Hyppää sisältöön

Kaurasta tehdään puuroa, purkkaa ja nyt myös paperipusseja – elintarviketeollisuuden sivutuotteille täytyy löytää uusia käyttökohteita

Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö: kaurapaperi on hiekanjyvä Saharassa, mutta tärkeä avaus oikeaan suuntaan.

Suomalaispelloissa tuotetaan yli miljardi kiloa kauraa vuodessa. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Fazerin myllyllä Lahdessa syntyy raaka-aineita paitsi leivonnaisiin, nykyisin myös paperiin. Fazer kasvaa ensi syksyn aikana Pohjois-Euroopan suurimmaksi kauramyllyksi, ja raaka-aine halutaan hyödyntää entistä tehokkaammin.

Kauran uusin aluevaltaus on pakkausteollisuudessa.

– Kauran kuorta voidaan käyttää ksylitolin valmistuksessa, ja nyt olemme onnistuneet käyttämään sitä myös paperin raaka-aineena, kertoo Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki.

Toistaiseksi kauran käyttö paperin raaka-aineena on pientä. Vain yksi Fazer Leipomoiden tuote pakataan tällä hetkellä pussiin, jonka raaka-aineista neljännes on kauran kuorta.

Polton pitäisi olla viimeinen vaihtoehto

Suomalainen elintarviketeollisuus käytää yli 100 miljoonaa kiloa kauraa vuodessa (siirryt toiseen palveluun). Luonnonvarakeskuksen (Luken) tutkimupäällikön Pekka Saranpään mukaan määrästä noin neljännes on kuorta, joka ei kelpaa elintarvikekäyttöön.

– Tällä hetkellä suurin osa elintarviketeollisuuden sivutuotteena syntyvästä kuorimassasta poltetaan. Jonkin verran sitä käytetään myös rehuteollisuudessa, Saranpää kertoo.

Kaurasta poistetaan akanat ennen niiden prosessointia. Suurin osa akanoista päätyy nykyisin poltettaviksi. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Luonnonvarojen ylikulutuksen vuoksi olisi tärkeää saada niin viljan kuorille kuin muillekin elintarviketeollisuuden sivuvirroille useampi "elämä" ennen kuin ne poltetaan energiaksi. Fazerin paperihanke on hiekanjyvä Saharassa, mutta tärkeä avaus oikeaan suuntaan.

– Tällaisia pieniä askelia tarvitaan, jotta saadaan materiaalit tehokkaammin kiertoon ja kiertotalous toimimaan. Haasteena on se, että käytämme tiettyjä resursseja seitsemän maapallon verran, ja jossakin vaiheessa niistä tulee pula.

Kauran kuoren käyttömahdollisuuksia sellun korvaajana paperinvalmistuksessa alettiin tutkia Herää pahvi! -hankkeessa (siirryt toiseen palveluun) kolmisen vuotta sitten. Fazer oli mukana jo silloin ja jatkoi tuotekehitystä yhteistyökummaneidensa kanssa vielä hankkeen päätyttyä. Kuluu vielä tovi ennen kuin kyse on taloudellisesti kannattavasta liiketoiminnasta.

– Tällä hetkellä tehdään vielä tutkimusta eli maksetaan. Mutta me uskomme, että tulevaisuudessa tämä on kannattavaa, kertoo Fazer Leipomoiden pakkauskehityspäällikkö Piia Soininen-Tengvall.

Viherpesua vai aitoa kiertotaloutta?

Jo päättynyt Herää pahvi -hanke oli tiettävästi maailman ensimmäinen laatuaan, jossa viljojen kuoria opeteltiin hyödyntämään paperin valmistuksessa sellaisenaan. Maailmalla on kuitenkin muitakin hankkeita, joissa elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, kuten viinirypäleiden ja appelsiinien kuoria ja muun muassa tomaatin varsia on käytetty hyödyksi pakkausten valmistuksessa.

Monissa kokeiluissa kyse on ollut Luken Saranpään näkemyksen mukaan pikemminkin brändien vahvistamisesta ja markkinoinnista kuin määrätietoisista toimista kohti kestävämpää elintarviketeollisuutta.

– Ääriesimerkkinä tällaisesta brändäämisestä on samppanjapakkaus, johon on käytetty viinirypäleiden kuorta, Saranpää sanoo.

Myös Fazerin leipäpussi on toistaiseksi lähinnä luksuspakkaus luksusleivälle, mutta Soininen-Tengvall uskoo viljan kuorien käytön pakkausmateriaalien raaka-aineena arkipäiväistyvä muutamassa vuodessa.

– Kartoitamme kaurapaperille parhaillaan uusia käyttökohteita. Tämä on nyt päänavaus, jonka toivomme saavan tutkimusta ja kiertotalousajattelua eteenpäin, Soininen-Tengvall kertoo.

Fazer rakentaa parhaillaan Kärpäsenmäelle ksylitolitehdasta sekä uutta kauramyllyä. Ksylitoltehdas pannaan käyntiin kevään aikana, ja uusi mylly valmistuu syksyksi. Katso videolta, miltä Fazerin mylly- ja leipomoalue näyttää yläilmoista käsin. Oppaana Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki.
.
.