1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikennejuopumus

Humalassa ja huumeissa ajaminen lisääntyi Lapissa enemmän kuin muualla maassa

Poliisi selittää kehitystä lisääntyneellä valvonnalla.

liikennejuopumus
Poliisi valvoo liikennettä.
Poliisi selvitteli viime vuonna yli 700 rattijuopumusta Lapissa.Tiina Jutila / Yle

Poliisin tietoon tulleet rattijuopumukset ovat kasvaneet Lapissa eniten koko Suomessa viime vuonna.

Lapissa rattijuopumusten määrä nousi 32 prosenttia vuodesta 2019, kun koko maassa nousu oli keskimäärin 10 prosenttia. Lapin poliisi kirjasi viime vuonna 733 rattijuopumusrikosta, mukana ovat myös törkeät rattijuopumukset. Tämä tarkoittaa keskimäärin kahta tapausta joka päivä.

– Rattijuopumusten määrän kasvuun vaikuttivat lisääntynyt valvonta sekä valvonnassa esiin tulleiden niin sanottujen ”huumerattien” lisääntyminen, Lapin poliisilaitoksen ylikomisario Rauno Pätsi sanoo tiedotteessa.

Rattijuopumusten määrä on kasvanut myös valtakunnallisesti. Syyn arvellaan olevan pandemian aiheuttama ahdistuneisuus tai turhautuneisuuden kasvu, jota lääkitään alkoholilla.

– Valitettavan usein nämä kansalaiset tarttuvat auton rattiin juopuneena Lapissakin, Pätsi lisää.

Rattijuoppojen lisäksi virkavalta pysäytti myös Lapissa useita nuoria kuljettajia, jotka ajoivat erittäin suuria ylinopeuksia.

Väkivaltarikosten määrä väheni

Myös virkavallan tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä nousi Lapissa enemmän kuin koko maassa. Lapissa huumerikosten määrä kasvoi runsaat 33 prosenttia, kun koko maassa nousua oli keskimäärin 19 prosenttia.

Lapin poliisi käsitteli vuonna 2020 lähes 1 440 huumausainerikosta. Näistä törkeäksi luokiteltuja huumausainerikoksia oli yhteensä 19, mikä on saman verran kuin edellisenä vuonna.

Lapin poliisilaitoksen tietoon tulleiden väkivaltarikosten määrä väheni. Henkirikoksia kirjattiin Lapissa viime vuonna yksi.

Lue seuraavaksi