1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenneturvallisuuden vaarantaminen

Holtiton käytös tieliikenteessä yleistyi koronavuonna – Keski-Suomessa törkeissä vaarantamisissa 55 prosentin kasvu

Poliisi arvelee, että ilmiötä selittävät tyhjät tiet ja korona-ajan yleinen kuormittavuus.

liikenneturvallisuuden vaarantaminen
Poliisin nopeusvalvonta
Suurin osa törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista on rajuja ylinopeuksia.Kare Lehtonen/Yle

Korona-aika on lisännyt holtitonta käyttäytymistä liikenteessä. Poliisin mukaan törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä oli viime vuonna harvinaisen voimakkaassa kasvussa.

Keski-Suomessa niitä kirjattiin peräti 55 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Valtaosa oli ylinopeuksia, joissa oli valtakunnallisesti kasvua 40 prosenttia.

– Teillä oli enemmän tilaa. Osa kuljettajista, erityisesti nuorten miesten osa, käytti tilaisuutta hyväkseen, poliisiylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Poliisin yhtä selittävää tekijää ilmiön taustalla tuskin on, mutta korona-ajan kuormittavuus on ainakin joillakin saattanut lisätä välinpitämättömyyttä maanteillä.

– Ehkä jotkut ajattelevat, että näissä oloissa liian lujaa ajaminen ei olisi niin vakava asia, mutta kyllähän se tietenkin on, kommentoi Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Juha Ahola.

Poliisin valvonta maanteillä lisääntyi vain edellisvuoteen verrattuna vain hieman.

Vakavien tieliikenneonnettomuuksien suhteen viime vuosi ei kuitenkaan eronnut valtakunnallisesti edeltävistä vuosista mitenkään huomattavasti. Vakavasti loukkaantuneiden ja tieliikenteessä kuolleiden määrä pysytteli kutakuinkin entisellä tasollaan.

Lue seuraavaksi