1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Etnisesti yhtenäistä Suomea ajava Sinimusta liike on vielä matkan päässä puoluerekisteristä

Kannattajakorttien pitäisi olla kerättynä maaliskuun alkupuolelle mennessä, jotta puolue ehtisi osallistumaan kuntavaaleihin.

politiikka
Sinimustan liikkeen sivusto puhelimen näytöllä
Sinimustan liikkeen rekisteröityminen puolueeksi ei ole itsestään selvää.Jussi Nukari / Lehtikuva

Äärioikeistoon jo nimensä puolesta nojaavan Sinimustan liikkeen rekisteröityminen puolueeksi ei ole vielä itsestään selvää. Julkisoikeuden professori Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta arvioi, että oikeusministeriö joutuu vakavasti pohtimaan, hyväksyykö se yhdistyksen rekisteröitymisen puolueeksi.

Vuoden lopulla yhdistysrekisteriin merkitty Sinimusta liike on jättänyt oikeusministeriöön hakemuksensa kannattajakorttien keräämiseksi. Ennen korttien keräämistä oikeusministeriö käy läpi sen säännöt ja ohjelman.

Puoluelain mukaan puolueen on noudatettava kansanvaltaisia periaatteita toiminnassaan ja päätöksenteossa.

Viljasen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että puolue hyväksyy Suomen perustuslain keskeisen ajatuksen demokratian perustumisesta kansanvaltaan eikä väkivaltaan tai muuhun vaikuttamiseen.

– Hyvin laaja kirjo puolueita on vuosien varrella sallittu, mutta jossakin se raja menee. Sitä rajaa ei meillä juuri ole viime vuosina testattu, Viljanen sanoo.

Hän arvioi, että Sinimusta liike saattaa olla rajatapaus.

– Meidän pitäisi hyväksyä keskustelu vaikeistakin asioista ja myös keskustelu, joka saattaa olla provosoivaa. Sitä missä raja menee, ei ole helppo asettaa, hän sanoo.

"Päämäärä sanelee sopivat metodit"

Raumalla kotipaikkaansa pitävän Sinimustan liikkeen puolueohjelma lähtee siitä, että suomalaiset ovat etnisesti yhtenäisiä.

Yhdistys lakkauttaisi maahanmuuton. Se perustaisi rekisterin, jolla seurattaisiin ulkomaalaistaustaisen väestön määrää. Rekisteriin kirjattaisiin ihmisten etnisyys, kieli ja uskonto. Se myös rajoittaisi tapaa, jolla media kertoo suomalaisuudesta ja perhe-elämästä.

Puolueen arvopohja olisi yhdistyksen verkkosivujen mukaan radikaali.

– Radikaalius merkitsee ajattelutapaa, jossa haluttu päämäärä sanelee sopivat metodit poliittisella kentällä, verkkosivuilla kerrotaan.

Sinimusta liike kyseenalaistaa ohjelmassaan myös jatkuvan talouskasvun ja globalisaation ja kertoo haluavansa edistää luonnon hyvinvointia.

Se toivoo nuorten hankkivan lapsia yhä aiemmin. Hormonaaliseen ehkäisyyn se suhtautuu kriittisesti ja rajoittaisi sen saamisen esimerkiksi vain "parisuhteessa eläville perusterveille naisille". Abortti olisi sallittua sen mukaan vain, jos taustalla on raiskaus tai "vakava perinnöllinen tai terveydellinen syy".

30-luvulla Lapuan liikkeellä oli samanniminen nuorisojärjestö. Sittemmin järjestö siirtyi lähelle niin ikään äärioikeistolaista Isänmaallista kansanliikettä (IKL).

Mielipiteen vapaus on yksi lähtökohdista

Yhdistys voidaan rekisteröidä puolueeksi, jos sillä on vähintään 5 000 äänioikeutettua kannattajaa. Vuoden alusta lähtien kannattajakortteja on voinut kerätä myös sähköisesti oikeusministeriön puoluerekisteri-palvelussa.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että liikkeen hakemus kannattajakorttien keräämisen aloittamiseksi on vasta tullut ministeriön käsittelyyn. Hän ei vielä arvioi, kuinka kauan käsittely kestää eikä ota kantaa puolueen ohjelmaan.

Yleisesti ottaen puolueella pitää hänen mukaansa olla kolme asiaa kunnossa. Tavoitteena pitää olla valtiollisiin asioihin vaikuttaminen, ja sääntöjen pitää turvata kansanvaltaisten periaatteiden noudattaminen puolueen päätöksenteossa ja toiminnassa. Kolmanneksi puolueella pitää olla ohjelma, joka toteuttaa säännöissä mainitun tarkoituksen.

Mitä jos ohjelmassa on kohtia, jotka näyttävät olevan lainvastaisia? Jääskeläisen mukaan sitä täytyy nyt katsoa.

– Tietenkin saa haluta joitakin asioita, vaikka muuttaa lainsäädäntöä. Sinänsä se voi olla hyväksyttävääkin, kunhan se tehdään käyttäen demokraattisia menettelytapoja. Mielipiteen- ja sananvapaus on yksi lähtökohta.

Kannattajakorttien pitäisi olla kerättynä maaliskuun alkupuolelle mennessä, jotta puolue ehtisi osallistumaan kuntavaaleihin.

Pääkuva vaihdettu 5.2. klo 12.30. Kuvassa Sinimustan liikkeen puheenjohtajan Tuukka Kurun vieressä oli suurikokoinen Suomen Sisun logo. Järjestöllä ei ole tekemistä puoluehankkeen kanssa.

Lue lisää:

Uutissuomalainen: Entiset perussuomalaiset haluavat perustaa uuden puolueen – Sinimusta liike julkaistaan alkuvuoden aikana

Jussi Halla-aho Sinimusta liike -puoluehankkeesta: "En usko olevan kovin suurta merkitystä perussuomalaisten kannalta"

Lue seuraavaksi