Hyppää sisältöön

Ylen vieraskieliset koronauutiset ehdolla Suuren Journalistipalkinnon saajaksi – katso ehdokkaiden julkistus täältä

Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus.

Ujuni Ahmed. Koronauutiset.
3-vuotiaana Suomeen Somaliasta muuttanut Ujuni Ahmed uskoo, että uutisankkurina hän voi olla roolimalli nuorille somalitytöille. Katso palkintoehdokkaiden julkistus kuvaa klikkaamalla.

Ehdolla Suuren Journalistipalkinnon saajaksi Vuoden journalistinen teko -sarjassa on Ylen erityisprojekti covid-19.

Kaksitoista palkintoehdokasta julkaistiin suorassa lähetyksessä Yle Areenassa tiistaina.

Kilpailusarjoja ovat Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalistinen pomo ja Vuoden journalisti. Jutun lopussa kaikki palkintoehdokkaat.

Uutisia somaliksi, arabiaksi, kurdiksi ja persiaksi

Ylen koronauutisointia on viime vuoden maaliskuusta lähtien voinut seurata arabiaksi, kurdiksi, persiaksi ja somaliksi.

Somaliassa syntynyt Ujuni Ahmed on ollut alusta asti erityisprojektin kantava voima.

– Kun hallitus alkoi uutisoida COVID-19-tartunnoista keväällä, huomasin, että tieto ei välity kaikille.

– Suomen kieltä osaamattomien tarpeet olisi pitänyt huomioida paremmin, koska kyse on ihmisten terveydestä, hän pohtii.

Kun koronatartuntoja tuli lisää, Ahmedin huoli kasvoi. Hän kertoo, että tiedon tarve oli suuri ja samanaikaisesti liikkeellä oli väärää tietoa ja huhupuheita.

33-vuotias Ujuni Ahmed otti yhteyttä Yleen ja ehdotti, että myös vieraskieliset saisivat koronaan liittyvää tietoa omalla kielellään.

Ehdotukseen tartuttiin nopeasti. Vieraskieliset koronauutiset toteutettiin Ylessä muutamassa päivässä. Ensimmäinen lähetys oli maaliskuun 20. päivä.

Siitä lähtien Ahmed on lukenut uutisia somaliksi ja hänen kollegansa arabiaksi, kurdiksi ja persiaksi.

Uutiset käännetään somaliksi, arabiaksi, persiaksi ja kurdiksi suomenkielisistä koronauutisista. Uutisstudiossa Wali Hashi ja Ujuni Ahmed. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Ujuni Ahmed on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti, joka on työskennellyt naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Hänellä ei aikaisemmin ollut kokemusta uutistyöstä.

– Se on ollut opettavainen kokemus. Koronaan liittyy paljon sanoja, jotka ovat minulle uusia tai niille ei ole edes somalin kielen vastinetta. Terminologia on vaikeaa.

Ahmed kehuu taitavien kääntäjien apua. Lähetyksen uutiset käännetään neljälle kielelle suomenkielisistä koronauutisista. Lisäksi ohjelmassa haastatellaan terveysalan ammattilaisia. Katsojat saavat tietoa esimerkiksi koronarajoituksista ja -rokotuksista sekä maskin käytöstä.

Uutiset lähetetään kahdesti viikossa tiistaisin ja perjantaisin. Voit katsoa ne Yle Areenasta täältä.

Ohjelmaa kiitetään luotettavan tiedon jakamisesta

Ohjelmasta on tullut hyvää palautetta kaikkien kieliryhmien edustajilta.

– Vanhemmat somalirouvat ovat pysäyttäneet kadulla ja kiittäneet, kun saavat luotettavaa tietoa koronasta somalin kielellä.

Ujuni Ahmed uskoo, että hän sekä muut uutisankkurit ovat nuorille tytöille tärkeitä roolimalleja.

– Kun nuoret näkevät uutisissa henkilön samasta kulttuuritaustasta kuin he itse ovat, se rohkaisee heitä hakeutumaan toimittajiksi.

Hänestä Suuren Journalistipalkinnon ehdokkuus on osoitus siitä, että vähemmistöryhmät otetaan Suomessa entistä paremmin huomioon.

– Se voimaannuttaa, kun pystyy myös itse vaikuttamaan, Ahmed sanoo.

–Suomen kurdiyhteisö iloitsee, kun saa tietoa koronasta omalla kielellään, kertoo kurdiksi uutisia lukeva Sarah Peltonen. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Palkinnot myös vuoden pomolle ja journalistille

Suomalaiset saivat ehdottaa Suuren Journalistipalkinnon saajia viime vuoden loppuun saakka. Journalismin ammattilaisista koostuva palkintolautakunta valitsi niiden perusteella neljään palkintosarjaan kolme voittajaehdokasta.

Ehdokkaat:

1. Vuoden journalisti: Seija Vaaherkumpu, toimittaja, Yle; Anna-Lena Laurén, kirjeenvaihtaja, HBL, DN; Annamari Sipilä, toimittaja HS.

2. Vuoden juttu: Heikki Aittokoski, Mies Mechelininkadulla; Henrik Kärkkäinen, Vastaamo-jutut; Karoliina Paananen ja Jarno Liski, Kallista konsultointia.

3. Vuoden journalistinen teko: Erityisprojekti covid-19, Yle; Susanna Reinboth, HS; Terhi Pirilä-Porvali, Ilmajoki-lehti.

4. Vuoden pomo: Aino Heikkonen, Etelä-Saimaa; Anne Juvonen, Kauppalehti; Eeva Lehtimäki, MTV

Suuri Journalistipalkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Se on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus.

Palkinnolla halutaan tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassa.

Kilpailun järjestäminen on nykyisin vuorovuosin MTV:n, Sanoman ja Yleisradion vastuulla. Tänä vuonna kilpailusta vastaa Yle.

Voittajat julkistetaan suorassa lähetyksessä keskiviikkona 10.3.2021 kello 19 Yle TV1:llä ja Yle Areenassa. Gaalaa juontavat Matti Rönkä ja Piia Pasanen.

– Erikoinen vuosi takana, vankalle ja luotettavalle journalismille on tilausta ja klassiselle uutistyölle tarvetta. Ehdokkaiden joukossa on tuttuja kokeneita journalisteja ja paljon naisia, juontajakaksikko toteaa.

Lue myös: Suuri Journalistipalkinto: Yleisradion toimittaja Antti Kuronen on Vuoden journalisti

Yle lisää koronatietoutta arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja persiaksi

Mikä uutinen sinua säväytti tänä vuonna? Voit keskustella asiasta klo 23 10.2. asti.