Hyppää sisältöön

Kysyntä opettajan tehtäviin Lappiin muualta Suomesta kasvanut – vetovoimaisin kohde Rovaniemi

Rovaniemellä luokanopettajien, lehtoreiden ja erityisopettajien tehtäviin tuli virkahaun käynnistyttyä hieman yli 200 hakemusta.

Monessa Lapin kunnassa haku opettajan virkoihin on joko parhaillaan käynnissä tai pian käynnistymässä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Kiinnostus Lapin koulujen opettajan tehtäviin on kasvanut etenkin Lapin ulkopuolelta hakevien osalta. Monessa Lapin kunnassa haku opettajan virkoihin on joko parhaillaan käynnissä tai pian käynnistymässä.

Varsinkin Rovaniemellä ulkopaikkakuntalaisten kiinnostus koulutuspalveluiden tehtäviin muualta Suomesta on kasvanut vuosi vuodelta. Palvelualuepäällikkö Kai Väistö kertoo, että opetusalalla työvoiman liikkuvuus on lisääntynyt ja opettajat ovat valmiimpia suuntaamaan esimerkiksi Lapin kaupunkeihin.

– Pienemmillä paikkakunnilla tilanne on kuitenkin varmasti vaikeampi. Koronatilanteen vaikutusta opettajien hakeutumiseen on myös vielä vaikea arvioida luotettavasti. Toivon, että kiinnostus hakeutua maakuntiin lisääntyy, koska sillä on olennainen merkitys myös opetuksen laatuun, Väistö kertoo.

Rovaniemellä luokanopettajien, lehtoreiden ja erityisopettajien tehtäviin tuli virkahaun käynnistyttyä hieman yli 200 hakemusta. Rovaniemen ulkopuolelta hakijoita oli noin 30 prosenttia ja Lapin ulkopuolelta noin 10 prosenttia. Vakituisia virkoja on haettavana 19 ja määräaikaisten opettajien lopullinen määrä tarkentuu lähiaikoina. Väistön mukaan opettajien hakuprosessia on aikaistettu, ja sillä on ollut omalta osaltaan positiivinen vaikutus myös hakijamääriin.

– On tärkeää, että Rovaniemi on yhä enemmän vetovoimainen koulutuskaupunki, Väistö toteaa.

Kemijärvellä tilanne on hyvin erilainen kuin Rovaniemellä.

– Vastaavaa ei ole Kemijärvellä huomattu. Avoimiin opettajan tehtäviin on vähemmän hakijoita kuin aiemmin, keskimäärin hakijoita on 0-4. Välillä käy niin, ettei päteviä hakijoita ole ollenkaan, perusopetus- ja lukiokoulutuspalvelut -vastuualueen esimies Ilpo Tervonen toteaa.

Kemijärven palvelualuejohtaja Juha Narkilahden mukaan Kemijärvellekin on tullut jonkin verran hakemuksia muualta Suomesta. Kyse voi kuitenkin olla myös normaalista vaihtelusta.

Pellossa puolestaan on havaittavissa samaa suuntausta kuin Rovaniemellä.

– Sanoisin, että hieman ovat hakijamäärät kasvaneet ja hakijoita on ollut ainakin virkoihin enemmän etelästä, kertoo Pellon sivistysjohtaja Tiina Kangas.

Inarissa tilanne vaihtelee oppiaineesta ja vuodesta riippuen. Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajat ovat kiven alla, kun taas historian ja yhteiskuntaopin opettajia on tarjolla. Luokanopettajia on Inariin saatavilla kohtuullisesti, mutta vähemmän kuin aiemmin. Saamen kielen opettajia ja saamenkielisiä opettajia sen sijaan on saatavilla hyvin vähän.

- Välillä on myös haasteita saada opettajia erityisopetuksen paikkoihin, mutta ei aina. Joskus tulee hienosti hakemuksia, Inarin kunnan sivistysjohtaja Ilkka Korhonen kertoo.

Myös perumiset ovat haaste kunnalle.

– Perumisia tulee jonkin verran, jolloin voidaan joutua tilanteeseen, että haku on käynnistettävä uudelleen, jos perumisia tulee monta. Silloin ollaan jo myöhäisessä keväässä tai jopa kesässä, Korhonen summaa.

Kittilässä valtti opettajien houkutteluun on matkailukeskus Levi.

– Olen huomannut, että kevätlukukaudeksi on usein paljon kysyntää, kiitos Levin talviurheilun, kertoo Kittilänvs.sivistystoimenjohtaja Aarne Mäkelä.

Korjattu 11.2.2021 klo 12.06: Mäkelä on Kittilän vs. sivistystoimenjohtaja

.
.