Hyppää sisältöön

Tiedätkö missä kohtaa paino on sanassa urheilustadion? Ex-uutisankkuri Pirjo Nuotio on myös puheterapeutti ja valmentaa yhä puhetyöläisiä

Nuotio kiinnittää huomiota myös maneereihin ja äänenkäyttöön sparratessaan ammattipuhujia.

Kumman kaa juontamaan uutisia Pirjo Nuotio? "Otan JP:n vaikka Rönkä on kyllä hyvä laulamaan"
Kumman kaa juontamaan uutisia Pirjo Nuotio? "Otan JP:n vaikka Rönkä on kyllä hyvä laulamaan"

Neljä vuotta sitten uutisankkurin töistä eläkkeelle jäänyt Pirjo Nuotio katsoo joka ilta ainakin kahdet uutiset. Yhdet Yleltä ja yhdet MTV:ltä. Uutistenlukijoiden lisäksi hän kuuntelee erityisen tarkalla korvalla kaikkia puhetyöläisiä ja oikeastaan ihan kaikkia. Nuotio on koulutukseltaan puheterapeutti, joka ottaa yhä harvakseltaan asiakkaita vastaan ja lähinnä ammattipuhujia.

– Silloin kun puhutaan varsinaisesti puheterapeutin työstä, on asiakkaalla jokin diagnoosi. Hän voi olla änkyttäjä tai hänellä voi olla afasia tai dysfasia tai vaikka äännevirhe. Toki kiinnitän huomiota myös äänen käyttöön.

– Mutta kun puhutaan esittävästä viestinnästä, silloin kiinnitän enemmän huomiota maneereihin ja äänenkäyttöön ja painotuksiin, Nuotio kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Hän antoi esimerkin yhdyssanojen lausumisesta. Moni ammattipuhuja nimittäin huomaamattaan painottaa niitä väärin.

– Yhdyssanoissa paino on aina ensimmäisellä tavulla eikä niin, että "yhdistämme urheiluSTADIONILLE".

Osa puheeseen solahtavista ilmiöistä on Nuotion mukaan aikasidoinnaisia – trendejä.

– Esimerkiksi helsinkiläisillä nuorilla neidoilla on aika suhahtavat ässät.

Toisinaan Nuotio pystyy näkemään jo aikaisessa vaiheessa, jos puhetyöläisellä on edessään tulevaisuudessa ongelmia äänensä kanssa. Ennusmerkkejä voivat olla esimerkiksi väärä hengitystekniikka ja koko vartalon jännittäminen.

– Se heijastuu myös äänentuottolihaksiin ja äänihuuliin. Myös kaikki puristaminen, narina tai käheys äänessä ovat merkkejä, että tästä saattaa tulla ongelma pitkässä juoksussa.

Katso koko lähetys Yle Areenasta: