1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hammashuolto

Hammashuolto palannut Itä-Suomessa normaalivauhtiin koronasta huolimatta – Siun sotessa pitkiä hoitojonoja

Koronaviruksen lähtiessä leviämään keväällä 2020 hammashoitoa supistettiin. Nyt hoitoon on paikoin kuukausien jonot. 

Asiakkaat ovat koronakevään kuopan jälkeen palanneet hammashoitoloihin. Kysynnän kasvu ja siirtyneet hoidot ovat kuitenkin aiheuttaneet paikoin ruuhkaa palveluihin. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Siun sote -kuntayhtymästä kerrotaan, että Pohjois-Karjalassa ruuhkia aiheuttavat viime keväänä koronan vuoksi perutut hoitoajat.

Iäkkäiden ja riskiryhmäläisten kiireettömät hoidot sekä lasten oikomishoidot siirrettiin syksyyn. Etenkin iäkkäät ja riskiryhmiin kuuluvat asiakkaat peruivat myös itse hoitoaikoja viruksen pelossa.

Tilanne tasaantui kuitenkin jo kesään mennessä, kerrotaan Siun sotesta.

– Syksyllä on ollut hyvin poikkeuksellista, että asiakas on perunut ajan siksi, että korona vielä mietityttää. Enemmän kysyntä on kasvanut, kertoo johtava ylihammaslääkäri Virva Vänttinen Siun sotesta.

Sama rauhoittuminen on huomattu naapurimaakunnassa toimivassa Ylä-Savon sote-kuntayhtymässä.

– Vastaanottotoiminta ja potilasmäärät ovat hyvinkin normaalilla tasolla tällä hetkellä eikä ajanvarausten perumista ole normaalia enemmän, kuvailee ylihammaslääkäri Tiina Lampi Iisalmesta.

Yli 160 000 asukkaan Siun soten suun terveydenhuollon palveluissa on kuitenkin toivuttu kevään koronaruuhkasta hitaammin kuin reilun 30 000 asukkaan Ylä-Savossa.

Pahimmat hoitojonot Joensuussa

Jonojen vuoksi hammaslääkäriin pääsyä voi joutua odottamaan Pohjois-Karjalassa nyt useita kuukausia.

Pahin tilanne on Joensuun kantakaupungissa, jossa vapaita aikoja kiireettömään hoitoon tarjotaan nyt toukokuulle. Lyhimmät jonot ovat Ilomantsissa, vain pari viikkoa.

Muissa Siun soten kunnissa odotusaika on keskimäärin kuukaudesta kahteen.

Lisäksi Pohjois-Karjalassa on edelleen vajausta virkahammaslääkäreistä. Koska kaikkialle ei ole ollut hakijoita, kuntayhtymä ostaa hammaslääkäripalveluita esimerkiksi Juuassa, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä.

– Kesällä meille olisi tulossa enemmän nuoria harjoittelijahammaslääkäreitä kuin pystymme ottamaan, johtava ylihammaslääkäri Virva Vänttinen Siun sotesta iloitsee.

Uusi pullonkaula Pohjois-Karjalassa on hammashoitajien riittämättömyys.

– Suurin haaste on nyt todellinen pula hammashoitajista, heitä ei ole riittävästi. 3-4 paikkaa on jatkuvasti auki, ylihammaslääkäri kertoo.

Vänttisen mukaan hammashoitajista esiintyy pulaa muuallakin Suomessa, esimerkiksi Etelä-Karjalassa. Sen sijaan Pohjois-Savossa tilanne on parempi, koska hammashoitajia koulutetaan Kuopiossa.

Vänttisen mukaan vastaanottohuoneitakaan ei ole kaikissa Siun soten hammashoitoloissa riittävästi. Kuntayhtymän 20 hammashoitolassa on noin 12 000 käyntiä kuukaudessa.

Kuopiossa hammashoitoa jonottaa 2 500 potilasta

Myös Kuopiossa jouduttiin keväällä 2020 keskeyttämään kiireetön hoito koronatilanteen vuoksi. Hoitoajat peruttiin 10 000 hammashoidossa olevalta potilaalta. Ylihammaslääkäri Maija Rajamaa kertoo, että nyt kaikki kesken jääneet hoidot on saatu tehtyä.

– Elokuusta lähtien toimintamme on jälleen ollut normaalia ja vastaanotot pyörineet tavalliseen tapaan. Ruuhkan purkaminen aloitettiin siitä, että keskeytetyt hoidot aloitettiin uudelleen, Rajamaa sanoo.

Jonoa ehti kuitenkin kertyä, ja sitä puretaan edelleen. Jonossa on noin 2 500 uutta asiakasta. Jonoa alettiin purkaa viime vuonna ostopalvelulla, tekemällä lisätöitä ja loppuvuonna ostamalla palvelusetelillä kokonaishoitoja yksityispuolella.

– Kuluvana vuonna nämä samat keinot ovat käytössä. Osa asiakkaista lähetetään palvelusetelillä hoitoon yksityiselle puolelle.