Hyppää sisältöön

Pohjalaispoliisi tuomittiin virkasalaisuuden rikkomisesta sakkoihin käräjäoikeudessa

Rikoskomisario paljasti esitutkinnassa olleen miehen virkanimikkeen toimittajalle.

Rikoskomisario ei enää työskentele Pohjanmaan poliisilaitoksessa. Kuva: Markkula / Yle

Pohjalaispoliisi on tuomittu virkasalaisuuden rikkomisesta sakkoihin ja korvauksiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus katsoo, että Pohjanmaan poliisin rikoskomisario paljasti ilman oikeutta ja tahallisesti Kokkola-lehden toimittajalle tiedon esitutkinnan aikana, että Kokkolan kaupungin ympäristöpäällikköä epäillään törkeästä kavalluksesta ja virka-aseman väärinkäytöstä.

Tapaus sattui syyskuussa vuonna 2018.

Rikoskomisario tuomittiin maksamaan 30 päiväsakkoa, yhteensä 1 560 euroa.

Lisäksi hän joutuu korvaamaan Kokkolan ympäristöpäällikölle tuhat euroa toimintansa aiheuttamasta kärsimyksestä. Poliisi tuomittiin myös maksamaan ympäristöpäällikön oikeudenkäyntikulut eli reilut 5 000 euroa ja korvaamaan valtiolle todistelukustannukset sekä 80 euron rikosuhrimaksun.

Tieto rikosepäilystä oli vielä tuolloin salassa pidettävä asia, eikä sen paljastamiseen ollut painavaa syytä, katsoo käräjäoikeus. Rikoskomisarion paljastama tieto on käräjäoikeuden mukaan vaikuttanut rikosepäilyn julkitulemiseen ja julkisuuden laajuuteenkin osaksi.

Tuolloin Kokkolassa työskenteli vain yksi ympäristöpäällikkö, joten rikoskomisarion paljastama tieto oli helposti yhdistettävissä häneen. Ympäristöpäällikön kertomuksesta käy ilmi, että rikosepäilyn julkitulo mediassa aiheutti hänelle suuria vaikeuksia työ- ja yksityiselämässä.

Rikoskomisario kiisti virkasalaisuuden rikkomisen. Hän vetosi siihen, että toimittaja oli itse puhelinkeskustelussa kertonut tietävänsä, että kyse oli ympäristöpäälliköstä.

Poliisin mukaan oli mahdollista, että hän oli vastauksessaan maininnut annettuna tulleen "ympäristöpäällikön" epäillyksi ja siltä osin toiminut huolimattomasti.

Poliisi sanoi, ettei kuitenkaan osannut odottaa, että toimittaja olisi uutisoinut tapauksen ympäristöpäällikön nimellä. Hänen mukaansa nimen kertomatta jättäminen oli "viesti" toimittajalle, ettei poliisi julkista nimeä esitutkinnassa eikä myöskään toivo sitä lehden julkistavan.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kokkolan ympäristöpäällikkö vapautui talousrikosepäilyistä lokakuussa vuonna 2019.

Rikoskomisario ei työskentele enää Pohjanmaan poliisissa.

Ympäristöpäällikön epäillystä talousrikoksesta uutisoivat syyskuussa 2018 Keskipohjanmaa- sekä Kokkola-lehti. Myös Yle kertoi tapauksesta.

Lue myös:

.
.