Hyppää sisältöön

Euroviisujen järjestäjät haluavat esiintyjät paikan päälle Rotterdamiin toukokuussa, yleisön pääsystä ei vielä varmuutta

Seuraava viisuvoittaja selviää Rotterdamissa 22. toukokuuta.

Hollannin Duncan Laurence voitti Euroviisut Tel Avivissa 2019. Viime vuonna kilpailu jäi järjestämättä. Kuva: Thomas Hanses / EBU

Euroviisut on päätetty pitää toukokuussa Rotterdamissa koronatilanteesta huolimatta. Euroopan yleisradiounioni EBU ilmoitti keskiviikkona iltapäivällä, että kaikki kilpailuihin osallistuvat 41 artistia toivotetaan tervetulleiksi paikan päälle, mutta kaikkien on sitouduttava pitämään turvavälejä ja huolehtimaan terveysvaatimuksista.

Viisujärjestäjät eivät kuitenkaan halunneet vielä lyödä lukkoon järjestelyjä, koska koronatilanne muuttuu jatkuvasti. He ilmoittavat lopullisista suunnitelmista myöhemmin kevään kuluessa.

Keskiviikkona ei otettu kantaa siihenkään, pääseekö viisuihin yleisöä edes jonkin verran paikalle. Järjestäjien mukaan lipun viisuihin ostaneet saavat rahansa takaisin halutessaan.

– Kaikkien osallistujien turvallisuus ja terveys ovat nyt tärkeintä, toteaa kilpailuorganisaation vastaava johtaja Martin Öterdahl.

Jos matkustusrajoitukset tai karanteeni estävät viisuartistin tulon Rotterdamiin, voidaan esitys taltioida myös kotimaassa.

Hollanti valmistautui isännöimään Euroviisuja 40 vuoden tauon jälkeen jo viime keväänä, mutta suunnitelmat menivät koronapandemian vuoksi uusiksi. Arcade-kappaleella Tel Avivissa 2019 viisufanit hurmannut Duncan Laurence saa pitää voittajan titteliään vielä tämän vuoden toukokuuhun saakka, sillä viime vuoden viisut peruttiin kokonaan pandemian tähden.

Suomen edustajaa ei ole vielä valittu

Suomen tämän vuoden euroviisuedustaja selviää 20. helmikuuta. Uuden Musiikin Kilpailuun voitosta kilpailee tänä vuonna seitsemän artistia:Oskr,Teflon Brothers x Pandora,Danny,Laura,Aksel,Blind ChanneljaIlta.

Kaikki finaalikappaleet on jo julkaistu, ja niihin voi tutustua täältä.

UMK:n tuottajan Anssi Aution mukaan koronan aiheuttama epävarmuus on tuonut paljon pohdittavaa.

– Meillä täytyy olla lukuisia eri varasuunnitelmia, koska tilanne elää koko ajan. Tärkeintä on kuitenkin, että Suomen edustaja pääsee osallistumaan Euroviisuihin tavalla tai toisella.

Aksel Kankaanranta valittiin viime keväänä Suomen viisuedustajaksi. Tänä vuonna hän joutuu kilpailemaan voitosta uudelleen. Kuva: © Miikka Varila

Suomen edustaja valitaan 20. helmikuuta suorassa lähetyksessä, joka on katsottavissa Yle TV1:stä ja Yle Areenasta. UMK-finaali järjestetään koronatilanteen takia ilman yleisöä.

Katsojat voivat äänestää suosikkiaan suoran lähetyksen aikana. Myös kansainvälinen raati pisteyttää esitykset, mutta yleisön äänillä on enemmän painoarvoa.