1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Myanmar

Tuoreimmat käänteet Myanmarin vallankaappauksessa: Suu Kyi tutkintavankeudessa, perusteena ovat asunnosta löydetyt radiopuhelimet

Myanmarissa on järjestetty ensimmäisiä varovaisia protesteja.

Myanmar
Kuvassa on mielenosoittajia, joilla on käsissään kylttejä, joissa vaaditaan Aung San Suu Kyin vapauttamista.
Japanissa asuvat myanmarilaiset osoittivat mieltään Aung San Suu Kyin vapauttamiseksi ulkoministeriön edessä Tokiossa. Franck Robichon / EPA
  • Sotilasjuntta kaappasi vallan Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Myanmarissa maanantaina.
  • Vaaleilla valittu johtaja Aung San Suu Kyi ja muita johtavia poliitikkoja pidätettiin.
  • Armeijan johto ei hyväksynyt marraskuun parlamenttivaalien tulosta.
  • Myanmarissa pelätään levottomuuksien puhkeamista.

Missä on Aung San Suu Kyi?

Aung San Suu Kyita ei ole nähty julkisuudessa maanantaiaamun pidätyksen jälkeen. Tänään uutistoimistot kertoivat, että Suu Kyita pidetään tutkintavankeudessa helmikuun puoliväliin asti.

Aikaisemmin Suu Kyin tiedettiin joutuneen kotiarestiin pääkaupunki Naypyidaw'ssa.

Juntan julkistamien poliisin dokumenttien mukaan Suu Kyin asuntoon tehdyssä kotietsinnässä löydettiin laittomasti maahan tuotuja ja ilman lupaa käytössä olleita radiopuhelimia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tämän perusteella Suu Kyita syytetään laittomien radiopuhelinten hallussapidosta. Myöhemmin syytteitä tarkennettiin maan tuonti- ja vientilainsäädännön rikkomiseen liittyviksi.

Myös vaalit voittaneen NLD-puolueen tiedottaja Kyi Toe on kertonut uutistoimisto AFP:lle, että Suu Kyi on pidätettynä tuontirikkomussyytteen takia.

Toe sanoo, että niin ikään pidätettynä ollut presidentti Win Myint on asetettu syytteeseen.

Kasvomaskiin pukeutunut Aung San Suu Kyi.
Aung San Suu Kyi kuvattuna tammikuussa. Thet Aung / AFP

Armeijan kerrotaan vapauttaneen satoja

Sotilaat myös sulkivat NLD-puolueen kansanedustajia parlamentin asuntolaan pääkaupungissa Naypyidaw'ssa.

Japanilaisen uutistoimiston Kyodon mukaan (siirryt toiseen palveluun) armeija on vapauttanut noin 400 ihmistä, joiden joukossa on NLD:n kansanedustajia.

NLD:n mukaan sen toimistoihin on tehty kotietsintöjä eri puolilla maata. Niissä on viety tietokoneita ja asiakirjoja.

Paikallistasolla pidätettyjen poliitikkojen ja aktivistien määrästä ei ole tietoa.

Aung San Suu Kyin puolue NLD sai marraskuun parlamentivaaleissa 396 jaossa olleista 476 paikasta. Armeijan tukema USDP-puolue menetti kannatustaan ja sai vain 33 paikkaa.

Sotilaat vartioivat tiesulkua Naypyidawissa.
Armeija pystytti tiesulkuja parlamenttiin johtavalle tielle Myanmarin pääkaupungissa Naypyidaw'ssa. AFP

Toistaiseksi ei levottomuuksia

Sotilaita on Myanmarin suurimpien kaupunkien kaduilla eikä suuria katuprotesteja ole nähty. NLD-puolue on pyytänyt kannattajiaan väkivallattomaan vastarintaan vallankaappausta vastaan.

Tiistai-iltana Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa ihmiset paukuttivat kattiloita ja soittivat äänimerkkiä tuen osoituksena Aung San Suu Kyille. Kehotus protestointiin oli kiertänyt sosiaalisessa mediassa.

Kuva hämärässä parvekkeesta, jolla ihminen löy paistinpannua.

Armeijan myötäilijät ovat järjestäneet tuen osoituksia juntalle. Tiistaina tällaiseen tapahtumaan osallistui uutistoimisto AFP:n mukaan 3 000 ihmistä.

Lääkärit lakkoilevat

70 sairaalan ja terveysaseman työntekijät 30 kaupungissa eri puolilla Myanmaria ovat keskeyttäneet työt vastalauseena sotilasvallankaappaukselle.

Asiasta ilmoittaa uusi Kansalaistottelemattomuuksien liike Facebook-sivuillaan. Liike oli kerännyt vuorokaudessa 150 000 seuraajaa.

Lausunnon mukaan terveydenhuollon henkilöstö ei aio totella laittomasti valtaan noussutta sotilashallintoa, joka ei piittaa potilaista.

Kuvassa lääkintähenkilöstöä. Heillä on työvaatteissaan punaisia nauhoja.
Osa lääkintähenkilöstöstä on keskeyttänyt työt vastalauseena vallankaappaukselle. Punainen nauha on ilmaus tuesta vaaleilla valituille johtajille. AOP

Myanmar on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin useimmat muut Kaakkois-Aasian maat. Tilastojen mukaan 54 miljoonan asukkaan Myanmarissa on kuollut koronavirukseen yli 3 100 ihmistä.

Myös opiskelijoita ja nuorisojärjestöjä on liittynyt tottelemattomuuskampanjaan.

Kiina esti julkilausuman turvaneuvostossa

Kiina ja Venäjä estivät YK:n turvallisuusneuvostossa yhteisen julkilausuman, joka olisi tuominnut Myanmarin vallankaappauksen. Pysyvinä turvallisuusneuvoston jäseninä ne pystyivät torppaamaan lausuman veto-oikeudellaan.

Kiina ilmoitti pitävänsä vallankaappausta Myanmarin sisäisenä asiana ja hallituksen uudelleen järjestelynä. Kiina on kuitenkin kiistänyt tukevansa sotilasvallankaappausta.

Valtaosa ulkovalloista, muun muassa EU-maat ja Yhdysvallat, ovat tuominneet Myanmarin vallankaappauksen.

Sotilaita lava-auton kyydissä.
Sotilaita Yangonissa sijaitsevan temppelin edustalla. Katuprotesteja ei ole toistaiseksi nähty. AFP

Mitä juntta on sanonut?

Sotilasjuntta ilmoitti ensitöikseen aloittavansa tutkinnan väitetyistä petoksista parlamenttivaaleissa. Tarkkailijat eivät havainneet vaaleissa väärinkäytöksiä.

Lausunnon mukaan keskeinen syy vallankaappaukselle oli se, ettei NLD kyennyt tutkimaan vaalien epäselvyyksiä.

Kuvassa keskellä oleva kenraali Min Aung Hlaing johti vallankaappausta. Kuva on otettu viime joulukuussa järjestetyn paraatin yhteydessä. Min Aung Hlaing lisäksi kaksi muuta sotilasta heiluttaa kuvassa kättään.
Kuvassa keskellä oleva kenraali Min Aung Hlaing johti vallankaappausta. Kuva on otettu viime joulukuussa järjestetyn paraatin yhteydessä. Lynn Bo Bo / EPA

Tänään juntta julkaisi informaatioministeriön nimissä varoituksen olla vastustamatta vallankaappausta. Teksti julkaistiin ainakin englanninkielisessä Global New Light of Myanmar -lehdessä

Ilmoituksessa luki, että osa mediasta ja kansalaisista postittaa sosiaalisessa mediassa huhuja ja lausuntoja, joiden tavoitteena on lietsoa mellakoita ja epävakautta.

Ilmoituksessa kehotettiin oleman toimimatta näin ja tekemään yhteistyötä hallituksen kanssa.

IMF lähetti miljoonia juuri ennen kaappausta

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF lähetti viime viikolla 350 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria korona-avustusta Myanmarin hallitukselle.

IMF:llä ei ole käytännössä mahdollisuuksia vaatia rahoja takaisin.

Lisää aiheesta:

Myanmariin syntyi illalla kattilaprotesti vastalauseeksi vallankaappaukselle - katso videolta, miten kansa osoitti mieltään

"Tämä on sydäntäsärkevää", kuvailee Suomessa asuva myanmarilainen maansa tilannetta – Vallankaappaus ei silti tullut yllätyksenä

Mitä Myanmarin sotilasvallankaappaus ja Aung San Suu Kyin pidättäminen merkitsevät? Kuusi kysymystä Aasian uusimmasta kriisistä

Myanmarin armeija kaappasi vallan ja lupaa uudet vaalit ensi vuonna – maan johtaja Aung San Suu Kyi otettiin kiinni

Lähteet: AFP, AP, Reuters