1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. harrastukset

16-vuotias Veeti Ala-Turkia ei pääse pelaamaan jalkapalloa, koska nuorten harrastukset kiellettiin: "Ulos ei näillä talvikeleillä viitsi lähteä potkimaan"

Esimerkiksi Kymenlaaksossa yli 15-vuotiaiden harrastustoiminta on tällä hetkellä kielletty.

harrastukset
Lapsia pelaa jalkapalloa.
Yli 15-vuotiaat kymenlaaksolaisnuoret eivät ole päässeet pelaamaan jalkapalloa yhdessä kuukausiin. Kuvituskuva.Jari Kovalainen / Yle

16-vuotias Veeti Ala-Turkia pelaa jalkapalloa harrastemielessä Inkeroisten Purhassa Kouvolassa. Treeneihin Ala-Turkia pääsi viimeksi monta kuukautta sitten.

– Varmaan lähemmäs neljä kuukautta ollaan oltu kohta tekemättä mitään ohjattuja treenejä. Onhan se vähän ikävää, mutta kai se on pakko olla niin kuin sanotaan. Kyllä se vähän harmittaa ettei pääse treenaamaan minnekään. Ulos ei oikein tällaisilla talvikeleillä viitsi lähteä potkimaan palloa, Ala-Turkia sanoo.

Lue lisää: 15-vuotiaat pojat perustivat oman jalkapallojoukkueen, jotta kaikki saavat pelata: "Hyvä ettei katto noussut ilosta ilmaan"

Monen lapsen ja nuoren arki on mullistunut korona-aikana, kun tutut harrastukset on jouduttu rajoitusten vuoksi keskeyttämään.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa yli 15-vuotiaiden harrastustoiminta on tällä hetkellä kielletty. Sitä nuorempienkin harrastuksissa saa olla paikalla enintään kymmenen ihmistä kerrallaan.

Rajoituksiin toivotaan tarkennuksia

Kymenlaaksossa nuorten tauolla olevat harrastukset herättävät huolta.

Useat urheiluseurat sekä laaja joukko erilaisia järjestöjä ja kulttuurialan toimijoita ovat vedonneet päättäjiin harrastusten mahdollistamisen puolesta. Vetoomus on toimitettu Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmille ja aville sekä tiedoksi maakunnan kansanedustajille.

Vetoomuksen allekirjoittajat toivovat, että rajoituksia voisi kohtuullistaa ja tarkentaa, eivätkä samat ohjeet koskisi pienissä sisätiloissa ja ulkona harrastamista. Tarkoituksena on turvata lasten ja nuorten harjoittelu edes jollain tasolla.

– Ymmärrämme, että viranomaisiin ja terveydenhuoltoon kohdistuu painetta eikä rajoituksia pystytä laatimaan pilkuntarkasti. Meidän näkökulmastamme ei kuitenkaan ole mitään järkeä, että samat rajoitukset koskevat ulkotiloja ja pieniä painisaleja, Kymenlaakson Liikunta ry:n toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen sanoo.

Vetoajat ovat huolissaan koronarajoitusten vaikutuksista lasten ja nuorten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Monelle lapselle ja nuorelle oman harrastusryhmän toiminnot tutussa kaveriporukassa säännöllisesti ovat viikon kohokohta ja merkittävä hyvinvointia lisäävä ja ylläpitävä tekijä.

– Rajoitusten kielteiset vaikutukset kohdistuvat monilta osin erityisesti niihin lapsiin, nuoriin ja perheisiin, jotka ovat jo ennestään olleet heikommassa asemassa. Näistä rajoitteista näkyy jo paljon erilaista henkistä ja fyysistäkin oirehdintaa maakunnassamme, Tommi Lehtinen sanoo.

Marjatta Nissinen , puvustaja vesivärit
Yli 15-vuotiaiden osalta myös esimerkiksi taideharrastukset ovat tällä hetkellä pannassa Kymenlaaksossa. Kuvituskuva.Jaani Lampinen / Yle

Myös Veeti Ala-Turkia toivoisi rajoituksiin höllennyksiä.

– Kyllä niihin jonkinlaisia muutoksia voisi tehdä, esimerkiksi että yli 15-vuotiaatkin pääsisivät treenaamaan pienissä porukoissa. Pääsisi tekemään jonkinlaisia ohjattuja treenejä, eikä tarvitsisi olla koko ajan kotona tai treenata yksin, Ala-Turkia sanoo.

Aivan pian nuoret eivät ole kuitenkaan pääsemässä harrastustensa pariin, sillä esimerkiksi Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti keskiviikkona olla avaamatta harrastustoimintaa yli 15-vuotiaille.

Ryhmä perustelee päätöstään sillä, että nuorten osuus koronatartunnan saaneista on Kymsoten mukaan kasvanut.

Lisää aiheesta: Korona leviää nyt peruskouluissa – yli 15-vuotiaiden harrastukset pysyvät kiinni

Veeti Ala-Turkiaa epätietoisuus treenien jatkumisajankohdasta ei enää hetkauta.

– Ei se oikeastaan aiheuta enää mitään kummempia fiiliksiä, kun samaa on ollut jo monta kuukautta.

Osa saattaa lopettaa harrastamisen

Tommi Lehtisen mukaan liikuntaharrastusten jatkuminen olisi tärkeää lasten ja nuorten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta.

– Kaverit ovat lapsille ja nuorille hyvin tärkeitä. Varsinkin 15–20-vuotiaat, jotka ovat tällä hetkellä etäkoulussa ja harrastukset ovat suljettuina, ovat tällä hetkellä hyvin yksinäisiä. Heillä yksinäisyys alkaa käydä niin sanotusti hermoon, Lehtinen sanoo.

Nuorten harrastustoiminnan puolesta vetoomuksen allekirjoittaneet haluaisivat, että rajoituksia voitaisiin laatia vuorovaikutuksessa viranomaisten kanssa.

– Pyrimme ennen kaikkea sen keskusteluyhteyden avaamiseen, että mitä kaikkea liikunta ja urheilu voi tehdä kokonaistilanteen eteen ja missä voimme toimia paremmin, Lehtinen sanoo.

Tavoitteena on saada nuoret jatkamaan harrastuksiaan korona-ajan ylitse. Vetoomuksen jättäneiden huolena on, että mitä pidemmäksi harrastustauko venyy, sitä useampi nuori lopettaa harrastamisen.

Veeti Ala-Turkialla jalkapalloharrastuksen lopettaminen ei ole käynyt mielessä.

– Minulla ei ole lopettamisaikeita. Pitää vain jaksaa odottaa.

Lue seuraavaksi