1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueiden kannatus

Analyysi: Perussuomalaiset rynnimässä kunnanvaltuustoihin – kuntavallan myllerrys puskee puolueita kompromisseihin

Keskustan valta monissa kunnissa horjuu, kirjoittaa Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen.

puolueiden kannatus
Perussuomalaisten kuntavaalitapahtuma Hakaniemen markkinoilla Helsingissä.
Perussuomalaiset ovat kiertäneet maakunnissa muita puolueita näkyvämmin. Arkistokuvassa perussuomalaisten kuntavaalitapahtuma Hakaniemen markkinoilla Helsingissä maaaliskuussa 2017.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kun koronarajoitukset viime kesänä hetkeksi hellittivät, pakkasivat perussuomalaiset logokynät laukkuun, vetivät lippikset päähän ja kirmasivat toreille jakamaan vaalisoppaa. Muita puolueita ei kenttäkeittiöissä juuri näkynyt.

Ylen kuntavaalivaihteelle käännetyn kannatusmittauksen lukema ei siksi ole yllätys: jos kuntavaalit pidettäisiin nyt, perussuomalaisille tulisi rökälevoitto.

Kyselyn 18,8 prosentin kannatuksella perussuomalaiset vyöryisivät voimalla kunnanvaltuustoihin halki Suomen. Edellisten, puolueen hallitusvastuun aikaisten vaalien tulos ampaisisi kymmenen prosenttiyksikköä.

Sanna Marinin (sd.) koronanhoitomeriitit näyttävät siivittävän SDP:tä kuntavaalien ykköseksi – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004. Puolueen etu on, jos kansan katse pysyy valtion taloustalkoiden sijaan koronassa vaalien yli.

Kolmien edellisten kuntavaalien voittaja kokoomus käy kohti vaaleja kolmossijalta.

Vaalien nelossija ja 12,9 prosentin kannatus olisi keskustalle vuosikymmenten kovin kolaus.

Puolueen valtuustovaltiaan asema monissa pienissä kunnissa horjuisi. Suomen kartalla olisi vähemmän niitä keskustanvihreitä kuntia, joissa puolue on käytännössä yksin voinut sanella suunnan.

Keskustan sydänmailla Itä- ja Pohjois-Suomessa puolueen kannatus vaikuttaa kuitenkin yhä erittäin vahvalta, kertoo kyselyn tausta-aineisto. Mutta perussuomalaiset huhkivat niskassa.

Puoluekannatuskysely 11.1.2021-2.2.2021.
Yle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on yrittänyt tehdä kuntavaaleistakin valtionhoitovaaleja.

Hän maalasi vastikään kuvan, jossa maan hallitus hajoaa, kun keskusta kehnon kuntavaalituloksen jälkeen tempautuu irti hallituksesta.

Kuva ei tuoreiden kannatuslukemien eikä Iltalehteen (siirryt toiseen palveluun) vuotaneen keskustan sisäisen viestinvaihdon valossa ole täysin tuulesta temmattu.

Vasta vaalipäivän jälkeen nähdään, paljonko kannatusluvut keskustaa ohjaavat.

Valtakunnallisissa vaalidebateissa hallitusviisikko joutuu julkiseen mittelöön, mutta ennen vaaleja kukaan tuskin haluaa kovasti haastaa suurta kansansuosiota nauttivaa pääministeri Sanna Marinia.

Koronaturtumus ja kovat puheet uhkaavat vaali-intoa

Kuntavaaleissa valitaan liki 9 000 paikallista päättäjää pyörittämään kuntien arkea.

Kuntapolitiikan rikkaus on olla lähellä äänestäjien arkea, päättää hyvästä ja turvallisesta kotikulmien elämästä.

Soten hallintosolmuihin taitavat ihmiset Hangosta Petsamoon olla lopen kyllästyneitä, mutta terveys ja vanhustenhoito ovat äänestäjien mielestä taas kuntavaalien tärkeimpiä teemoja. Yhä on epäselvää, kuinka paljon nyt valittavilla kuntapäättäjillä on soteasioissa valtaa, isot remontit ovat kesken.

Näiden tuoreiden kannatuslukujen perusteella Suomessa olisi yhä enemmän kuntia, joissa päätöksenteko onnistuisi vain kompromisseja tehden. Päätönteko hidastuu ja energiaa kuluu riitelyyn, elleivät puolueet pysty yhdessä ratkomaan kuntien ongelmia.

Lähestymme kuntavaaleja tilanteessa, jossa ilmassa on koronaturtumusta ja kansan sitko koetuksella. Jos vaalipuheet äityvät liian likaisiksi tai karkaavat kauas arjesta, kasvaa riski, ettei koronan kotiin patistama kansa vaivaudu äänestämään lainkaan.

Olisi kaikkien etu, että ihmiset saataisiin kiinnostumaan oman alueensa asioista ja poliitikoista, jättämään vaalipäivänä oman äänensä. Ja pulisemaan politiikastakin ilman turhan kovia otteita, kuten myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) valtiopäivien avajaisissa muistuttivat.

Kuntavaalimittauksia vielä kolmesti ennen vaaleja

Jos kaikki menee hyvin, kesän korvilla noin 300 uutta, innokkaasti paikallistason asioihin tarttuvaa valtuustoa aloittaa työnsä ja alkaa rakentaa hyvässä yhteisymmärryksessä parempaa tulevaisuutta.

Mutta sekin on mahdollista, että kuntavaalien tulos repii maan hallituksen hajalle, olemme yhä keskellä koronapandemiaa ja valtion taloutta pitää alkaa paikata taas uudelleen.

Jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen synkimmät koronaskenaariot toteutuvat, tartuntaluvut ovat juuri vaalien alla huhtikuussa korkealla ja lukuisat suomalaiset karanteenissa. Nämä skenaariot pakottavat harkitsemaan myös vähiten mieluisinta vaihtoehtoa – vaalipäivän siirtoa tulevaisuuteen.

Toistaiseksi vaaliviranomaiset ovat vakuuttaneet, että äänestäminen onnistuu turvallisesti. Olisikin demokratialle kestämättömän irvokas tilanne, jos viranomaisten koronamääräykset ja -suositukset painaisivat äänestysprosentin alas.

Ellei vaaleja siirretä, julkaisemme ennen vaaleja vielä kolme kuntavaalien kannatuskyselyä: 4.3. ja 1.4. ja vaaliviikolla 15.4.

Voit keskustella puolueiden kannatusnäkymistä perjantahin 5.2. klo 23 asti.

Lue lisää:

Ylen kannatusmittaus: SDP suosituin puolue kuntavaalikyselyssä – perussuomalaisilla ja kokoomuksella tiukka kisa toisesta sijasta

Tutustu puolueiden pitkän aikavälin kannatusmuutoksiin täällä

Lue seuraavaksi