähän asti vaiennut tekijästä.

Maanantaina näyttelijä kertoi Instagramissa, että kyseessä on muusikko Marilyn Mansonina paremmin tunnettu yhdysvaltalainen Brian Warner.

Warner on julkaissut uransa aikana 11 studioalbumia, joista lähes kaikki ovat kivunneet Yhdysvaltain Top 10-listalle. Hänet tunnetaan sarjakuvamaisesta goottityylistään. Muusikonuransa ohella Warner on näytellyt, tuottanut ja tehnyt kuvataidetta. Marilyn Manson on esiintynyt Suomessa useita kertoja.

Muun muassa elokuvasta Kolmetoista ja televisiosarjasta Westworld tunnettu Wood alkoi seurustella Warnerin kanssa vuonna 2007. Wood oli tuolloin 19-vuotias, Warner 37. Pariskunta erosi pian, mutta palasi yhteen ja meni kihloihin erotakseen jälleen.

Woodin ja Warnerin myrskyisää suhdetta käsiteltiin aikoinaan runsaasti lehdistössä. Kuva: 2019 BACKGRID, Inc. / All Over Press

Maanantaisessa Instagram-julkaisussaan Wood kirjoittaa, että Warner manipuloi häntä siitä lähtien kun Wood oli teini-ikäinen.

– Hän alkoi kosiskella minua kun olin teini-ikäinen ja käytti minua kammottavalla tavalla hyväkseen vuosien ajan. Minua aivopestiin ja manipuloitiin alistumaan. Olen saanut tarpeekseni elämisestä koston, herjauksen tai kiristyksen pelossa. Teen tämän paljastaakseni vaarallisen miehen ja vaatiakseni tilille teollisuuden, jota on mahdollistanut hänen toimintansa, ennen kuin hän tuhoaa useamman elämän. Seison niiden monien uhrien joukossa, jotka eivät enää vaikene, Wood kirjoittaa.

Syytöksiä pahoinpitelystä ja raiskauksesta

Evan Rachel Woodin lisäksi neljä muuta amerikkalaisnaista Ashley Walters, Sarah McNeilly, Ashley Morgan ja ainoastaan etunimellään esiintyvä Gabriella ovat syyttäneet Warneria kaltoinkohtelusta julkisesti Instagramissa.

Naiset kuvailevat kokeneensa sekä henkistä että fyysistä pahoinpitelyä, johon liittyy pakottamista ja kidutuksen piirteitä. Gabriella syyttää Warneria lisäksi raiskauksesta ja sanoo Warnerin pakottaneen hänet ottamaan huumeita. Naisten lausunnoista voi lukea katkelmia myös muun muassa Vanity Fair -lehden jutusta (siirryt toiseen palveluun).

Brian Warner kiisti naisten syytökset tuoreeltaan lausunnolla, jonka hän julkaisi Marilyn Manson -Instagram-tilillään.

Lausunnossaan hän kuvailee kohtaamiaan syytöksiä “kammottaviksi todellisuuden vääristymiksi” ja toteaa taiteensa ja elämänsä herättäneen kauan kiistanalaisia tulkintoja.

– Intiimit suhteeni ovat aina perustuneet suostumukseen samanhenkisten partnerien kanssa. Riippumatta siitä, miten ja miksi jotkut nyt päättävät tulkita menneisyyttä väärin, tämä on totuus.

Evan Rachel Wood kertoi kokemastaan parisuhdeväkivallasta yksityiskohtaisesti, vaikkakin tekijää nimeämättä, jo vuoden 2016 Rolling Stone -lehden haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Hän on kertonut kokemuksistaan myös Yhdysvaltain kongressin kuulemisessa vuonna 2018. Wood on pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan uhrien asemaa koskevaan lainsäädäntöön.

Brian Warnerilta on kysytty useissa haastatteluissa hänen suhteestaan Woodiin, mutta hän on kiistänyt kaikki syytökset ja todennut Woodin seurustelleen muidenkin miesten kanssa. Toisaalta Warner on muun muassa kertonut Spin-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa jo vuonna 2009, miten hän soitti Woodin perään 158 kertaa ja uhkaili viiltelevänsä itseään.

Warnerin entinen tyttöystävä Rose McGowan on ilmaissut Twitterissä tukevansa syytöksiä esittäneitä naisia.

Levy-yhtiö ja televisiosarja irtisanoutuivat Warnerista

Warneria syytettiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä myös vuonna 2018. Syytöksen esittäneen naisen mukaan tapaus oli sattunut vuonna 2011. Syyteoikeuden vanhenemisen ja todisteiden puutteen takia juttu raukesi.

Vuonna 2018 Warneria syytettiin seksuaalisesta häirinnästä myös House-televisiosarjan kuvauksissa, mutta hän on kieltäytynyt kommentoimasta tapausta.

Vuonna 2001 Warner tuomittiin sakkoihin, kun hän oli hieronut haaroväliään turvallisuusvartijan kasvoihin.

Maanantain uusien syytösten vuoksi Marilyn Mansonin levy-yhtiö Loma Vista Recordings irtisanoi sopimuksensa artistin kanssa.

Yhtiö ilmoitti Variety-lehdelle antamassaan lausunnossa (siirryt toiseen palveluun) lopettavansa välittömästi Marilyn Mansonin uusimman albumin markkinoinnin ja kertoi samalla, ettei uusia yhteistyöprojekteja tule.

Manson sai saman tien potkut myös American Gods -televisiosarjasta, jossa hän esitti rocktähteä.

Asiasta on kertonut muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

.
.