Hyppää sisältöön

Demokraatit: Trump vaaransi kongressin jäsenten hengen usuttamalla väkijoukon hyökkäämään

Edustajainhuoneen demokraattien mielestä se, ettei Trump enää ole virassa, ei estä häneen kohdistuvaa virkasyytettä.

Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressin rakennukseen loppiaisena 2020 Washingtonissa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattijäsenet ovat julkaisseet tiedot, mistä he aikovat syyttää edellistä presidenttiä Donald Trumpia.

Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajansa hyökkäämään kongressirakennukseen loppiaisena ja siten henkilökohtaisesti vaaransi kongressiedustajien hengen. Syytteeseen liittyy läheisesti se, että Trump on pyrkinyt kaikin keinoin kumoamaan demokraattisten vaalien tuloksen.

Demokraattien kuvauksessa Trumpin toiminta väkijoukon yllyttämiseksi oli kuin hän olisi "suunnannut ladatun kanuunan kongressiin".

– Hänen toimintansa asetti kaikkien kongressiedustajien hengen vaaraan, uhkasi rauhallista vallansiirtoa ja murensi kansallista turvallisuutta, demokraatit kirjoittavat.

Demokraatit pyrkivät jo ennalta purkamaan Trumpin puolustuksen argumentteja. Heidän mukaansa Trumpin puheita ei voi hyväksyä sananvapauden varjolla.

Republikaanit ovat myös puolustaneet Trumpia sanoen, ettei jo virkansa jättänyttä presidenttiä vastaan kannata nostaa virkasyytettä, eikä se ole edes perustuslain mukaista.

Demokraattien mukaan perustuslakiin ei sisälly mitään "tammikuun armahdusta", joka estäisi syytteen kun presidentin virkakausi on lopuillaan. Syyte sai alkunsa kun Trump oli vielä virassa, he sanovat. Demokraatit ovat myös löytäneet ennakkotapauksen vuodelta 1876, jolloin silloinen sotaministeri sai syytteen.

Demokraattien tavoitteena on, että Trumpia estetään pyrkimästä enää julkiseen virkaan. Näin hän ei olisi enää mukana seuraavissa presidentinvaaleissa.

"Trump toimi presidenttinä erinomaisesti"

Donald Trumpin puolustus näkee tilanteen täysin toisin. Uutistoimisto Reuters kertoo, että Trumpin puolutuksen mukaan entistä presidenttiä ei voida nostaa syytteeseen, kun hän ei ole enää presidentin virassaan.

Puolustuksen mukaan senaatilta puuttuu valta syytteennostamiselle samoin kuin sille, että se voisi estää Trumpia hakeamasta mahdollisesti uudelleen presidentiksi tulevaisuudessa.

– Trump toimi presidenttinä erinomaisesti ja teki aina kaiken kansalaisten etujen mukaisesti, Trumpin puolustus kertoi Reutersin mukaan.