Hyppää sisältöön

Pohjois-Irlannin unionistit kävivät hyökkäykseen brexit-järjestelyä vastaan – Britannia pyytää EU:lta lisää siirtymäaikaa

Tarkastukset Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä hiertävät, vaikka niistä sovittiin neuvotteluissa EU:n kanssa.

Rekkoja tarkastetaan Doverin satamassa Englannissa. Kuva: Neil Hall /EPA

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on käynnistänyt kampanjan Britannian EU-erosopimukseen liittyvää Pohjois-Irlannin pöytäkirjaa vastaan, kertoo muun muassa Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun). Puolue pyrkii samaan hankkeelle tuen myös muilta brittimielisiltä unionisteilta.

Brexit-sopimukseen liittyvän pöytäkirjan mukaan Pohjois-Irlantia kohdellaan ikään kuin se kuuluisi unionin tullialueeseen. Näin haluttiin välttää alueen rauhaa mahdollisesti uhkaavat rajamuodollisuudet eli niin kutsuttu "kova raja" Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliltä.

Järjestely kuitenkin siirsi tarkastukset käytännössä Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille, mikä unionistien mukaan rapauttaa maan yhtenäisyyttä. DUP:n mukaan puolue aikoo vastustaa kaikkia pöytäkirjaan perustuvia lakeja tai muita toimia, joka rapauttavat Pohjois-Irlannin asemaa osana Britannian sisämarkkinoita.

Puolue myös varoitti pahaenteisesti, että tilanne vaikuttaa myös Irlannin pohjois- ja eteläosan välisiin suhteisiin.

Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan tavoite kaataa Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja on täysin epärealistinen, koska sekä Britannialla että EU:lla on laillinen velvoite noudattaa kansainvälistä sopimusta.

Tarkastukset satamissa keskeytettiin turvallisuussyistä

Jo pidempään kytenyt tyytymättömyys nousi julkisuuteen aiemmin tällä viikolla, kun kahdessa pohjoisirlantilaisessa satamassa työskennelleet EU-tarkastajat joutuivat jäämään pois töistä turvallisuushuolien takia.

Huolta aiheuttivat muun muassa graffitit, joissa tarkastajia kuvattiin "kohteiksi". Poliisin mukaan myös tarkastajien autojen rekisterinumeroita oli kirjattu muistiin.

Pohjois-Irlannin poliisin mukaan pelottelun taustalla eivät kuitenkaan ole puolisotilaalliset järjestöt vaan yksittäiset tyytymättömät henkilöt tai pienet ryhmät.

Pohjois-Irlannin aluehallinnon ja Britannian hallituksen ministerien sekä EU-komission on määrä keskustella kiistoista vielä tänään tiistaina. Kaikki osapuolet ovat tuominneet tarkastajien uhkailun.

Britannia pyytää siirtymäaikaa

Britannia on syyttänyt EU:n kärjistäneen tilannetta, kun se viime perjantaina teki ehdotuksen rajoittaa koronarokotteiden vientiä EU:n alueelta Pohjois-Irlantiin aluetta koskevan pöytäkirjan mahdollistamalla tavalla.

Britannian hallituksen jäsen Michael Gove on lähettänyt EU:n komission varapuheenjohtajalle Maroš Šefcovičille kirjeen, jossa hän pyytää lisää siirtymäaikaa satamatarkastusten täydelle toimeenpanolle.

Vaikka tarkastukset ovat jo nyt nostattaneet voimakkaita reaktioita, ne eivät ole vielä täysipainoisesti käynnissä, sillä voimassa on yhä siirtymäkausi niiden käyttöönotossa. Tietyillä toimialoilla siirtymäkausi päättyy maaliskuun lopussa.

Gove ja Šefcovič keskustelevat asiasta huomenna torstaina.

.
.