1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Yhdysvallat ja Venäjä jatkoivat ydinaseiden rajoitussopimustaan viidellä vuodella

Presidentti Trumpin kaudella sopimus oli lähellä purkautua.

Ydinaseet
Venäjän ilmavoimien Tupolev Tu-160 strateginen pommikone
Venäjän ilmavoimien Tupolev Tu-160 strateginen pommikone Moskovan yllä 24.6. 2020.Vladimir Astapkovich / EPA

Yhdysvallat ja Venäjä ovat vaihtaneet diplomaattiset asiakirjat, jotka vahvistavat maiden jatkavan niinsanotun New Start -ydinasesopimuksen voimassaoloaikaa viidellä vuodella.

Sopimus pysyy siis voimassa 3. helmikuuta 2026 saakka. Ilman pidennystä sopimus olisi rauennut ylihuomenna.

Sopimuksen mukaan maat sitoutuvat rajoittamaan strategisten ydinkärkiensä määrän 1 550:een. Sopimuksen sisältöä ei muutettu.

– Presidentti [Joe] Biden on luvannut pitää Yhdysvallat turvassa ydinuhilta palauttamalla Yhdysvaltain johtoaseman asevalvonnassa ja ydinaseiden leviämisen estämisessä. Tänään Yhdysvallat otti ensi askeleen tämän lupauksen lunastamisessa pidentämällä New Start -sopimuksen voimassaoloaikaa Venäjän federaation kanssa viidellä vuodella, totesi ulkoministeri Antony Blinken tiedotteessaan.

– New Start -sopimuksen jatkaminen varmistaa, että meillä on todennettavat rajat Venäjän mannertenvälisille ydinaseille (ICBM), sukellusveneistä ammuttaville ydinaseille (SLBM) ja raskaille pommikoneille, jatkoi Blinken tiedotteessaan.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump oli tyytymätön sopimukseen ja sanoi sen suosivan Venäjää. Maat kuitenkin kävivät neuvotteluja sen jatkamisesta. Neuvotteluja käytiin myös Helsingissä.

Mistä Helsingin ydinasekokouksessa on kysymys –Asiantuntija: Jos tämä epäonnistuu, suurvaltojen on vaikea aloittaa neuvotteluja uudestaan, koska mitään ei ole jäljellä

Yhdysvallat halusi uudistaa sopimusta ja saada Kiinan sen piiriin. Neuvottelut eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Joe Bidenin noustua presidentiksi tämän vuoden tammikuussa hän otti välittömästi ydinasesopimuksen yhdeksi aiheeksi keskustellessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa 26. tammikuuta. Johtajat päättivät heti pidentää sopimusaikaa.

Yhdysvallat ja Venäjä jatkavat ydinaseita rajaavaa Start-sopimusta – Presidentit kävivät ensi puhelinkeskustelun Bidenin valtaannousun jälkeen

Lähteet: AFP, Reuters, Tass