1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukio

Etelä-Karjalan pikkulukiot valmiita ottamaan opiskelijoita Uzbekistanista – "Nyt on kysymys siitä, löytyykö lähtijöitä"

Opiskelijat voisivat aloittaa opintonsa Suomessa jo ensi syksynä.

lukio
Savitaipaleen lukio
Ulkomailta tuleville opiskelijoille ei ole tulossa lukioihin erillisiä kiintiöitä, vaan heidät on määrä valita opiskelijaksi siinä missä muutkin lukiolaiset. Käytännössä pilottiin lähtee mukaan lukioita, joissa opiskelupaikkoja on jäänyt täyttämättä. Arkistokuva on Savitaipaleelta.Kare Lehtonen / Yle

Etelä-Karjalan pienet lukiot valmistautuvat vastaanottamaan lukiolaisia Uzbekistanista.

Kyse on pilottikokeilusta, jossa Etelä-Karjalaan voi tulla yhteensä kymmenen uzbekistanilaista nuorta lukio-opintoihin.

Nuoret sijoittuisivat maakunnan pieniin lukioihin: Parikkalaan, Rautjärvelle, Savitaipaleelle ja Luumäelle Taavetin lukioon. He voisivat aloittaa opintonsa jo syksyllä 2021.

– Meidän puolelta tahtotila on olemassa. Nyt on kysymys siitä, löytyykö lähtijöitä, sanoo strategiajohtaja Markus Lankinen Lappeenrannan kaupungilta.

Uzbekistanilaislukiolaisten vastaanottamista on Lankisen mukaan valmisteltu maakunnallisessa työvaliokunnassa, jossa ovat mukana kaikki Etelä-Karjalan kunnat.

Opiskelijat ovat tulossa Suomeen Finest Future -nimisen yrityksen kautta. Yrityksen taustalla on Angry Birds -pelin markkinoijana tunnettu Peter Vesterbacka.

Yrityksellä on yhteyksiä Uzbekistanin lisäksi Vietnamiin, mutta Etelä-Karjalaan on pilottivaiheessa tulossa uzbekistanilaisia lukiolaisia.

Lukio suomen kielellä

Opiskelijoiden on määrä opiskella ensin suomen kieltä kotimaassaan ja suorittaa sitten lukio Suomessa suomeksi.

– Meidän tietojemme mukaan opiskelijat ovat samalla viivalla kuin kuka tahansa suomenkielinen opiskelija. Vaikka suomen kieli ei taipuisi yhtä virheettömästi, niin he seuraavat suomenkielistä opetusta ja tulevat opintojen aikana entistä varmemmiksi suomen kielen käyttäjiksi, Lankinen sanoo.

Finest Futuren Peter Vesterbacka kertoo, että Uzbekistanissa tapahtuvaan suomen kielen opetukseen on kiinnitetty kaksi suomen kielen opettajaa. Opettajat matkustavat Uzbekistaniin helmikuun aikana.

Kieliopinnot on Vesterbackan mukaan aloittamassa yhteensä vähän alle 30 opiskelijaa kahdella eri paikkakunnalla. Heidän tavoitteenaan on oppia suomea B1.1-tasoisesti. Taitotaso vastaa siis esimerkiksi keskipitkää lukioruotsia.

Ennen lukuvuoden alkua on myös määrä järjestää Suomessa kuukauden pituinen intensiivijakso, jonka aikana opitaan lisää suomea ja saadaan muutenkin perehdytystä tulevaan. Vesterbackan mukaan opiskelijat eivät maksa kieliopinnoistaan, vaan hankkeeseen saadaan rahoitusta Uzbekistanista paikallishallinnon kautta.

Taustalla maakunnan väestökehitys

Aloite lukiolaisten vastaanottamisesta Etelä-Karjalaan tuli konsulttiyritys Finest Futurelta. Lappeenrannan strategiajohtaja Lankisen mukaan tarjoukseen päätettiin tarttua, sillä maakunnan väkiluku laskee ja työntekijöistä odotetaan tulevan pulaa.

– Nuorten houkutteleminen Suomeen on meidän kannaltamme positiivinen uutinen. Kun tällainen lukiokoulutuskokeilu on alkamassa, on hyvä, että pääsemme mukaan saman tien, Lankinen sanoo.

Lukiosta voisi syntyä jatkumoa myös korkeakouluopintoihin, sillä Lappeenrannassa voi opiskella sekä ammattikorkeakoulu- että yliopistotutkinnon.

Pilottikokeilun toivotaan johtavan pysyvään käytäntöön, jossa maakuntaan tulee kansainvälisiä lukiolaisia. Kaikkien ei odoteta jäävän lukiosta tai korkeakoulusta valmistumisen jälkeen Suomeen, mutta osan toivotaan asettuvan tänne pysyvästi. Pilottivuodesta maksetaan Finest Futurelle noin 10 000 euroa.

Alkuvuoden aikana on uutistoitu myös muiden kuntien yhteistyöstä Finest Futuren kanssa.

Esimerkiksi Etelä-Savossa sijaiseva Rantasalmi on vastaanottamassa lukiolaisia Uzbekistanista ja Vietnamista. Kymenlaaksossa Virolahti puolestaan päätti jättää hankkeen sikseen kiireelliseksi katsotun aikataulun vuoksi.

Lue myös:

Rautjärvelle houkutellaan lukiolaisia ilmaisilla asunnoilla – asuntoa tarjotaan ensi syksynä aloittaville

Suomea uhkaa hidas nuorisokato – Angry Birds -pelin kehittäjä alkaa tuoda nuoria pieniin kuntiin ulkomailta: ''Vaihtoehto on, että lukiotoiminta loppuu''

Lue seuraavaksi