1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyöräily

Lumitalvi toi tunkua ulkoilureiteille ja talvipyöräilyn suosio haastaa liikkujat yhteistyöhön – tärkeintä on tuntea pelisäännöt puolin ja toisin

Pyöräilybuumi jatkuu ja yhä useampi haluaa jatkaa lajin parissa talvellakin.

pyöräily
Pyöräilyseura Riden aktiivi Päivi Hautamäki nauttiin talvisen metsän tunnelmasta.
Seinäjoella talvipyöräilijät saivat ylläpidetyn talvibaanan, jolla liikkua turvallisesti. Jotta talviliikkujien sopu säilyy, on yhteisten pelisääntönen tunteminen muutenkin tärkeää.

Innostus ulkoliikuntaan ja kunnon lumitalvi on paikoin ruuhkauttanut ulkoilureittejä.

Positiivista ongelmaa pyritään kuntien liikuntatoimissa ratkomaan kaikki liikkujaryhmät huomioiden.

Hyvin on silti mahduttu, vakuuttaa Seinäjoen kaupungin liikuntatoimesta kunnossapitopäällikkö Jari Mäkelä.

– Varsinkin Jouppilanvuorella on ollut valtava määrä väkeä, varmaan puhutaan tuhannesta, jopa tuhansista liikkujista päivittäin.

Kunnossapitopäällikkö Jari Mäkelä, Seinäjoen kaupunki
Ulkoliikuntapaikoilla on riittänyt väkeä, sanoo Seinäjoen kaupungin liikuntatoimesta kunnossapitopäällikkö Jari Mäkelä. Birgitta Vuorela / Yle

Laduilla ei saa pyöräillä eikä kävellä, ja nyt kun lunta on, hiihtolatuja on vedetty paljon. Seinäjoen liikuntatoimeen palautetta on tullut kävelijöiltä, joista osa kokenut jääneensä liian vähälle huomiolle.

– Kyllä me pyritään jättämään myös kävelijöille paikkoja. On koiralatuja ja niin edelleen, kaikki liikkujat pyritään huomioimaan, Mäkelä sanoo.

– Olen sitä mieltä että kun käytetään maalaisjärkeä, noudatetaan ohjeita ja hyvä käytöstapoja niin kyllä siellä mahtuu liikkumaan.

Ulkoliikuntapaikoilla on ollut käyttäjiä.
Seinäjoen Jouppilanvuorella liikkuu jopa tuhansia ihmisiä päivässä. Birgitta Vuorela / Yle

Lue myös: Kävelitkö ladulla? Saatoit syyllistyö vahingontekoon - talvisilla liikuntapaikoilla on nyt tungosta ja säännööt välillä hukassa

Pyöräilijöiden määrä kasvaa

Pyöräilyn suosio kääntyi jyrkkään nousuun keväällä ja yhä useampi haluaa jatkaa lajin parissa myös talvikuukaudet. Osassa kuntia facebookin puskaradioissa on käyty vilkasta keskustelua siitä, missä maastopyörällä voi liikkua.

Seinäjoella Pyöräilyseura Ride Etelä-Pohjanmaan ry:n aktiivi Päivi Hautamäki kertoo, että suosion nousu on näkynyt myös seuran jäsenmäärässä.

Vaikka pyöräilevä porukka kasvaa, Päivi ei ole törmännyt ikäviin katseisiin tai kommentteihin esimerkiksi hiihtoladun kupeessa.

– Niissä kohdissa missä polut risteävät, väkeä kun tervehtii niin kyllä sieltä tulee iloinen tervehdys takaisin.

Samoilla linjoilla on Päivin puoliso Tuukka Kuosmanen. Tuukka on fillariliike Cyclin yrittäjä ja vastaa talvireitin ylläpidosta.

– Pyöräilijät, kävelijät ja polkujuoksijat, joiden määrä on lisääntynyt tosi paljon, hyvin me kaikki sinne sovitaan.

Ylläpito edellyttää maanomistajan lupaa

Reitin ylläpidosta Seinäjoen Joupiskalla vastaa Seinäjoen kaupunki, yhdessä pyöräilyseura Riden ja fillarikauppa Cyclin kanssa. Rakentaminen aloitettiin viime kesänä ja työtä riittää vielä tulevanakin suvena.

– Tällä hetkellä se on ajettavissa. Kesällä pitää vielä viedä vähän soraa suokohtiin, ettei se polku lähde leviämään, kertoo Tuukka Kuosmanen

Jokamiehen oikeudella voi liikkua lihasvoimin varsin vapaasti, mutta ylläpidettäviin reitteihin tarvitaan aina maanomistajan lupa. Jokamiehen oikeus ei yllä moottoriajoneuvoihin, lisäksi liikkujat myös kuluttavat maastoa.

Joupiskan 8 kilometrin mittainen baana kulkee pääosin Seinäjoen kaupungin omilla mailla, mutta se ylittää myös yksityisten sarkoja.

Yhteistyö maanomistajien ja harrastajien kanssa on sujunut hyvin, kertoo Seinäjoen kaupungin liikuntatoimesta kunnossapitopäällikkö Jari Mäkelä. Tärkeintä on, että pelisäännöt ovat selkeät puolin ja toisin.

– Maanomistajien kanssa on käyty keskusteluja siitä, että varsinkin kun oli märkä syksy ja pyöräilijöitä liikkuu reitillä paljon, niin se on parempi että on tehty se noin 70 senttiä leveä, selkeä väylä, niin se ei lähde levittämään.

Talvellakin reitti tamppaantuu sopivan levyiseksi, kun sitä ylläpidetään snowdogin avulla.

– Ei ole tarkoitus tehdä mitään pyörätietä, että haastavuus säilyy. Kuitenkin väylän pitää olla riittävän leveä, että siellä mahtuu polkemaan, kertoo Tuukka Kuosmanen.

Tuukka Kuosmanen pitää reitin talvisin ajokunnossa.
Fillarikauppa Cyclin yrittäjä Tuukka Kuosmanen pitää reitin ajettavassa kunnossa snowdogilla. Birgitta Vuorela / Yle

Talvireitit pyöräilijöille vielä melko harvinaisia

Pyöräilyaktiivit Tuukka kuosmanen ja Päivi Hautamäki ovat kiittelevät Seinäjoen pyöräilymahdollisuuksia. Polkuja on paljon ja nyt kun Joupiskan reitti keväällä merkitään virallisesti, se auttaa myös uusia harrastajia alkuun.

– On se iso juttu, nyt reitti on helpompi löytää, aikaisemmin on pitänyt vähän etsiä.

Päivi Hautamäki toivoo, että tämä on vasta alkua.

– Siellä on paljon hyviä polkuja. Kun saisi luvat ja niitä voisi merkitä ja vähän kunnostaa, se olisi hieno juttu.

Vaikka talvireittiä ei ole vielä juuri markkinoitu, sinne on löydetty kauempaakin. Talvikunnossapidettäviä, virallisia reittejä pyöräilijöille ei vielä juuri pohjalaismaakuntien alueelta löydy.

– Viikonloppuna kävin ajamassa niin kymmenkunta pyörää tuli vastaan ja muutama kävelijä. Kyllä siellä alkaa liikennettä olemaan, kertoo Tuukka Kuosmanen.

Ja ihmekös tuo, talvi näyttää nyt parastaan, myös pyöräilijöille.

– Kuuma, porottava aurinko loistaa poissaolollaan. Talvinen metsä on kaunis, siellä on ihana pyöräillä. Lumi peittää juuret ja kivikot, jotka tietysti kesällä ovat kivoja, mutta välillä on kiva päästää flow-pätkiä, sanoo Päivi Hautamäki.

Lue myös: Hiihtolatujen kylkeen halutaan pyöräily - ja koirareitit- katso videolta monopuolisen reitin vauhdikkuutta

Voit keskustella aiheesta launtaihin kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi