Hyppää sisältöön

Tulevaisuuden työntekijöistä kilpaillaan sote-alalla jo nyt – Lähihoitajaksi opiskeleva: "Toivoisin, että olisi mukava työpaikka"

Sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan kymmeniätuhansia uusia työntekijöitä. Alan imagoa yritetään nostaa oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä.

Lähihoitajaopinnot juuri aloittanut Milla Tounas kehuu oppilaitoksensa ilmapiiriä. "Sanoisin, että tämä on oikea ratkaisu minulle. Olen tykännyt tosi paljon." Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Sosiaali- ja terveysalan toimijat hakevat yhteistyöstä voimaa kilpailussa tulevista työntekijöistä. Esimerkiksi SASKY koulutuskuntayhtymä on sopinut yhteistyön tiivistämisestä Pihlajalinna Oyj:n kanssa muun muassa lähihoitajien koulutuksessa. Opiskelijoille tutustuminen suureen sosiaali- ja terveysalan yritykseen tuo toivottavasti töitä.

Tammikuussa SASKYn uusissa tiloissa Tampereen Kehräsaaressa lähihoitajan opinnot aloittanut Elina Saaristo halusi löytää alan, jolla saa tehdä töitä eläkeikään saakka.

– Olen alanvaihtaja. Halusin vaihtaa alalle, missä tulen työllistymään ja saa olla ihmisten kanssa.

Elina Saaristo uskoo, että SASKYn yhteistyö Pihlajalinnan kanssa tuo kosketusta työelämään. "Iso ilo tulee siitä, että pääsee toteuttamaan teoriaa käytäntöön. Olen oppinut paljon käytännön tekemisen kautta, niin se tuntuu helpoimmalta tavalta itselleni." Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle
Silja Airo on tyytyväinen valintaansa aloittaa lähihoitajan opinnot. "Odotan innolla, että pääsee kokeilemaan sellaistakin, mistä ei ole aikaisempaa kokemusta. Sitä voi sitten itsestäänkin oppia uusia asioita." Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan sote-alalle tarvitaan 70 000 työntekijää lisää vuoteen 2035 mennessä.

Jotta Saariston, Milla Tounaan ja Silja Airon kaltaisia hoitoalalle haluavia riittäisi jatkossakin, tekevät yritykset ja oppilaitokset yhä enemmän yhteistyötä.

– Tällainen tiivis koulutusyhteistyö tuo varmuutta uuden henkilöstön saamisesta. Nythän olemme tilanteessa, jossa väki sote-alalta eläköityy tulevien vuosien aikana vauhdilla, sanoo Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen.

Aaltosen mielestä on tärkeää pystyä luomaan alasta houkutteleva mielikuva niin nuorille kuin alan vaihtajillekin. Lisäksi tarvitaan Aaltosen mukaan työvoimaa myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Opiskelijoille työelämän tuntemusta ja töitä

Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimivan SASKY koulutuskuntayhtymän johtaja Antti Lahti näkee yritysyhteistyössä hyvin konkreettisia hyötyjä.

– Tietysti toivomme, että monet opiskelijat työllistyvät Pihlajalinnaan. Se on yksi keskeisin ilo opintojen päättymisen jälkeen, Lahti sanoo.

Myös Milla Tounas toivoo yhtä asiaa ylitse muiden pari vuotta kestävien opintojen jälkeen.

– Lähinnä toivoisin, että olisi mukava työpaikka. Se olisi se kaikista paras asia, mikä voisi olla, sanoo aiemmin vartiointialalla työskennellyt tamperelainen.

SASKYn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahden mukaan yhteistyö niin yksityisten kuin julkisten työnantajien kanssa on tärkeää. "Näin saamme opiskelijoille niitä valmiuksia, mitä tulevaisuuden työelämä odottaa." Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Myös Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa (TAKK) ja Tampereen seudun ammattiopistossa (Tredu) on havaittu lähihoitajien suuri koulutustarve, jonka ennakoidaan jatkuvan vielä vuosia.

– Työssäoppimisyhteistyön lisäksi työnantajat vierailevat Tredussa ja meiltä vieraillaan työpaikoilla, tosin vallitsevassa tilanteessa osin virtuaalisesti, kertoo Tredun yrityskoordinaattori Sami Heikkilä. Lisäksi opiskelijat tekevät erilaisia projekteja ja tapahtumia aidoissa työympäristöissä.

Kysyntää riittää.

– Tälläkin viikolla on sote-alan työnantajilta tullut useita tiedusteluita tai työpaikkatarjouksia sijaisuuksiin, mitä opiskelijat voivat tehdä koulun ohella, Heikkilä sanoo.

.
.