1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapandemia

Ruotsin testipakko hiljentää länsirajan, mutta voi auttaa Tornion koronatilannetta – johtava lääkäri: "Kotona pysyminen tuntuu olevan liian haastavaa"

Ruotsi edellyttää maahan tulijoilta enintään 48 tuntia vanhaa negatiivista koronatestitulosta.

Suomalaiset ovat tähän asti päässeet Ruotsin puolelle esteettä, mutta tilanne on muuttumassa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Ruotsin päätös maahan tulevien ulkomaalaisten pakollisesta koronatestauksesta saa Suomen länsirajalla ymmärrystä ja kannatusta. Ruotsin hallitus on päättänyt, että maahan matkustavilta vaaditaan lauantaista lähtien enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronavirustesti.

Ruotsin terveysvirasto esitti testausta, jotta virusmuunnoksen tulo maahan voidaan estää tai ainakin hidastaa. Testauspakko koskee myös Suomen kansalaisia, mikä voi tuoda helpotusta Tornion koronatilanteeseen, arvelee Tornion vt. johtava lääkäri Jukka Ronkainen.

– Voi olla, ettei Tornion koronatilanteen ratkaisemiseen ole muuta mahdollisuutta kuin laittaa raja vähäksi aikaa kiinni ja sallia vain välttämätön liikkuminen, Ronkainen miettii.

Lue lisää: Pääministeri Löfven: Ruotsi vaatii muiden maiden kansalaisilta negatiivisen koronatestituloksen

Tornion vt. johtava lääkäri Jukka Ronkainen on huomannut, että suositukset eivät ole estäneet koronatilanteen heikentymistä länsirajalla. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Hän pitää koronan kannalta ongelmallisina vapaa-ajan tapaamisia, joissa on mukana ihmisiä Suomen ja Ruotsin puolella. Torniossa koronan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä noin 130.

Naapurikaupungissa Haaparannalla ilmaantuvuusluku on kymmenkertainen Tornioon verrattuna.

– Kotona pysyminen tuntuu olevan liian haastavaa, pohtii Ronkainen.

Suurin osa Torniossa todetuista tartuntaketjuista kulkee rajan ylitse Ruotsiin. Tornion tartunnoista noin 20 prosenttia on todettu ruotsalaisilla.

Viimeisimmissä tartuntaketjuissa on mukana ollut Haaparannalla esimerkiksi vanhustenhuollossa työskenteleviä ihmisiä. Näistä on Suomen puolella tullut pitkiä altistusketjuja.

Korona on tehnyt varovaiseksi

Länsirajalla valtakunnan rajan yli kulkeminen on normaalioloissa osa arkielämää, sillä perheet asuvat molemmin puolin rajaa, moni työskentelee naapurimaassa ja harrastuspaikatkin voivat löytyä toisesta maasta.

Torniolaiselle Jaakko Heikkilälle käynnit Ruotsin puolella ovat edelleen osa arkea, sillä hänen tyttärensä Mimmi käy kielikoulua Haaparannalla. Korona-aika on Heikkilän mukaan vaikuttanut omaan ajatteluun ja käyttäytymiseen.

– Oma, sisäinen varovaisuus on kasvanut. Kun tytön olen kouluun vienyt tai koulusta hakenut, niin en ole reissulla poikennut mihinkään.

Ruotsin rajatiukennukset saavat Heikkilältä ymmärrystä. Toisaalta moni asia mietityttää – kuten se, kuinka usein koronatestissä on tarpeen käydä.

Ruotsalaiset ovat käyneet Suomen puolella koronatesteissä, sillä Ruotsissa testitulosta joutuu odottamaan pidempään.. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Suomen puolella viime viikolla käyttöön otetut massatestaukset eivät ole Heikkilän mukaan suuresti vaikuttaneet. Koronatesteissä käyntejä on kerran viikossa. Mikäli Ruotsi tiukentaa rajamääräyksiään, Heikkilä uskoo naapurin puolella käyntien vähenevän lähiaikoina.

– Ehkä tytär jatkossa kulkee koulumatkat yhteiskuljetuksella. Elämää on vaan sovitettava uusiin määräyksiin.

Hän uskoo myös, että tornionlaaksolaisten ihmisten yhteisö selviää yli haasteellisen ja paikallisen elämänmuodon särkeneen korona-ajan.

Rajaliikenne vähentynyt murto-osaan

Tornion kohdalla rajaliikennettä on tällä hetkellä vain murto-osa koronaa edeltävältä ajalta, jolloin raja ylitettiin vuosittain noin 14 miljoonaa kertaa eli 38 000 kertaa vuorokaudessa.

Suomi tiukensi viime viikolla rajan ylitystä koskevia määräyksiä, mikä on entisestään vähentänyt rajaliikennettä. Viikonloppuna rajan ylitse kulki nelisentuhatta ihmistä.

Ruotsin testipakko todennäköisesti vähentää suomalaisten liikkumista entisestään.

– Moni suomalainen jättäisi Ruotsin-reissun tekemättä, arvioi koordinaattori Päivi Koivupalo Pohjoiskalotin rajaneuvonnasta.

Länsirajalla rajoitukset ovat tähän iskeneet erityisesti niihin Suomen puolella työskenteleviin Ruotsin kansalaisiin, joiden tehtävä ei oikeuta pääsyä Suomeen..

Päivi Koivupalo toivoo, että rajan tiukennuksista aiheutuviin ansiomenetyksiin löytyisi korvausjärjestelmä.. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Koivupalon mukaan tiedossa ei ole, kuka korvaa heidän ansiomenetyksensä.

– Asiasta on kerrottu jo keväällä pohjoismaisella tasolla, mutta vielä ei korvausjärjestelmää ole olemassa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella torstaihin kello 23 saakka.

Lue myös:

Rajavartiolaitos: Käännytyspäätöksiä ei ole tehty, kaikki palaavat vapaaehtoisesti – Lapin rajoille pysäytetään parikymmentä tulijaa päivittäin

Hallituksen koronarajoitukset: pohjoisessa elämä vaikeutuu, etelän rakennustyömaat eivät pysähdy