1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapandemia

Tornion verotoimistossa on ehkä altistuttu koronalle tiistaina – Länsi-Pohjassa viisi uutta tartuntaa keskiviikkona

Länsi-Pohjan koronaepidemia on lähellä leviämisvaihetta.

Koronaepidemia jatkuu Länsi-Pohjassa, koska uusia tapauksia tulee paljon erityisesti Ruotsista. Kuva: Yle/Linda Söderlund

Tornion verotoimistossa tiistaina asioineet tai työskennelleet ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle. Heitä kehotetaan tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi testiin. Mahdollinen altistuminen on tapahtunut aamupäivällä kello 9.00–10.30.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan kiihtymisvaihe jatkuu ja epidemia on leviämisvaiheen lähellä.

– Tilanne on hieman pahenemassa. Oireettomien testaus rajalla nostaa lukuja, joten kokonaisuus muuttuu senkin takia, kuvaa tilannetta johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Leviämisvaiheen kriteerit eivät kuitenkaan täyty, koska sairaalahoidon kuormitus on vielä kohtalaisella tasolla ja tartunnanjäljitys toimii tehokkaasti.

– Olemme olleet kolme kuukautta vaikeassa tilanteessa joulukuun alun lyhyttä rauhoittumista lukuun ottamatta. Käytössä ovat lähes kaikki leviämisvaiheen rajoitukset, mutta epidemia jatkuu, koska tapauksia tulee niin paljon ulkopuolelta, erityisesti Ruotsista, Taskila sanoo.

Länsi-Pohjassa todettiin keskiviikkona viisi uutta tartuntaa.

Rovaniemellä yksi, Sallan tapaus ehkä väärä hälytys

Muualla Lapissa uusia tartuntoja on yksi, se on Rovaniemellä.

Rovaniemen tartunta on todettu karanteenissa olevalla henkilöllä ja tapaus liittyy aiempaan ketjuun paikkakunnalla.

Sallan kunta kertoi tiistaina yhdestä uudesta koronavirustartunnasta.

– Tartunta todettiin pika-antigeenitestillä, mutta näytteestä otettu PCR-testi oli negatiivinen, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Sallan näyte tutkitaan vielä kerran ja lopullinen vastaus siitä saadaan torstaina.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.