Hyppää sisältöön

Helsinki rakentaa ison rantabulevardin huvituksineen, jotta kaupungin ydinkeskustaan saataisiin imua – ruotsinlaivat siirtyvät Katajanokalle

Kaupunki on myös jatkanut haaveilua rantaan sijoittuvasta museosta senkin jälkeen kun paikalle suunniteltu Guggenheim-hanke kaatui.

Eteläsataman terminaalitoimintojen ja pysäköinnin käytössä oleva alue on tarkoitus muuttaa viihtyisäksi kaupunkialueeksi, joka yhdistää Kauppatorin ja Kaivopuiston. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Autoralli Helsingin Eteläsatamaan on loppumassa jo viiden vuoden kuluttua. Eteläsataman alueelle rakennetaan rantabulevardi, jossa kaupunkilaiset ja matkailijat voivat nauttia palveluista, nähtävyyksistä ja huvituksista meren äärellä.

Alueen vetonaulaksi on suunniteltu myös arkkitehtuuri- ja designmuseota. Kaupunki on siis jatkanut haaveilua tontille sijoittuvasta museosta senkin jälkeen kun paikalle suunniteltu Guggenheim-hanke kaatui.

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan koko hankkeen tarkoituksena on muuttaa tällä hetkellä pääasiassa sataman terminaalitoimintoihin ja pysäköintiin käytössä oleva arvokas alue julkiseksi ja viihtyisäksi käveltäväksi kaupunkialueeksi, joka yhdistää Kauppatorin ja Kaivopuiston.

Alueen museosuunnitelmat saivat uudelleen vauhtia, kun kesäkuun alussa hallitus myönsi 60 miljoonan euron tuen uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle. Sen sijaintipaikaksi on siis kaavailtu Eteläsatamaa.

Eteläsatamaan nyt liikennöivät ruotsinlaivat siirtyvät uudistuksen myötä Katajanokalle ja Tallinnan-laivat Länsisatamaan. Suuresta satamauudistuksesta, jonka taustalla on tarve kasvattaa Helsingin ydinkeskustan vetovoimaa päätettiin kaupunginvaltuustossa keskiviikkoiltana.

Jätkäsaaren tunnelista kiistakapula

Tallinnan liikenteen keskittäminen Länsisatamaan vaatii kuitenkin uuden satamatunnelin rakentamisen Jätkäsaareen, jota vihreät vastustavat jyrkästi. Vihreiden valtuustoryhmä olisi halunnut siirtää rahtilaivoja ja tavaraliikennettä nykyistä enemmän Vuosaareen tunnelin rakentamisen sijaan. Vihreät korostivat, että Jätkäsaari on ennen muuta asuinalue.

Valtuuston päätöstä edelsi kiivas keskustelu. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Reetta Vanhasen mielestä vaihtoehtoja ajoneuvoliikenteen ohjaamiseksi Vuosaareen nykyistä enemmän on yhä syytä selvittää.

– Tunneli on yksi vaihtoehto, mutta siihen ei pitäisi yksistään jumiutua ilman lisäselvityksiä.

Kokoomuksen valtuutettu Ulla-Marja Urho hämmästeli vihreiden ajatuksen juoksua. Viikko sitten haluttiin kiirehtiä pikaraitiotietä, vaikka budjetit ovat paukkuneet isoissa raidehankkeissa useasti ja kokoomus toivoi lisäselvityksiä. Nyt vihreät ovat vaatimassa lisäselvityksiä ja jarruttamassa satamauudistusta, vaikka sitä on selvitetty vuosikausia.

– Toivon todella, että Eteläsataman kehittäminen etenee, Urho sanoi.

Urho korosti, että tunneli helpottaa alueen ruuhkia.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma toteaa, että Jätkäsaaren tunneli on osa isoa kokonaisutta, jolla Eteläsataman arvokkaat alueet voidaan saada käyttöön siten, että ydinkeskustan vetovoima lisääntyy.

– Ruuhkasumppu Jätkäsaaressa on joka tapauksessa ratkaistava, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoma korosti, että Vuosaaren kehittämistä on jatkettava väsymättä, vaikka henkilöliikennettä ei sinne nyt olla siirtämässä.

Satamauudistus hyväksyttiin kiivaan keskustelun päätteeksi selvällä valtuuston enemmistöllä.

Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari pitää tunnelin rakentamista välttämättömänä satamatoimintoja keskitettäessä, jotta lisääntyvä liikenne Jätkäsaaressa sujuisi.

Haapasaari luonnehtii uudistuksen kokonaisuutta sataman kannalta kohtuullisen hyväksi, koska toiminta voi vastakin jatkua kaupungin keskustan tuntumassa.

Haapasaari muistuttaa, että Helsingin Satama on kaupungille valtavan tärkeä, koska se tuo tuloja ja matkustajia.

Satamatunneli maksaa 180 miljoonaa euroa

Vihreiden mielestä satamatoimintojen kasvattaminen Vuosaaressa olisi tunnelia kestävämpi vaihtoehto. Vihreät muistuttavat, että jo tällä hetkellä laivoja on houkuteltu Vuosaareen hintaohjauksella eli edullisemmilla vierailumaksuilla.

Alustavien suunnitelmien mukaan Jätkäsaaren uusi tunneli lähtisi Länsisataman satama-alueelta ja liittyisi sitten Länsiväylälle. Tunneli nousisi todennäköisesti Lapinlahden ja Porkkalankadun välistä Länsiväylälle.

Satamatunnelin hinnaksi on arvioitu noin 180 miljoonaa euroa Helsingin Satama itse rahoittaisi hankkeen. Eteläsataman alueen kehittämiseksi järjestetään vielä ideakilpailu, joka on tarkotus viedä läpi vuosien 2021–2022 aikana.

Lue myös: