Hyppää sisältöön

Kangasmaskeista kannattaa siirtyä kirurgisiin suu–nenäsuojiin, sanoo asiantuntija – pitäisikö myös vähävaraisille jakaa kertakäyttömaskeja?

Osa kunnista on jakanut vähävaraisille pelkästään kangasmaskeja, jotka eivät suojaa koronalta kovin tehokkaasti.

Kangasmaskeja valmistettiin keväällä ja kesällä urakalla. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kuntien vähävaraisille jakamien maskien laatu nousee keskusteluun, kun lääkärikunta on alkanut suositella kirurgisten suu–nenäsuojusten käyttämistä kangasmaskien sijasta. Tähän saakka merkittävä osa kunnista on jakanut vähävaraisille pääasiassa kangasmaskeja.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen vetosi tiistaina Ylen Ykkösaamussa suomalaisiin, jotta kangasmaskeista siirryttäisiin tehokkaampiin kirurgisiin maskeihin.

Kirurginen suu-nenäsuojain. Kuva: Yle

– Virusvarianttien vuoksi suosittelen väestötasolla kirurgista suu–nenäsuojainta. Kangasmaskista ei ole suojaa käyttäjälle itselleen, vaan se toimii ainoastaan niin, että se voi ehkäistä viruksen leviämistä muihin, Ruotsalainen sanoo.

Kuntien maskijakelu alkoi syksyllä

Maskien hankkiminen on ensisijaisesti kansalaisten omalla vastuulla. Kunnat ovat kuitenkin velvoitettuja jakamaan maskeja vähävaraisille.

Esimerkiksi niin Porissa kuin Raumalla syksyllä jaetut maskit olivat kankaisia, pestäviä maskeja. Sama käytäntö on jatkunut talvella. Raumalla on kuitenkin ollut tarjolla myös kertakäyttömaskeja, mutta kangasmaskien jakelua ei toistaiseksi aiota lopettaa.

– Kangasmaskin hyöty perustuu siihen, että ihmiset käyttävät maskia laajalti, jolloin ainakin osa ihmisistä tulevasta pärskeestä jää pienemmäksi. Monesti maskin käyttö ohjaa ihmisen muuta toimintaa, ja se on oleellista, Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Satu Helin sanoo.

Satu Helin on itsekin sairastanut koronan aiheuttaman taudin keväällä. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Rauma: Tärkeintä muistaa turvavälit

Helin korostaa, että maskien käyttöäkin tärkeämpää on pitää riittävät turvavälit ja välttää kontakteja erityisesti muualta tuleviin ihmisiin.

– Tähän mennessä alueellisessa tartuntatautien torjunnan työryhmässä ei ole otettu uudenlaista kantaa kangasmaskien käyttöön, eikä se ole ollut esillä keskusteluissa.

Porissa uusi käytäntö harkintaan

Raumasta poiketen Porin perusturvan alueella uusi näkemys kangasmaskien vaihtamisesta kertakäyttömaskeihin otetaan harkintaan jo ensi viikon tiistaina pidettävässä perusturvan johtoryhmän kokouksessa.

– Aion esittää pohdittavaksi, että kangasmaskien sijasta jakaisimme jatkossa kertakäyttöisiä suu–nenäsuojaimia, terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto sanoo.

Anna-Liisa Koivisto kuvattuna viime keväänä ennen kuin maskien käytöstä oli annettu yleisiä suosituksia. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Koivisto toteaa, että vaikka kertakäyttösuojainten hinta olisi korkeampi kuin kangasmaskien, koronapandemian ehkäisemisessä on toimittava turvallisuus edellä.

Rauman tilanne paheni nopeasti

Koronaepidemia siirtyi Satakunnassa viime viikolla kiihtymisvaiheeseen. Rauman seudulla on oltu jo lähellä leviämisvaihetta, ja sote-johtaja Satu Helin totesi alkuviikosta, että esimerkiksi normaalin juhannuksen viettämisestä ei kannata vielä haaveilla.

Rauman virkamiesjohto on vedonnut useaan otteeseen alueen asukkaisiin, että nämä ottaisivat koronaepidemian tosissaan ja noudattaisivat annettuja ohjeita. Helin kertoo, että yhtenä pulmana on ollut alueen teollisuuden palveluksessa oleva ulkomaalainen työvoima.

– Pidän hyvänä sitä, että valtakunnan tasolla on tartuttu kansainvälisiltä markkinoita tulevien koronatarkastuksiin sekä maahantulorajoituksiin. Välillä on vaikea löytää yhteistä ymmärrystä, eikä ole tietoa, miten suosituksia noudatetaan ja valvotaan työpaikoilla, Helin sanoo.

Raumalla on jaettu vähävaraisille tähän mennessä noin 1 650 kangasmaskia, Porin perusturvan alueella eli Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla lähes kymmenkertainen määrä eli yli 16 000 kappaletta.

Lue lisää:

.
.