1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Koillismaalla luodaan Suomessa ainutlaatuista matkailun päästökompensaatiomallia – myös matkailijoiden halua osallistua selvitetään

Luke, Oulun yliopisto ja Naturpolis pohtivat, millaisiin päästökompensaatiohin matkailijat ja yritykset voisivat sitoutua.

matkailu
Ryhmä ihmisiä kulkee jonossa lumisessa metsässä
Matkailijoiden halukkuutta päästökompensaatioihin selvitetään.Riikka Pennanen / Yle

Koillismaalla selvitetään, haluaisivatko esimerkiksi alueen matkailijat kompensoida matkastaan aiheutuvia päästöjä.

Suuressa kuvassa tutkijat selvittävät nyt, mitkä suomalaisiin metsiin liittyvät tavat soveltuisivat matkailualan hiilipäästöjen kompensoimiseen alueella.

Hanke on Suomessa ainutlaatuinen, sillä kotimaisia metsiin ja luontoon perustuvia kompensaatiomalleja matkailulle ei ole aiemmin kehitetty. Pohjois-Suomessa matkustaminen, kuten lentäminen muodostaa suuren osan hiilijalanjäljestä, kun alueen saavutettavuus perustuu usein lentoliikenteeseen.

Kompensaatio on rahallinen korvaus, jolla voidaan sitten rahoittaa esimerkiksi soiden ennallistamista tai metsän säilyttämistä hiilinieluna kaatamisen sijaan.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Liisa Tyrväisen mukaan yksi nyt tutkittava asia on esimerkiksi se, onko kompensaatiotavalla tai -kohteella merkitystä.

– Haluamme löytää erityisesti erilaisista hiilipäästöjen kompensaatiotavoista ratkaisumalleja, jotka toimivat matkailusektorilla. Malleja, jotka matkailijat ja matkailuyritykset voivat hyväksyä ja joista he voivat kiinnostua.

Vuodenvaihteessa alkaneessa MAHIS-hankkeessa ovat mukana Luken lisäksi Oulun yliopisto ja Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis.

Matkailun arvioidaan aiheuttavan maailman kasvihuonekaasupäästöistä jopa kahdeksan prosenttia.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi