1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

Enemmistö Keski-Suomen kansanedustajista kannattaa yrityksille koronapandemian aikana maksettavia tukia

Ylen kyselyssä kansanedustajat kannattavat myös väliaikaisia, yritysten konkurssin estäviä lakeja.

Koronapandemia on kurittanut muun muassa matkailu- ja ravitsemusalaa. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yrityksille maksettava avustus koronapandemian aikana saa keskisuomalaisten kansanedustajien enemmistön tuen.

Kaksi kansanedustajaa sanoo, ettei varsinaista alueellista maksumekanista ole. He ovat perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi ja keskustan Petri Honkonen.

– Kunnilla ei ole mahdollisuuksia tukea yrityksiä, eikä alueellisia tukitoimia voi luvata, jos valtio ei anna niihin rahaa. Keski-Suomen liitto on antanut yrityksille rahaa kehittämisrahastosta, kertoo saarijärveläinen Honkonen.

Jyväskyläläisen Toimi Kankaanniemen mukaan tukitoimien on oltava valtakunnallisia.

– Tukiten tulee olla valtakunnallisia myös siksi, että alueiden ja niiden yritysten väliset kilpailuasetelmat eivät eriydy, muistuttaa Kankaanniemi.

Valtion maksamien yritystukien takana ovat puolestaan lähes kaikki maakunnan kansanedustajat. Ainoastaan vihreiden Bella Forsgrén ei osaa sanoa, pitäisikö yrityksiä tukea.

"Kustannustukea on jatkettava"

Valtio on maksanut yrityksille muun muassa kustannus- ja kehittämistukea. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronapandemian vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia palkka- ja muita kuluja. Kustannustuen toinen hakukierros päättyy helmikuun lopussa.

Kehittämistuen tavoitteena on muun muassa auttaa yrityksiä jatkamaan ja kehittämään toimintaansa sekä aloittamaan investointisuunnitelmia koronakriisin aikana.

– Lähtökohtamme talouden nousuun olisi paljon nopeampi, jos meillä on kokeneita yrittäjiä tämän pandemian jälkeen. Meidän on autettava yrittäjiä koronan aiheuttaman kriisin yli, toteaa sosialidemokraattien kansanedustaja Piritta Rantanen Jämsästä.

– Valtion jakamat tuet ovat tärkeitä: se on elvyttävää politiikkaa, että on pumpattu talouteen rahaa ja turvattu yrittäjien liiketoiminnan säilyminen, arvioi Petri Honkonen.

– Kustannustukea tulee jatkaa, sanoo perussuomalaisten Kankaanniemi.

Yritystukia koronapandemian vuoksi kannattavat myös kaksi muuta keskustan kansanedustajaa, kivijärveläinen Anne Kalmari ja jyväskyläläinen Joonas Könttä.

Samoilla linjoilla on myös vasemmistoliiton Juho Kautto Äänekoskelta.

– Pidän tärkeänä, että yrityksille annetaan helpotusta mahdollisissa maksuvaikeuksissa. Meidän täytyy turvata niin sanotut terveet yritykset, jotka olisivat normaaleissa olosuhteissa tehneet aivan kannattavaa liiketoimintaa, toteaa Kautto.

Aiemmin menestyneiden yritysten tukemisen kannalla on myös perussuomalaisten Jouni Kotiaho Jämsästä.

– Väliaikaisen konkurssilain ongelmana on ollut, että myös jo ennen koronaa konkurssikypsiksi ajautuneet yritykset ovat saaneet jatkaa holtittomasti toimintaansa. Kaiken maailman konsultit eivät saa hyötyä tuen maksusta, toteaa Kotiaho.

Konkurssilait estävät maksuvaikeuksiin joutuneiden yritysten lopetukset

Ensimmäinen väliaikainen konkurssilaki päättyi tammikuun lopussa.

Toisen väliaikaisen konkurssilain sisältö on edelleen se, että lyhytaikaisista maksuvaikeuksista yritystä ei haeta konkurssiin. Uudessa konkurssilaissa yrittäjän täytyy osoittaa maksukykynsä 30 päivän aikana.

Konkurssisuojan jatkamisen kannalla on kokoomuksen kansanedustaja, jyväskyläläinen Sinuhe Wallinheimo.

– Ensisijaista on se, että hallitus jatkaisi hyvin toimivaksi koettua konkurssisuojaa yrityksille. Kaikki keinot suomalaisten työpaikkojen turvaamiseksi pitää tutkia ja käyttää, toteaa Wallinheimo.

Sosialidemokraattien kansanedustaja Riitta Mäkinen Jyväskylästä on myös huolissaan yrittäjien jaksamisesta.

– Uudessa laissa maksukyvyttömyysolettama otetaan käyttöön ja tämä helpottaa velallisen asemaa paljon. Valtion tahtotila koronan aikana on ollut ehkäistä konkurssiaaltoa ja töitä on tehty paljon. Yrittäjät ovat henkisen jaksamisensa äärirajoilla, sanoo Mäkinen.

Väliaikainen konkurssilaki on voimassa syyskuun loppuun.