1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tanska

Tanska ottaa käyttöön koronapassin jo ennen kesää: "Tästä tulee kakkospassi"

Monet tanskalaiset pelkäävät, että koronarokotuksesta kertova passi jakaa heidät kahden kerroksen väkeen.

Grönlantiin pyrkivän Peter Sørensenin matka on pysähtynyt Kastrupin lentokentälle. Hän toivoisi, että koronapassi auttaisi yhteiskunnan avaamisessa. Kuva: Malin Palm

KÖÖPENHAMINA/ODENSE On ihailtava Peter Sørensenin kärsivällisyyttä. Hän on istunut koko päivän lähes tyhjässä Kastrupin lentokenttäterminaalissa. Hänen aamulentonsa kotiin Grönlantiin peruttiin eikä vieläkään ole tullut tietoa, milloin saarelle seuraavan kerran lennetään.

Muuntautuneen ja herkemmin leviävän koronaviruksen takia on lentoreitti Tanskan ja Grönlannin välillä suljettu, mutta saarelle palaaville asukkaille on järjestetty kotiutuslentoja.

– En tiedä pääsenkö matkaan huomenna, viikonloppuna vai milloin. Uusi koronatesti täytynee ottaa, koska nykyinen voi mennä jo vanhaksi. Tämä on kolmas viikko, kun yritän päästä kotiin, kertoi Sørensen Ylelle tammikuun lopulla.

Kastrupin lentoasemalla oli näin tyhjää tammikuun lopulla. Kuva: Malin Palm

Grönlannissa on ollut vain kolmisenkymmentä todennettua koronatapausta. Testaukset ja karanteenit odottavat palaajia.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, tanskalaisilla matkustajilla on jo alkukesästä helpommat ajat edessä.

Tanska on päättänyt ottaa käyttöön koronapassin.

Passiin tulee tiedot siitä, onko henkilö saanut koronavirusrokotteen tai onko hänen elimistössään viruksen vasta-ainetta aiemman tartunnan jäljiltä.

Maan hallitus ja elinkeinoelämä kertoivat tänään keskiviikkona, että työ kännistyy nyt sopivan digitaalisen ratkaisun löytämiseksi. Passia on tarkoitus näyttää kännykästä.

Michael Svane näyttää kännykästään mallia, millainen Tanskan rokotuspassista voisi tulla. Kuva: Malin Palm

Työn lasketaan vievän 3–4 kuukautta.

Passilla on tarkoitus mahdollistaa maan asteittainen avaaminen, kuten matkustaminen, liikematkat tai kulttuuri- ja urheilutapahtumiin osallistuminen.

Vielä ei osata sanoa tarkkaa päivämäärää, koska passi otetaan käyttöön tai esimerkiksi festivaalia, jossa sitä käytetään.

– Tästä tulee kakkospassi, sanoi ministeri Morten Bødskov tänään.

Kööpenhaminan keskustassa kahvilaa pitävä Son Li toivoo, että koronapassista tulee käyttäjille maksuton. – Silloin sillä on oikeasti merkitystä laajan turismin kannalta, mitä me alalla tarvitsemme, hän pohtii. Kuva: Malin Palm

Teknisen ratkaisun lisäksi Tanskassa tullaan nyt keskustelemaan myös passin käytön tavoista ja periaatteista. Yksi eniten keskustelua herättäneistä kysymyksistä on se, jakaako passi ihmiset kahden kerroksen väkeen.

Tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa muun muassa kysyttiin, onko oikein, että ravintolan ovella tarkastetaan rokotuspassit ja päästetään sisään henkilö, jolla on ollut mahdollisuus ottaa rokote ja jätetään ulkopuolelle henkilö, joka ei ole voinut ottaa rokotetta esimerkiksi terveysyistä.

Palautetta on tullut paljon myös Tanskan elinkeinoelämän työnantajajärjestöön, joka on ajanut rokotuspassia voimakkaasti.

Ihmiset ovat reagoineet siihen, että heidät jaetaan kahteen eri ryhmään.

– Järkevintä olisi ottaa mukaan myös tieto koronatestituloksesta, sanoo työnantajajärjestön kuljetusalan johtaja Michael Svane Ylelle.

– Silloin siitä ei tule toisia poissulkevaa. Kaikkien on kuitenkin mahdollista ottaa testi, hän sanoo.

– Ei riitä, että meillä on Tanskassa rokotuspassi, tarvitsemme sellaisen koko maailmaan, sanoo Michael Svane Tanskan elinkeinoelämän keskusjärjestöstä. Kuva: Malin Palm

Svane näyttää, miten passi voisi käytännössä toimia. Hän kirjautuu omilla tunnuksillaan terveystietojärjestelmään ja näyttää sieltä viimeisimpiä koronatestituloksia.

Tavoitteena on, että rokotuspassi on klikattavissa auki yhtä helposti.

Tanskan hallitus korostaa, että edellytys rokotuspassin käyttöönottoon on se, että maassa on hyvä tartuntatilanne. Rokotuspassia pidetään kuitenkin lisäkeinona, jolla maa saadaan avattua mahdollisimman nopeasti tartuntatilanteen salliessa.

Kööpenhaminassa muistutetaan asukkaita pitämään turvavälit. Kuva: Malin Palm

Tanskassa on eletty joulukuusta lähtien poikkeusoloissa.

Vaikka tartuntojen määrät ovat selvästi laskeneet, ei yhteiskuntaa ole pystytty vielä laajasti avaamaan maassa leviävän virusmuunnoksen takia. Hyvin alkaneet rokotukset kärsivät rokotepulasta.

Maan kolmanneksi suurimman kaupungin Odensen kaduilla on tyhjää.

Kaikki muut kaupat paitsi elintarvikeliikkeet ja apteekit on suljettu. Auki on jokunen kahvila, joista mukaan voi ostaa syötävää ja juotavaa.

Parikymppinen David Jensen kulkee pää kyyryssä kovassa tuulessa kävelykadulla. Hän käyttää kasvomaskia.

Viime viikot ovat ottaneet koville. Jensen on ollut paljon kotona ja aika on käynyt pitkäksi.

– Kaipaan eniten matkustamista ja mahdollisuutta urheilla.

– Tai jos pääsisi vaikka syömään ravintolaan, sekin olisi hienoa, hän huikkaa.

Tanskassa on voimassa kovat koronarajoitukset. Maan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa oli tyhjää tammikuun lopulla. Kuva: Malin Palm

EU-maat keskustelivat tammikuun lopulla rokotustodistuksista.

Keskustelun tuloksista kerrotaan Ylelle, että rokotustodistuksia halutaan kehittää ensisijaisesti terveyskäyttöön, mutta mahdollisuutta käyttää todistuksia muissakin tarkoituksissa harkitaan.

Tanskan hallitus kertoi käyvänsä tiivistä keskustelua myös EU:n kanssa ja uskoo oman passinsa voivan toimivan mallina myös muille maille.

Pohjoismaista Islanti on jo ottanut käyttöön rokotustodistukset matkustuksen helpottamiseksi.

Lue lisää:

Yle seurasi rokotuksia Tanskassa paikan päällä – “Suurin syy onnistumiseen on hyvä yhteistyö”, sanovat rokotustyötä tekevät

Näin Eurooppa yrittää tukahduttaa koronaepidemian – testejä rajoilla ja tiukennuksia maahantulosääntöihin