Hyvinvointiyhtymä tiesi etukäteen, että yksityinen yritys ei saa täysiä lääkäreiden koulutusoikeuksia

Yhteisyritystä epäileville lääkäreille vakuuteltiin, että asia on neuvoteltavissa. Koulutusta rajoittaa kuitenkin laki.

Kuva: Emilia Malin / Yle

Helsingin yliopisto on varoittanut jo viime keväänä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää lääkärien koulutuksen rajoituksista yksityisissä yrityksissä.

Yle kertoi maanantaina, että yliopisto on myöntämässä Harjun terveydelle koulutusoikeuden vain yleislääketieteeseen.

– Me kävimme Päijät-Hämeen kanssa neuvottelua ennen kuin sopimus Mehiläisen kanssa tehtiin. Toimme esille, että 9 kuukauden koulutusjaksoa ei ole mahdollista tehdä yrityksessä, sillä terveydenhuoltolaki sen kieltää, sanoo tutkimusjohtaja Lena Thorn Helsingin yliopistosta.

Thornin mukaan laki on muotoiltu niin, että yhdeksän kuukauden terveyskeskusjakso, joka kuuluu kaikkiin erikoislääkärikoulutuksiiin, on suoritettava niin, että ohjaajan tulee olla palvelusuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään, jotta koulutuskorvausta maksettaisiin.

Thorn sanoo, että yhtymällä on ollut koko ajan tiedossa, ettei yliopisto neuvottele laissa kirjatusta asiasta, vaan neuvottelut käydään vain yleislääketieteen erikoiskoulutuksesta. Ulkopuolelle jäävät siis muut erikoistuvat lääkärit.

Koulutusongelmasta voi seurata se, että erikoistuvat lääkärit eivät hakeudu Lahteen töihin. Lääkärit esittivät huolensa ennen päätöksentekoa, mutta heille vastattiin, että asia on neuvoteltavissa.

Lääkärien esittämään huoleen vastaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Päijät-Häme yrittää vaikuttaa lakiin

Kuntayhtymän ja Mehiläisen sopimusta valmistellut ostopalvelujohtaja Ismo Rautiainen sanoo tienneensä, että kaikkien lääkäreiden koulutus ei onnistu Harjun terveydessä.

Rautiaisen mukaan hyvinvointiyhtymän ja Harjun terveyden pitää nyt yrittää vaikuttaa lainsäädäntöön, että tulevaisuudessa uudenlaisessa sotekeskuksessa olisi mahdollisuus kouluttaa myös erikoisalan lääkäreitä.

Rautiainen myöntää, että koulutusongelma on koko Päijät-Hämeelle ikävä asia.

Myös yhtymän hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.) myöntää tienneensä, että koulutusoikeus on rajattu. Hän kuitenkin uskoi, että asia olisi edennyt neuvotteluteitse.

– Kyllä me tiesimme tämän asian. Mutta Mehiläiseltä sanottiin, että se tulee ratkeamaan matkan varrella. Myös virkavastuulliset viranhaltijat ovat sanoneet, että kyllä tämä tulee hoitumaan.

Lempinen pitää valitettavana ja huolestuttavana sitä, että täysiä koulutusoikeuksia ei ole tulossa.

– Tämä pitää hoitaa kuntoon jollain tavalla. Se on valtioneuvostoon ja eduskuntaan päin vaikuttamista, sanoo Lempinen.

Hyvinvointiyhtymän hallituksen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) harmittelee tilannetta. Hänen mukaansa päättäjille vakuutettiin, että asia hoituu. Niinistö ei halunnut antaa haastattelua asiasta.

Kari Lempisen haastattelun voi kuunnella tästä:

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja Kari Lempisen (sd.)mukaan täydet koulutusoikeudet on saatava Harjun terveyteen

4.2.2021 klo 7:04 , 8:56, 10:37 täsmennetty tutkimusjohtaja Lena Thornin sitaattia. Lain mukaan koulutuskorvaus edellyttää, että ohjaaja on palvelusuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään.

Lue lisää: