1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

"Vankilassa Navalnyista voi tulla Venäjän Nelson Mandela" – Suomen nuoret venäjänkieliset kyllästyivät Putinin komentoon

Nuorten demokratiaverkoston laajuus sai Tehtaankadun mielenosoituksen järjestäjätkin yllättymään.

Aleksei Navalnyi
Venäjän historian opiskelija Pavel Petrov.
Venäjän historian opiskelija Pavel Petrov.Jorge Gonzalez / Yle

Venäläiset nuoret ovat saaneet tarpeekseen itsevallasta. Venäjällä mielenosoitukset ovat jatkuneet tammikuun lopulta. Suomessa venäjänkieliset nuoret ovat liittyneet mukaan protestointiin.

Kaksi viikkoa sitten, kun tuhannet mielenosoittajat ja mellakkajoukot ottivat yhteen Pietarissa ja Moskovassa, kokoontui pienempi joukko Helsingin Tehtaankadulle.

Yksi tapahtuman järjestäjistä oli 28-vuotias Pavel Petrov, historian opiskelija ja tutkimusapulainen Helsingin yliopistossa.

– Kun kokosimme verkostoa ilmeni, että kriittisesti suhtautuvia venäjänkielisiä nuoria on enemmän kuin odotinkaan, kertoo Petrov Ylen puhelinhaastattelussa. Kostamuksesta Venäjän Karjalasta kotoisin oleva Petrov on kuntavaaleissa RKP:n ehdokkaana.

mielenosoitus navalny
Koronamääräysten vuoksi mielenosoitukseen Tehtaankadulla 23.1.2021 osallistui kerralla vain kymmenen ihmistä. Kaikkiaan osanottajia kertyi järjestäjien mukaan satoja.Lioubov Shalygina / Yle

Koronarajoitusten vuoksi samalla kertaa sai olla koolla vain kymmenen ihmistä, ja mielenosoittajat vaihtoivat vuoroa. Kolmen tunnin aikana paikalla kävi Petrovin arvion mukaan useita satoja venäjänkielisiä kertomassa, mitä mieltä he ovat oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelusta.

Paikalla oli pääasiassa nuoria, mutta myös runsaasti keski-ikäisiä ihmisiä, usein perheineen, Petrov kertoo.

24-vuotias opiskelija Yuri Birjulin oli hänkin Venäjän suurlähetystön edustalla. Suomessa syntyneen Birjulinin vanhemmat ovat Pietarista. Myös hän on kuntavaaliehdokkaana, vihreiden listoilla.

"Tätä vääryyttä vastustetaan"

– Olen seurannut Venäjän tapahtumia surullisella mielellä. Tuntuu, että joka vuosi ihmisoikeudet menevät huonompaan suuntaan, sanoo Birjulin Ylen puhelinhaastattelussa.

Birjulin kertoo, että hänen Venäjällä yliopistoissa opiskelevia kavereitaan kuohuttaa poliisiväkivalta ja Navalnyin saama tuomio.

Yuri Birjulin.
Opiskelija Yuri Birjulin.Sasha Silvala / Yle

– Tätä vääryyttä vastustetaan. Kyse ei ole vain Navalnyista, sanoo Birjulin.

– Koulutetut nuoret tukevat protestiliikettä. Minusta tuntuu, että venäläisten suhtautuminen viimeaikaisiin tapahtumiin on pitkälti sukupolvikysymys, arvioi hän.

Kreml ei näytä enää piittaavan siitä, miten mellakkapoliisien toimiin ulkomailla suhtaudutaan. Mutta kovista otteista huolimatta mielenosoitukset ovat jatkuneet.

"Yhä useammat kyllästyneet nykymenoon"

– Protestien laajuus kertoo siitä, että Venäjällä on yhä enemmän ihmisiä, jotka ovat kyllästyneet maan nykymenoon, sanoo Birjulin.

Ihmisillä menee taloudellisesti huonosti ja samaan aikaan vapauksia on yhä vähemmän. Myös Pavel Petrov muistuttaa, että Navalnyi on vain osa käynnissä olevaa liikehdintää.

– Kyse ei ole vain Navalnyista, mutta hän on muodostunut poliittisen tilanteen symboliksi.

Birjulinin mukaan moni koki vuosituhannen alussa Putinin ensimmäisen kauden suotuisaksi. Mutta nyt maan kehitys on taantunut ja suhteet länteen jäissä.

mielenosoitus navalnyi
Venäjänkielisten nuorten mielenosoituksessa vaadittiin vapautta Aleksei Navalnyille.Lioubov Shalygina / Yle

– Iso osa venäläisistä ei tästä huolimatta halua muutosta, eivätkä nuoristakaan kaikki ole Navalnyin takana, muistuttaa Birjulin.

Hän sanoo kuitenkin tavallaan ymmärtävänsä myös heitä: Venäjän historiassa radikaalit muutokset ovat aina olleet kipeitä ja vaikeita.

Kremlin arvioidaan kavahtavan erityisesti niin sanottuja värivallankumouksia. Niistä selkein esimerkki on Ukraina, jossa valta on vaihtunut myrskyisästi Kiovan Maidanin mielenosoitusten kautta.

Viime kesästä lähtien Valko-Venäjän protestiliike – joka on jatkunut rajuista poliisitoimista huolimatta – on tuonut esimerkin muutoksen mahdollisuudesta yhä lähemmäs Venäjää.

"Myrkytys on räikein esimerkki"

Palatessaan pelottomasti Venäjälle murhayrityksen jälkeen Aleksei Navalnyi kiinnitti muutosta toivovien venäläisten katseet itseensä. Hänen välitön pidätyksensä ja työleirituomio voimistivat tyrmistystä.

– Navalnyin myrkytys on varmasti räikein esimerkki siitä, miten surkealle tolalle asiat ovat päässeet, sanoo Birjulin.

Birjulin sanoo olevansa itse vahvasti Navalnyin linjoilla. Hän toivoisi, että Venäjä olisi vakaa, vauras ja tasapainoinen maa.

– Minusta Navalnyi teki hyvän vedon ottaessaan korruption vastustamisen kärkiasiaksi. Korruptiota on Venäjällä kaikkialla, se koskee monia ja ihmiset ovat kyllästyneitä siihen.

mielenosoitus navalnyi
Mielenosoituksessa kannettiin myös alushousuja, joista on tullut Navalnyin myrkytysyrityksen symboli. Lioubov Shalygina / Yle

Pavel Petrovin mukaan Venäjän vallanpitäjät eivät pidä siitä, että heidän suunnitelmiaan häiritään.

– Siksi mielenosoituksiin vastataan väkivaltaisesti – ja tämä voi olla vasta alkua. Nyt on jo alettu entisestään kaventaa jäljellä olevan itsenäisen median toimintaedellytyksiä. Voi olla, että moni tähän asti turvassa ollut saattaa joutua Navalnyin tavoin vankilaan.

Birjulin kastoo, että vankeus voi jopa vahvistaa opposition keulahahmon asemaa.

– Kenties Navalnyista tulee Venäjän oma Nelson Mandela, Etelä-Afrikan vapautuksen sankari, vertaa Birjulin.

Hän uskoo, että Navalnyin vangitseminen on ollut se askel, jota Venäjän hallinto on selvästi halunnut välttää.

Birjulin arvioi, että protestiliike pärjää kyllä, vaikka Navalnyi on telkien takana.

– Uusia johtohahmoja voi ilmaantua hieman samalla tavalla kuin Valko-Venäjällä. On mahdollista, että esimerkiksi Navalnyin vaimo Julia Navalnaja nousee liikkeen keulaan.

"Pelko on Venäjällä aina läsnä"

Petrov ennakoi kuitenkin, että ihmisten tarkkailu ja seuraaminen tulee Venäjällä lisääntymään. Erilaisia tunnistusjärjestelmiä on jo käytössä.

mielenosoitus navalnyj
Mielenilmaukset Tehtaankadulla ovat sujuneet rauhallisesti. Lioubov Shalygina / Yle

– Voi käydä vaikkapa niin, että epäluotettaviksi luokitellut poliitikot ja aktivistit otetaan kiinni jo ennen mielenosoitusta. Jo nyt koettiin yllätyksiä, kun ihmisiä pidätettiin, kun he olivat vasta lähdössä kokoontumiseen, kertoo Petrov.

Pelko on ollut Venäjällä läsnä aina, muistuttaa Pavel Petrov mutta sanoo, että mielenosoitusten jatkuminen olisi nyt tärkeää ja loisi näköalaa, vaikka ei toisikaan välittömästi muutosta.

Hän myös korostaa, että pidemmällä aikavälillä jopa tärkeämpää on kansalaisten poliittinen järjestäytyminen. Poliittinen toimintakyky ei saa olla liian riippuvainen yksittäisistä henkilöistä, sillä he voivat joutua vankilaan kuten Navalnyi.

Myös Suomen venäjänkieliset nuoret ovat aktiivisia. Viime tiistaina Aleksei Navalnyille luettu vankeustuomio sai Venäjällä mielenosoittajat liikkeelle. Samana päivänä muistutti jälleen mielenilmaus Tehtaankadulla Venäjän suurlähetystöä siitä, että kaikki eivät tapahtunutta hyväksy.

Lue lisää:

Aleksei Navalnyi olisi presidenttinä populisti – kävimme läpi, miten hän voisi nousta Venäjän johtoon

Poliisi käytti kovia otteita Venäjällä: Yli 1400 Navalnyin kannattajaa pidätettiin – lue tästä kooste eilisen ja yön tapahtumista

Helsingin Navalnyi-mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti – katso video